ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θα συμπληρωθεί η μελέτη, θα αλλάξει η διακήρυξη

Σε λόγους που έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη χρηματοοικονομική επάρκεια των υποψήφιων εταιρειών απέδωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης τις πραγματικές αιτίες για τις προσφυγές τους στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών σε σχέση με τον διαγωνισμό για τα led στους δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επίκληση ασαφειών και ελλείψεων σε τεχνικό επίπεδο χρησιμοποιήθηκε για να πετύχουν την ακύρωσή του.

«Το θέμα θα τακτοποιηθεί», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του, κάνοντας γνωστό ότι από την Αρχή υπάρχει περιθώριο μέχρι τις 21 Απριλίου για να γίνουν διορθώσεις. Όσον αφορά το πώς θα τακτοποιηθεί το θέμα, από τα λεγόμενά του προκύπτει ότι αφενός θα γίνουν από τον τεχνικό σύμβουλο οι απαιτούμενες διασαφηνίσεις και προσθήκες ως προς τα τεχνικά χαρακτηριστικά, αφετέρου και η περιφέρεια Ηπείρου θα κάνει αλλαγές στη διακήρυξη που θα ικανοποιούν τις βασικές απαιτήσεις των εταιρειών ως προς τους όρους της συμμετοχής, ώστε να μην υπάρξει εκ νέου κάποια προσφυγή που ενδεχομένως θα τινάξει στον αέρα το όλο εγχείρημα. «Σε άλλα θα τεντωθούμε εμείς, σε άλλα θα τεντωθούν αυτοί και το αποτέλεσμα θα έρθει […] Συζητάμε με τις εταιρείες που έκαναν τις προσφυγές, άλλα ζητήματα είναι που δημιουργούσαν κάποια θέματα. Όπως για παράδειγμα ότι όποιος θα συμμετάσχει, πρέπει να έχει κεφάλαια 1,5 φορά πάνω από τον προϋπολογισμό του έργου. Αυτό δεν μπαίνει ούτε σε δημόσια έργα και φαίνεται ότι και οι εταιρείες λόγω των εποχών είναι στριμωγμένες. Πρέπει να το αλλάξουμε», σημείωσε, διαβεβαιώνοντας πως οι μελέτες είναι πλήρεις, όπως και στον διαγωνισμό για το εθνικό δίκτυο της περιφέρειας, και λέγοντας κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία φωτογραφική διάταξη.

Ανέλαβε μερίδιο της ευθύνης

Σε αντίθεση με την γραπτή ανακοίνωση της περιφέρειας Ηπείρου μετά την απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού, που η ευθύνες αποδίδονταν στον τεχνικό σύμβουλο του έργου και στην έχουσα την πολιτική ευθύνη ως αντιπεριφερειάρχης στο πρώτο στάδιο Τατιάνα Καλογιάννη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου ανέλαβε –και προσωπικά- μέρος της ευθύνης για την εξέλιξη, λέγοντας πως θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
«Τη διακήρυξη τη φτιάξαμε εμείς με τη βοήθεια νομικών για να μη γίνει κάποια λάθος κίνηση. Τα θέματα των μελετών τα είχε ο τεχνικός σύμβουλος», τόνισε αρχικά, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες παρακολουθούσαν όλη την εξέλιξη, αλλά τις δικαιολόγησε εν μέρει, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει και τεράστια εμπειρία, καθώς πρώτη φορά εφαρμόζονται οι Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης. «Είναι δύσκολο αντικείμενο, δεν το κατέχουν τόσο πολύ οι υπηρεσίες, γι’ αυτό είχαμε και τεχνικό σύμβουλο», ανέφερε και πήρε πάνω του μέρος της ευθύνης, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε πολλές άλλες ασχολίες και δεν ασχολήθηκε ειδικά με αυτό.
Σε ερώτηση για το αν προκαλεί ανησυχία η απόφαση ακύρωσης ή είναι σίγουρος για θετική έκβαση, ο κ. Καχριμάνης απάντησε με μια παροιμία. «Είναι μακριά το σκοτάδι; Κλείσ’ τα μάτια να το δεις», είπε, λέγοντας πως σε λίγες μέρες θα φανεί η εξέλιξη.

Λαϊκή Συσπείρωση εις διπλούν

Ευθύνες στην περιφέρεια Ηπείρου και τον δήμο Ιωαννιτών για τον τρόπο που επέλεξαν να προχωρήσουν στο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, επιρρίπτουν με διαφορετικές ανακοινώσεις τους οι παρατάξεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε περιφέρεια και δήμο.
Για μια προκαταρτική μελέτη της «κακιάς ώρας» και για μνημειώδη ανακρίβεια όμως σε τομείς του διαγωνισμού κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση περιφέρειας Ηπείρου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «η ίδια μελέτη προσδιορίζει με μνημειώδη ακρίβεια την οικονομική και τεχνοοικονομική επάρκεια των επιχειρηματικών ομίλων που μπορούν να πάρουν μέρος, ώστε μόνο ως φωτογραφικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο διαγωνισμός».
Επίσης, χαρακτηρίζει λογικό να «πέφτουν κορμιά» επιχειρηματικών ομίλων για το ποιος θα πάρει το έργο, και καταγγέλλει ότι, για ακόμα μια φορά, περιφέρεια και δήμοι αξιοποιούν πραγματικές ανάγκες για να «ταΐσουν» μεγαλοεργολάβους και η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται πεδίο νέων επιχειρηματικών ανταγωνισμών που φυσικά και δεν έχουν στόχο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά την επένδυση λιμναζόντων, υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων που κινδυνεύουν με απαξίωση από την καπιταλιστική κρίση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Ιωαννιτών, που σημειώνει ότι με τους όρους που προέβλεπε ο διαγωνισμός, η πόλη μας δεν μπορεί και να… «κηρύξει εθνικό πένθος», επειδή η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών τον ακύρωσε.
Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι η παράταξη κατέθεσε αίτημα προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, με το οποίο τον καλεί να της χορηγήσει αντίγραφα όλων των παραδοτέων του Τεχνικού Συμβούλου του έργου.

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας