ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Θέμα από το πουθενά η μεταφορά του Τμήματος Μουσικών Σπουδών

Σε μια χρονική περίοδο που το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ιδιαίτερα τα τμήματα με χαμηλό βαθμό εισαγωγής έχουν να αντιμετωπίσουν ζητήματα βιωσιμότητας, τα οποία προκύπτουν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής, σε μείζον ζήτημα για την Άρτα έχει αναδειχθεί ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του πανεπιστημίου και το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του τμήματος Μουσικών Σπουδών στα Γιάννενα.

Σύμφωνα με τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, πουθενά στο σχέδιο δεν υπάρχει απόφαση ή νύξη ότι μεταφέρονται τμήματα από την Άρτα στα Γιάννενα, κάτι που μεταφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Άρτας, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως και κατέθεσε τις δικές του προτάσεις επί του «Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», για την αναβάθμιση των σχολών της Άρτας.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε το σχέδιο του πρυτανικού συμβουλίου για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, στο πλαίσιο της νέας Περιφερειακής Σύμβασης 2021-2027, το οποίο εστάλη στα τμήμα και τις σχολές, προκειμένου να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις.

Για τον πρύτανη, η έκταση που έλαβε το θέμα στην Άρτα είναι υπερβολική, καθώς πρόκειται για μια εσωτερική διαδικασία. «Όλο αυτό το οποίο έγινε στην Άρτα, θεωρώ ότι είναι υπερβολικό. Γιατί είναι μια εσωτερική διαδικασία. Πολύ ευχαρίστως να ενημερώσουμε όλους τους δημάρχους και όλους τους πολίτες, αλλά πρώτα η συζήτηση θα γίνει στο πανεπιστήμιο. Πουθενά στο σχέδιο δεν υπάρχει καμία απόφαση ή νύξη ότι μεταφέρονται τμήματα από την Άρτα στα Γιάννενα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εξήγησε δε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα τμήματα του πρώην ΤΕΙ που ενσωματώθηκαν, προκύπτει από την αλλαγή στην βάση εισαγωγής, που πλέον μπορεί να φτάσει βαθμούς της τάξης του 12 και του 13.

«Σύμφωνα με την ανάλυση των βάσεων που έχουμε κάνει, από τον Σεπτέμβριο έχουμε συζητήσει με όλα τα όργανα ώστε τα νέα τμήματα να γίνουν πιο ελκυστικά, ώστε να μην κινδυνεύουν. Προσπαθούμε να δείξουμε ότι πρόκειται για πανεπιστημιακά τμήματα υψηλού επιπέδου. Στο σχέδιο Στρατηγικού σχεδιασμού υπάρχει σαφής πρόβλεψη για ενίσχυση των κτιριακών υποδομών και όλα αυτά χρειάζονται ιεράρχηση, η οποία θα γίνει στη Σύγκλητο. Δε θα την κάνω εγώ», σημείωσε σε δηλώσεις του.

«Hub» του πανεπιστημίου ζητά η Αρτα

Την ποιοτική αναβάθμιση των σχολών του πανεπιστημίου που εδράζονται στην Άρτα ζητά ο δήμος Αρταίων με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένας πανεπιστημιακός κόμβος (hub) στην πόλη, όπως αναφέρεται στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κόμβος αυτό προτείνεται να περιλαμβάνει τη Σχολή Καλών Τεχνών με τα τμήματα Εικαστικών Τεχνών και Καλών Τεχνών και Μουσικών Σπουδών, τη Σχολή Γεωπονίας και Κτηνιατρικής με τα τμήματα Γεωπονίας, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και Κτηνιατρικής και την Σχολή Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών με τα τμήματα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας ή να ενταχθεί στην Πολυτεχνική Σχολή το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, με έδρα την Άρτα.

Σε επίπεδο υποδομών ζητά άμεσα, με βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, την ολοκλήρωση ατελών κτιρίων στην Άρτα για την κάλυψη των αναγκών φοιτητικής μέριμνας και εκπαίδευσης, την ανακατασκευή του ΤΟΛ για τη δημιουργία εργαστηριακών χώρων, την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (ΠΑΤΕΠΗ), νέα Φοιτητική Εστία στο τρίγωνο, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό της υπάρχουσας Φοιτητικής Εστίας και την κατασκευή νέων φοιτητικών εστιατορίων.

Λάβρος ο Β. Ψαθάς κατά του Χρ. Τσιρογιάννη

Ο τρόπος με τον οποίο αναδείχθηκε το θέμα από τον δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη, αλλά και η επιμονή του στο ότι δεν υπήρξε ξεκάθαρη διάψευση μιας ενδεχόμενης προοπτικής μεταφοράς του Τμήματος Μουσικών Σπουδών από την Άρτα στα Γιάννενα, παρά τις διευκρινήσεις που έδωσαν τόσο ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης, όσο και ο αντιπρύτανης Μ. Πασχόπουλος στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Βασίλη Ψαθά, ο οποίος δε βλέπει να υφίσταται κανένα ζήτημα αλλαγής έδρας και επισημαίνει πως άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης, ώστε να καταστούν βιώσιμες οι Σχολές και να αναπτυχθούν προς όφελος της Άρτας.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχει η αναφορά του στην απουσία περιφερειακής συνείδησης, που φωτογραφίζει τον κ. Τσιρογιάννη. «Είναι αρκετοί αυτοί που δημιουργούν ένα κλίμα μιζέριας και συνδρόμου κατωτερότητας έναντι των Ιωαννίνων, στα οποία αποδίδουν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Άρτα και η ευρύτερη περιοχή. Η περιφέρεια Ηπείρου αντιμετωπίζει ενιαία όλα τα προβλήματα και βλέπει την Ήπειρο ως αδιαίρετο σύνολο. Θα πρέπει να αποκτήσουμε όλοι περιφερειακή συνείδηση και να σταματήσει η δαιμονοποίηση των Ιωαννίνων, που στο τέλος δρα αποπροσανατολιστικά απέναντι στα πραγματικά προβλήματα της περιοχής μας. Η Άρτα και οι Αρτινοί δεν έχουν ούτε να φοβηθούν κανέναν, ούτε να ζηλέψουν τίποτε. Απαιτείται όμως όραμα, ομοψυχία και ρεαλιστικός σχεδιασμός προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της εποχής μας. Κανένας δεν περισσεύει σ’ αυτήν την προσπάθεια αλλά και κανένας δεν μπορεί να διεκδικεί το ρόλο του “βασιλικότερου του βασιλέως”», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Σχετικά άρθρα

Φυσικό Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – «Ατυχής και επιζήμια» κάθε αναφορά περί κινδύνου κλεισίματος

Άννα Μπατιστάτου – Συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των φοιτητικών κατοικιών

«Πρώτη» για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία