ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έκκληση Μάξιμου για αυστηρή τήρηση των μέτρων

Τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών εξειδικεύει με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων, με τον Μητροπολίτη Μάξιμο, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, να καλεί τους πιστούς σε αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό.

«Με πίστη στο Θεό και υπομονή στη δοκιμασία, θα καταφέρουμε να εξέλθουμε από αυτήν, μένοντας ενωμένοι και εκτιμώντας περισσότερο όλα όσα η ανάγκη μας στέρησε. Με την επιβαλλόμενη προσοχή και την τήρηση μέτρων προστασίας από την πανδημία, θα προσευχηθούμε όλοι μαζί, ώστε ο Θεός να μας απαλλάξει από αυτήν σύντομα», σημειώνει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του ο κ. Μάξιμος.
Στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για τα μέτρα προστασίας των πολιτών από τον κορωνοϊό, που ισχύουν από 15 Δεκεμβρίου μέχρι και 7 Ιανουαρίου, και μετά από απόφαση και τις σχετικές οδηγίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, από σήμερα επιτρέπεται στους πιστούς να επισκέπτονται τους Ιερούς Ναούς, μετά όμως από την τέλεση των Ιερών Ακολουθιών και της Θείας Λειτουργίας, που θα συνεχίσουν να τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών.
Οι ναοί θα παραμένουν ανοικτοί για τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και οι πιστοί που επιθυμούν να βρεθούν για ολιγόλεπτη προσευχή στους ναούς, θα πρέπει να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, δηλαδή την τήρηση αποστάσεων, τη σωστή χρήση μάσκας, τη χρήση απολυμαντικών μέσων, τη μη υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων εντός και εκτός των ναών.
Οι ιερείς και οι υπεύθυνοι εργαζόμενοι των ιερών ναών έχουν την υποχρέωση διασφάλισης της τήρησης των προβλεπόμενων μέτρων και οι πιστοί παρακαλούνται για την ακριβέστατη συμμόρφωσή τους στα μέτρα και στις υποδείξεις του υπεύθυνου προσωπικού. «Επιμένουμε στην αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, ώστε να μην στερηθούμε και πάλι εξαιτίας της σκληροκαρδίας κάποιων το αγαθό να είναι οι Εκκλησίες μας ανοικτές έστω και για ατομική προσευχή», σημειώνει ο κ.κ. Μάξιμος.
Τις επόμενες ημέρες θα δοθούν μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους των ιερών ναών ακριβέστατες οδηγίες για το πώς θα γίνει ο εκκλησιασμός των πιστών κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων σε κάθε Ενορία της πόλεως των Ιωαννίνων και της Ιεράς Μητρόπολης.
«Πλησιάζουμε την ημέρα εκείνη κατά την οποία άλλαξε η ροή της παγκόσμιας ιστορίας, την ημέρα της Θείας Γεννήσεως του Λυτρωτή μας Κυρίου Ιησού Χριστού. Εκφράζουμε την Πατρική μας αγάπη προς όλους εσάς και τις οικογένειές σας, ευχόμενοι κάθε ευλογία Θεού, ενώ και από της θέσεως αυτής, οφείλουμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο υγειονομικό προσωπικό της πατρίδας μας, ιατρούς, νοσηλευτές, ερευνητές και όσους νυχθημερόν δίνουν μάχες ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές! Παρακαλούμε, τέλος, για την πιστή τήρηση των ως άνω μέτρων, όπως κάνουμε μέχρι σήμερα, καθιστώντας την Εκκλησία ως τον κατ’ εξοχήν χώρο όπου τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας ευλαβικά, ιδιαίτερα στη Μητρόπολη μας», καταλήγει ο Μητροπολίτης.

Καθημερινές λειτουργίες στον Ι.Ν. Αγίου Παϊσίου

Θεία Λειτουργία και Εσπερινός θα τελούνται καθημερινά από αύριο στον Ιερό Ναό Αγίου Παϊσίου, χωρίς την παρουσία πιστών.
Από τις 7 έως τις 9.30 κάθε πρωί, θα τελείται η Θεία λειτουργία και στις 5 κάθε απόγευμα ο Εσπερινός. Επίσης, κάθε Δευτέρα θα τελείται παρακλητικός κανόνας προς τιμή του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Κάθε Τετάρτη απόγευμα, παρακλητικός κανόνας στην Θεοτόκο. Κάθε Παρασκευή, παρακλητικός κανόνας στον θαυματουργό ιερομάρτυρα Άγιο Χαράλαμπο, που προστατεύει από τα λοιμώδη νοσήματα.
Την περίοδο αυτή θα επιτρέπεται στους πιστούς που το επιθυμούν να επισκέπτονται μετά από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας τον ναό, ο οποίος θα παραμένει ανοικτός από τις 9.30 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα κάθε μέρα.

Σχετικά άρθρα

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης

Αρνείται κάθε σχέση με το κόμμα «Νίκη» η Μητρόπολη Ιωαννίνων