ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συμβολική κινητοποίηση υπό κλοιό αστυνομικών δυνάμεων (βίντεο)

Μια συμβολική κινητοποίηση μελών του συμβουλίου του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ ήταν τελικά το μόνο που επετράπη από την Αστυνομία στα Γιάννενα, καθώς η προγραμματισμένη συγκέντρωση και πορεία δεν κατέστησαν δυνατόν να πραγματοποιηθούν, λόγω της παρουσίας ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο σημείο, αλλά και των πολλών ελέγχων για μετακινήσεις σε μια ακτίνα εκατοντάδων μέτρων.

Μάλιστα, σε πολλούς που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το σημείο και δεν είχαν φροντίσει να… καλύψουν τη μετακίνησή τους με κάποιο μήνυμα, επιβλήθηκαν πρόστιμα, ενώ και τα μέλη της ΑΔΕΔΥ δέχθηκαν έλεγχο, αφού προηγήθηκε προσέγγισή τους από δυνάμεις της ΟΠΚΕ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση τους.

Για πρωτοφανή μέτρα καταστολής και τρομοκράτησης έκανε λόγο ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό δρόμο παραβίασης στοιχειωδών συνταγματικών δικαιωμάτων. «Το δικαίωμα στην απεργία και τη διαμαρτυρία που προβλέπεται ρητά από το άρθρο 11 του Συντάγματος, δυστυχώς και σήμερα παραβιάζεται. Οι συνάδελφοί μας δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στον χώρο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για μια ημέρα καταστολής ανάλογης αυτής που ζήσαμε και τις 17 Νοέμβρη, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Μεταφορών Περιφέρειας Ηπείρου Αλέξανδρος Μπαλακέρας, καταγγέλλοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν μπόρεσαν να προσέλθουν να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα στην απεργία και τη διαμαρτυρία. «Η κοινωνία και οι εργαζόμενοι καταδικάζουν αυτές τις λογικές και αυτές τις πρακτικές και θα απαντήσουμε δυναμικά», ανέφερε.

Σε δεύτερη μοίρα τα αιτήματα

Όπως ήταν φυσικό, η απαγόρευση προσέγγισης στο σημείο της συγκέντρωσης επισκίασε και τα αιτήματα που οδήγησαν στην απεργιακή κινητοποίηση με κυρίαρχα την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντίθεση στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά.
«Η κυβέρνηση απάντησε στο αίτημα για ενίσχυση της υγείας, ενισχύοντας την Aegean με 120 εκ. ευρώ. Στο αίτημα για βελτίωση των συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλειάς απάντησε με μέτρα καταστολής στους χώρους δουλειάς. Δεν πρόκειται η καταστολή να μας κάνει να σιωπήσουμε. Ο αγώνας μας για ένα ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας, δημόσιας εκπαίδευσης, δημόσιου προνοιακού συστήματος, για υγιεινή και ασφάλεια σε όλους τους εργασιακούς χώρους, θα είναι συνεχής. Διεκδικούμε και παλεύουμε για τα δικαιώματα όλου του ελληνικού λαού», τόνισε ο κ. Γρίβας σε δηλώσεις του, με τον κ. Μπαλακέρα να συμπληρώνει. «Απεργούμε ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ισοπεδώνει κάθε έννοια εργατικού δικαίου. Απεργούμε για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ το οποίο η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό εξαθλιώνει ακόμη περισσότερο».
Πιο επίκαιρο από ποτέ χαρακτήρισε το αίτημα για ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Κώστας Καλαμπόκας. «Αν δε γίνει τώρα που πολλοί συνάδελφοί μας νοσούν και άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους, τότε πραγματικά αναρωτιόμαστε πότε θα γίνει», τόνισε. Παράλληλα, εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατηγοριοποίηση των εργαζόμενων στα νοσοκομεία για την καταβολή επιδόματος σε όσους εμπλέκονται στη διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού. «Δε γίνεται ο χώρος να διασπάται με ψευτοδιλήμματα του τύπου επιδόματα σε κάποιους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Όλο το προσωπικό είναι στην πρώτη γραμμή και συνεισφέρει για να επιτευχθεί ο στόχος της αντιμετώπισης του αόρατου εχθρού», ανέφερε, ζητώντας επίσης την άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων και άμεσες προσλήψεις και εξοπλισμό των νοσοκομείων.

Σχετικά άρθρα

Απεργιακός ξεσηκωμός την Πέμπτη

Αποστόλης Τζελέτας

Ζητούν αυξήσεις χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους

Εκδήλωση για τις αμοιβές στο δημόσιο από την ΑΔΕΔΥ

Ηπειρωτικός Αγών