ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Μια «ξαναζεσταμένη» συζήτηση για τα νομοθετήματα Θεοδωρικάκου

Αφορμή για αντιπαράθεση και περισσότερο για μια «επίθεση» προς τη δημοτική αρχή από την αντιπολίτευση ήταν οι 1.212 ομόφωνες σε σύνολο 1.248 αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών.

Η έκθεση των πεπραγμένων της Επιτροπής συζητήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που προηγήθηκε της τακτικής, με τον πρόεδρό της να επισημαίνει ότι η Οικονομική Επιτροπή συνεδριάζει πολύ τακτικά, λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις και τις περισσότερες σε κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας.
Ωστόσο, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του τότε υπουργού Εσωτερικών που μετέφερε αρκετές αρμοδιότητες στην Επιτροπή, προκειμένου να «παρακαμφθούν» οι δυσκολίες που προέκυψαν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους, βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής της αντιπολίτευσης.
«Η παράταξή μας συμμετείχε με διάθεση συνεργασίας και θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με αυτή την λογική. Διαφωνούμε με τον τρόπο λειτουργίας στο πλαίσιο των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου», ανέφερε ο επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας, κάνοντας λόγο για αλλοίωση της λαϊκής βούλησης και της αναλογικότητας.
Ιδιαίτερα επικριτική υπήρξε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, που σημείωσε τις οκτώ περιπτώσεις που η παράταξη καταψήφισε. «Όμως, παρόλο που λάβατε εγκρίσεις για δεκάδες έργα, δράσεις και παρεμβάσεις, ο δήμος παρακμάζει. Βρίσκεται σε ένα διαρκές τέλμα για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Επεμβάσεις κρίσιμης σημασίας για τη φυσιογνωμία και λειτουργία του, είτε μελετήθηκαν και στη συνέχεια αρχειοθετήθηκαν, είτε προχωρούν με βήμα χελώνας και τις περισσότερες φορές αποσπασματικά, είτε δεν μελετήθηκαν καν ακόμη. Η ευθύνη για τα παραπάνω, βαρύνει σήμερα αποκλειστικά τη δημοτική αρχή που διακρίνεται από την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού σε κάθε τομέα», σημείωσε, μεταξύ άλλων.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης καυτηρίασε επίσης τη νομοθετική ρύθμιση ζητώντας, σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να γίνει συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο.
Ο επικεφαλής της «Αριστερής Παρέμβασης στα Γιάννενα» Χρήστος Πατσούρας υποστήριξε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση της Οικονομικής Επιτροπής καταργούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Υποστήριξε ακόμη ότι δε θα έπρεπε να έχει τόσες αρμοδιότητες, καθώς το κυρίαρχο όργανο είναι το δημοτικό συμβούλιο.
Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, κλείνοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο και την απλή αναλογική, τονίζοντας τις δυσκολίες που έχουν ανακύψει στη διοίκηση των δήμων. «Οι εκλογές κρίθηκαν σε δύο γύρους. Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται δήμαρχος, ο οποίος καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Όμως τι συμβαίνει στην πράξη… Ο δήμαρχος είναι υπόλογος στους πολίτες, άλλοι όμως αποφασίζουν στο δημοτικό συμβούλιο. Πολλές φορές μάλιστα ο δήμαρχος καλείται να υλοποιήσει αποφάσεις με τις οποίες δε συμφωνεί κι αυτό δημιουργεί πελώρια προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ, καλώντας την αντιπολίτευση να δει την πραγματικότητα.

Σχετικά άρθρα

Ξεκινά η ανάπλαση τους πρώτους μήνες του 2023

Γεωργία Χαλάτση

Προς διευθέτηση το ρέμα Ξηροποτάμου

Προβληματισμός για τις εξάμηνες παρατάσεις