ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στη Βουλή το θέμα των καθαριστριών στις αστυνομικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων

Ερώτηση για τη μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας στις αστυνομικές υπηρεσίες των Ιωαννίνων κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Σύμφωνα με την ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε -εν μέσω πανδημίας- την απόλυση των συμβασιούχων καθαριστριών, οδηγώντας τες στην ανεργία και την ένδεια. Παράλληλα, επισημαίνεται πως η μη ανανέωση των συμβάσεων αποτελεί συγκεκριμένη επιλογή υπέρ της ανάθεσης σε ιδιώτη εργολάβο.
Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων καλεί τον αρμόδιο υπουργό διορθώσει άμεσα τη συγκεκριμένη αδικία. Παράλληλα ζητά να αιτιολογήσει τον λόγο που δεν παράτεινε τις εν λόγω συμβάσεις, να καταθέσει δημόσια τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε την ανάθεση του έργου καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο, όπως και το κόστος της ανάθεσης.

Ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Απαράδεκτες και παράνομες χαρακτηρίζει η Ομάδα Βάσης Ιωαννίνων του ΜέΡΑ25 τις απολύσεις των εννέα καθαριστριών των αστυνομικών υπηρεσιών των Ιωαννίνων.
«H κυβέρνηση επέλεξε να ωθήσει στην ανεργία και να εντείνει ασφυκτικά την εργασιακή εκμετάλλευση οικονομικά αδύναμων τμημάτων του πληθυσμού προς όφελος των εργολάβων που παρασιτούν στον κλάδο της καθαριότητας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι η επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει και επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, καθώς τα αστυνομικά τμήματα θα καθαρίζονται μόλις δύο ημέρες την εβδομάδα, αντί πέντε ημερών που ίσχυε με το καθεστώς απασχόλησης των συμβασιούχων καθαριστριών, ενώ είναι αμφίβολο εάν ο εργολάβος μπορεί να τηρήσει της συμβατικές του υποχρεώσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού εξαιτίας και των αμοιβών πείνας.
Η Ο.Β. Ιωαννίνων του ΜέΡΑ25 εκφράζει την αγωνία για το εργασιακό παρόν και μέλλον των καθαριστριών και διεκδικεί οι μόνιμες ανάγκες του δημοσίου να καλύπτονται από εργαζόμενους και εργαζόμενες που κατέχουν μόνιμες θέσεις εργασίας. «Αντιλαμβανόμαστε τη συνθήκη αυτή ως σημαντική για την κοινωνική ειρήνη, για την σύγχρονη προσωπική και συλλογική ευημερία.. Μοναδική αποστολή της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι η απόλυτη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εντολέων της, της εγχώριας ολιγαρχίας, ομνύοντας στην Ευρώπη όταν το ιερατείο των Βρυξελλών νομοθετεί ευνοώντας τους εντολείς της, παρακάμπτοντας, απορρίπτοντας και καταργώντας όποια ψήγματα κοινωνικής και εργασιακής προστασίας επιτάσσει το κοινοτικό δίκαιο», καταλήγει.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας