ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επί ξυρού ακμής ο μεγάλος δακτύλιος

Σε νομοθετική παρέμβαση προσδοκά η δημοτική αρχή για να μπορέσει να προχωρήσει στη δημοπράτηση του οδικού άξονα «Κόμβος Βογιάννου- Πανηπειρωτικό Στάδιο», με προϋπολογισμό 27,3 εκατ. ευρώ, καθώς δε φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό να ληφθεί εγκαίρως από το Μονομελές Εφετείο Ιωαννίνων η απόφαση για παροχή άδειας πραγματοποίησης εργασιών σε απαλλοτριωτέα γη, την οποία έχει αιτηθεί ο δήμος Ιωαννιτών.

Η δικάσιμος που είχε προσδιοριστεί, αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά και πλέον η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει, με το ενδεχόμενο απώλειας της χρηματοδότησης που έχει εξασφαλιστεί μέσα από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», να είναι πλέον ορατό. Βέβαια, επειδή το έργο του μεγάλου δακτυλίου δεν είναι το μοναδικό που αντιμετωπίζει ανάλογο πρόβλημα, αναμένεται να περιληφθεί ρύθμιση σε υπό ψήφιση νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, ώστε να επιτρέπεται η δημοπράτηση έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες όμως θα είναι όμως υποχρεωτικές πριν την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους.
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να υπάρξει το απαραίτητο «χρονικό παράθυρο», κάτι που επιδιώκει και η περιφέρεια Ηπείρου για το έργο της παράκαμψης της Αρχαίας Νικόπολης, όπως έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της περιφέρειας.
Στο θέμα αναφέρθηκε ακροθιγώς ο αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την έγκριση του τεχνικού προγράμματος του δήμου Ιωαννιτών, μετά από ερώτηση του προκατόχου του, δημοτικού συμβούλου «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα Γιάννη Λιόντου, ο οποίος ζήτησε ενημέρωση και για άλλα μεγάλα έργα του δήμου. «Υπήρξε νέα αναβολή. Θα δούμε αν μπορούμε να το λύσουμε με το υπουργείο», ανέφερε ο κ. Αρλέτος, μην κρύβοντας τον προβληματισμό του για τα εμπόδια που έχουν προκύψει.

Χάνει το… τρένο ο παραλίμνιος πεζόδρομος- ποδηλατόδρομος

Καλά νέα δεν υπάρχουν ούτε για το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου- ποδηλατόδρομου, που θα συνδέσει την περιοχή του Μάτσικα με το Πέραμα, καθώς δεν υπάρχει καμία απολύτως εξέλιξη στο θέμα της παραχώρησης της παρόχθιας ζώνης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στον δήμο Ιωαννιτών, ώστε να μπορεί να υποβληθεί η πρόταση για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ.
Η εμπλοκή συνίσταται στο ότι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου δεν έχει αποζημιώσει ακόμα τους ιδιώτες των οποίων τις εκτάσεις έχει δεσμεύσει εδώ και χρόνια, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει βρεθεί και η φόρμουλα για να μπορέσει ο δήμος, αν μπορέσει να βρει πόρους, να πληρώσει για εκτάσεις που δεν του ανήκουν.
Ίσως μια λύση θα ήταν να προχωρήσει ο δήμος σε μέρος μόνο της προτεινόμενης ανάπλασης, αν και κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται στις προθέσεις της.

Στο «Αντ. Τρίτσης» η κεντρική πλατεία

Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα αποτελέσει πηγή χρηματοδότησης για την εκτέλεση του έργου ανάπλασης της κεντρικής πλατείας, όπως έκανε γνωστό ο Γ. Αρλέτος, ενημερώνοντας το σώμα ότι η επικαιροποίηση της μελέτης που είχε κερδίσει τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, προχωρά και πριν το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη να παρουσιαστεί.
Ως λόγους για την επικαιροποίηση ανέφερε τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα μετά τις παρεμβάσεις στην Πυρσινέλλα και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου, την πρόβλεψη σύνδεσης της πλατείας με το Πάρκο Κ. Μπέγκα και το ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριληφθεί στην ανάπλαση το τμήμα που βρίσκεται μπροστά στην περιφέρεια Ηπείρου, καθώς έχει χρηματοδοτηθεί από κοινοτικό πρόγραμμα και δεν έχει παρέλθει η πενταετία.

Σχετικά άρθρα

Επαναφέρει την ανάγκη σημειακών αλλαγών στην οριοθέτηση

Μεγάλος Δακτύλιος – Δεύτερη τροποποίηση της μελέτης και… καλή τύχη

Γ. Αρλέτος: «Προτεραιότητα ήταν και θα είναι οι δημότες»

Γεωργία Χαλάτση