ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Φρένο» στην Αστυνομία από πρυτανικό συμβούλιο και Σύγκλητο

Διαφωνεί με κάθε παρέμβαση εξωακαδημαϊκών παραγόντων στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ιδιαίτερα δε της αστυνομίας, η Σύγκλητος του ιδρύματος, που συνεδρίασε εκτάκτως.

Από τη Δευτέρα η διοίκηση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρίσκεται υπό κατάληψη από φοιτητές, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για επέμβαση της αστυνομίας, οι οποίες ενισχύθηκαν από την παρότρυνση του υπουργείου Παιδείας προς τον πρύτανη, να επικοινωνήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κάτι που δεν έγινε από την πλευρά του.
Το Πρυτανικό συμβούλιο, σε συνεδρίασή του αργά το βράδυ της Δευτέρας, εξέφρασε τη διαφωνία του για επέμβαση της αστυνομίας εντός του ιδρύματος, απόφαση που επισφραγίστηκε και κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης.
«Η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να επιλύσει, και θα επιλύσει, τα προβλήματά της με τους δικούς της τρόπους. Κάθε άλλη ενέργεια θα δημιουργήσει επικίνδυνες εντάσεις και περαιτέρω προβλήματα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά την κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας από ομάδα φοιτητών, η Σύγκλητος ομόφωνα διαπιστώνει ότι «αιτήματα που θέτουν οι φοιτητές ευθυγραμμίζονται απόλυτα με τις προηγούμενες αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου».
Επίσης, διαπιστώνει ότι το ίδρυμα πρέπει να παραμείνει ανοικτό και σε πλήρη λειτουργία, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τα οξυμένα αυτά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την πανδημία και την ψήφιση του νέου νόμου για το πανεπιστήμιο.
Παράλληλα, η Σύγκλητος επισημαίνει τη δυσκολία λειτουργίας του ιδρύματος λόγω των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η χρόνια υποχρηματοδότηση, καθώς και τον κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά λόγω της μη πραγματοποίησης των εργαστηριακών μαθημάτων, λόγω πανδημίας.
Για τον λόγο αυτό κρίνει αναγκαία την άμεση έναρξη της διενέργειας κλινικών, εργαστηριακών μαθημάτων και πρακτικών ασκήσεων, τόσο των προπτυχιακών όσο και των μεταπτυχιακών σπουδών, όπου απαιτείται η φυσική παρουσία των φοιτητών. Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει, ήδη, παρατείνει με αποφάσεις της Συγκλήτου το ακαδημαϊκό έτος μέχρι 31-8-2021. «Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό εφικτό, είναι να ληφθούν από τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε το τρέχον και επόμενο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν με την παρουσία των φοιτητών», σημειώνει και προτείνει να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού που εμπλέκεται σε εργαστηριακά και κλινικά μαθήματα, καθώς και να πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι (rapid test) όλων των εμπλεκομένων στην εκπαίδευση. Επίσης, ζητείται η οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος για να αντιμετωπιστούν οι λειτουργικές ανάγκες του.
Η Σύγκλητος καλεί το υπουργείο Παιδείας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του ιδρύματος, ενώ η διοίκηση τίθεται στη διάθεσή της για κάθε σχετική συνδρομή με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιβεβαίωσε τις πιέσεις

Σε δήλωσή του στον Η.Α., ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης ανέφερε πως η Σύγκλητος, μετά και από πιέσεις που της ασκήθηκαν ύστερα από αυτεπάγγελτη πρόσκληση της εισαγγελέως όπου δόθηκαν εξηγήσεις για την φύση της κατάληψης, αποφάσισε πως δεν επιθυμεί την παρέμβαση της αστυνομίας, τονίζοντας πως λύσεις πρέπει να βρεθούν ενδοπανεπιστημιακά, για το συμφέρον του πανεπιστημίου. «Δεν υπάρχει καμία δολιοφθορά σε εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και οι φοιτητές έχουν δεσμευτεί πως θα καθαρίζουν οι ίδιοι τους χώρους, όπως και γίνεται. Οι χώροι που έχουν καταλάβει, είναι κοινόχρηστοι, προθάλαμος και αίθουσα αναμονής της Συγκλήτου που έχει δημιουργηθεί σαν χώρος την περίοδο της πανδημίας. Ούτως ή άλλως, η Σύγκλητος πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις της μέσω τηλεδιάσκεψης», ανέφερε.
«Δεν ορρωδεί προ ουδενός και μετέρχεται κάθε άηθες μέσο προκειμένου να επιβάλει την τρομοκρατία στα πανεπιστήμια», σημείωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μαρία Πουρνάρη. Ανέφερε, επίσης, πως έχει δημιουργηθεί ένα «αφήγημα με ανήθικα μέσα» για τα πανεπιστήμια, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί σε ένα μέρος του ακροατηρίου της με ακροδεξιές αντιλήψεις, το οποίο δε θέλει να υπάρχει ελευθερία ιδεών μέσα στο πανεπιστήμιο. Επισήμανε, ακόμη, πως η αστυνομοκρατία έρχεται να απειλήσει τη ζωή και την υγεία των φοιτητών, ενώ δικαιολόγησε την ταραχή που νιώθουν οι οικογένειές τους, μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα οικονομικής ανασφάλειας. «Είναι ηλίου φαεινότερο πως το ακαδημαϊκό άσυλο είναι προϋπόθεση για να μπορεί κανείς να μορφώνεται, καθώς σε συνθήκες ανελευθερίας δεν μπορεί να οικοδομηθεί ούτε γνώση, ούτε έρευνα», σημείωσε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να υπάρχει συνεννόηση με τους φοιτητές, αλλά και σεβασμός στους τρόπους με τους οποίους παίρνουν τις αποφάσεις τους.

Χαιρετίζει την απόφαση η Μ. Τζούφη

Παράδειγμα δημοκρατίας, ακαδημαϊκού ήθους και υπευθυνότητας χαρακτηρίζει η βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη τη στάση της Συγκλήτου και των πρυτανικών αρχών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων
«Το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Σύγκλητος και οι πρυτανικές αρχές του, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και αρνούνται την επέμβαση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση των φοιτητών που διαμαρτύρονται ειρηνικά ενάντια στο νόμο “Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη” και ζητούν την άμεση επαναλειτουργία των πανεπιστημίων, τα οποία παραμένουν κλειστά εδώ και ένα χρόνο με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο μόνος τρόπος που γνωρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι η αστυνομική επιβολή, τα χημικά, οι βίαιες προσαγωγές και οι συλλήψεις. Αποδείχτηκε πριν λίγες ημέρες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου όλες και όλοι είδαμε τις εικόνες ντροπής, της ωμής βίας και του αυταρχισμού των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε νέες και νέους που διαμαρτύρονται ενάντια στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντίθετα, η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων -παρά τις πιέσεις του υπουργείου Παιδείας και τις παραινέσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης- διαφωνεί “απόλυτα και προκαταβολικά”, στέλνοντας μήνυμα πως η ακαδημαϊκή κοινότητα είναι σε θέση να διαχειριστεί και να επιλύσει τα όποια προβλήματα με τους δικούς της τρόπους με υπευθυνότητα, ακαδημαϊκό ήθος και σεβασμό στη δημοκρατία», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος