ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρώτα η επιστροφή, μετά τα rapid test

Δεδομένη είναι η δια ζώσης επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και ειδικών σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα, με το υπουργείο Παιδείας να βάζει «φρένο» στις διαφορετικές θέσεις που ακούστηκαν τα τελευταία 24ωρα και από κυβερνητικά στελέχη και από επιστήμονες.

Με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει την εγκύκλιο που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ώστε οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα δημοτικά και νηπιαγωγεία να αναλάβουν υπηρεσία από σήμερα Παρασκευή, ενώ παράλληλα ξεκινά και η τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια και Λύκεια, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ταυτόχρονα, ήδη τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα δωρεάν ελέγχου covid-19 για εκπαιδευτικούς και κάποιοι έχουν ξεκινήσει ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr/, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τα πρώτα ραντεβού.
Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με sms για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.
Όπως είναι γνωστό, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν με αυξημένα μέτρα, δηλαδή διαφορετικές ώρες έναρξης και αποχώρησης, προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός, διαφορετικά διαλλείματα ανά τμήμα και εντατικοποίηση της καθαριότητας, όπως ανέφερε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κωσταντίνος Καμπουράκης, σημειώνοντας πως ήδη από την πλευρά των δήμων έχει αποσταλεί στα σχολεία το προσωπικό καθαριότητας.
Οι διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων καλούνται να προχωρήσουν στην «αναδιαμόρφωση» του προγράμματος και να εξετάσουν τη δυνατότητα κλιμακούμενης προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών, ή και εναλλακτικής εισόδου, ανάλογα με τις υποδομές του κάθε σχολείου.
Ανέφερε δε πως στην ίδια πλατφόρμα που αφορά την εξέταση των εκπαιδευτικών με τεστ ταχείας διάγνωσης, θα μπορούν να δηλώνουν την επιθυμία τους και οι μαθητές το επόμενο διάστημα.

«Ανέμελο το άνοιγμα των σχολείων»

Ενόψει της επαναλειτουργίας των σχολείων, συνάντηση με τον κ. Καμπουράκη είχε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μερόπη Τζούφη, η οποία έκανε λόγο για απουσία προετοιμασίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στα δια ζώσης μαθήματα. Υποστήριξε δε πως η κυβέρνηση είχε ήδη δώσει δείγματα γραφής στα Ειδικά Σχολεία, τα οποία ορθώς μεν άνοιξαν, αλλά λειτούργησαν όλο το προηγούμενο διάστημα χωρίς ουσιαστικά μέτρα ασφαλείας.
«Δυστυχώς, κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στα γενικά σχολεία, καθώς δεν υπάρχει προγραμματισμός για συστηματικούς ελέγχους σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ καμία προεργασία δεν έχει γίνει σχετικά με την αραίωση των τμημάτων, ώστε να προχωρήσει η διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία με μεγαλύτερη ασφάλεια για την υγεία όλων», εκτίμησε, προσθέτοντας και τις καθυστερήσεις στο θέμα της μεταφοράς των προσφυγόπουλων, με αποτέλεσμα να στερούνται εκπαίδευσης.
Αναφέρθηκε επίσης στην αδυναμία μεγάλου μέρους της μαθητικής κοινότητας να συμμετάσχει στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης είτε λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού, είτε λόγω αδυναμίας σύνδεσης σε υπηρεσίες ίντερνετ, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.
Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που περιλαμβάνουν τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, τα τακτικά εβδομαδιαία δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, καθώς και στην ανάγκη αναπροσαρμογής της ύλης των μαθημάτων και μη εφαρμογής της Τράπεζας Θεμάτων.
«Είναι σαφές ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε ανέμελο άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη οργάνωση. Κι αυτό είναι πολύ πιθανό να μας οδηγήσει σε εκ νέου κλείσιμο των σχολικών μονάδων στο άμεσο μέλλον», κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Προαιρετικό το rapid test για την είσοδο στο «Χατζηκώστα»

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής