ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Από μηδενική βάση» ο σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα

Με μία σαφή αιχμή κατά της πολυδιαφημισμένης από την προηγούμενη δημοτική αρχή αντιδημαρχίας Ανάπτυξης Υπαίθρου, Πρωτογενούς Τομέα και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, συνόδευσε ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα- Περιφερειακής Ανάπτυξης & Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης Βασίλης Βλέτσας τον απολογισμό του για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

«Ο σχεδιασμός για τον πρωτογενή τομέα ξεκίνησε σχεδόν από μηδενική βάση», σημείωσε χαρακτηριστικά, πριν προχωρήσει στην παρουσίαση των πέντε βασικών αξόνων που τον διέπουν, ενώ με θετικά λόγια αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ στα όσα έχουν επιτευχθεί, τονίζοντας ότι έχουν τεθεί ήδη οι βάσεις ώστε το επόμενο διάστημα να γίνουν ακόμη περισσότερα.
«Βασική προτεραιότητα αλλά και ανάγκη για την περιοχή αποτελεί η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Πέρα από τις παρεμβάσεις που έγιναν, βασικός μας στόχος είναι η αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Ήδη ορισμένες έχουν μισθωθεί, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τη δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης. Φυσικά όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ο δήμος θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις προβολής των τοπικών προϊόντων, αναπόσπαστο κομμάτι άλλωστε της τοπικής γαστρονομίας», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.
Ο πρώτος άξονας στον σχεδιασμό για τον πρωτογενή τομέα ήταν η υποστήριξη υφιστάμενων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με τον Β. Βλέτσα να αναφέρεται στην αποκατάσταση προβλημάτων στην προσβασιμότητα δεκάδων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, στην αντιμετώπιση σχεδόν όλων των προβλημάτων λειψυδρίας των αγροτικών μονάδων, στη διαμόρφωση εκτάσεων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βοσκή από τους κτηνοτρόφους και στην προώθηση ενεργειών προκειμένου να αποκατασταθούν κατεστραμμένες ομβροδεξαμενές στα ορεινά. Αναφορά έκανε και στη μείωση των ανταποδοτικών τελών για τις αγροτικές μονάδες από 30% έως 70%, ανάλογα την περίπτωση.
Ο δεύτερος άξονας εντοπίστηκε στη δημιουργία νέων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, με τη βαρύτητα να δίνεται στην αύξηση του αριθμού των αγροτών. Το αρμόδιο τμήμα του δήμου πραγματοποίησε εκτενή ενημέρωση των τοπικών συμβουλίων Παμβώτιδας και Μπιζανίου για τη δυνατότητα ενασχόλησης με νέες καλλιέργειες αλλά και για τις νέες δυνατότητες που υπάρχουν, με τον κ. Βλέτσα να διαβεβαιώνει ότι η ενημέρωση θα συνεχιστεί και στις υπόλοιπες περιοχές του δήμου.
Παρεμφερής είναι και ο τρίτος άξονας, που στοχεύει στην αξιοποίηση των δημοτικών αγροτικών εκτάσεων. Ήδη έχουν συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο προτάσεις για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων για νέες καλλιέργειες και επόμενος στόχος είναι η δημιουργία τράπεζας αγροτικής γης, η οποία θα είναι διαθέσιμη για ενοικίαση σε αγροτικές επενδύσεις.
Τέταρτος άξονας είναι η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν ημερίδες για την ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και τις επιπτώσεις τους, ενώ υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τα Κ.Ε.Κ Ιωαννίνων προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατάρτισης για αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, για τη μελισσοκομία και τα βιολογικά προϊόντα. Επιπλέον, έχουν εγκριθεί έξι προγράμματα με αγροτικό αντικείμενο στο Τμήμα δια βίου μάθησης του δήμου, ενώ υπάρχει αγαστή συνεργασία με τη διοίκηση της Γαλακτοκομικής σχολής για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και την πραγματοποίηση κοινών δράσεων.
Ο πέμπτος και τελευταίος άξονας έχει να κάνει με την προβολή των γιαννιώτικων προϊόντων, στον οποίο, όμως, το μόνο που έγινε, ήταν η διοργάνωση της 3ηςΟικογιορτής. Στην συνέχεια όλος ο σχεδιασμός αναβλήθηκε αρκετές φορές εξαιτίας των απαγορεύσεων από την πανδημία.

Οι Λαϊκές Αγορές

Ένα ξεχωριστό κομμάτι αφορούσε την αναβάθμιση των Λαϊκών Αγορών, με επόμενο στόχο της δημοτικής αρχής να είναι η μετατροπή τους σε στοιχείο του τουρισμού.
Στη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την αλλαγή χρήσης χώρου από αθλητικό κέντρο σε χώρο λαϊκής αγοράς και τώρα ανοίγει ο δρόμος για να γίνουν πιο μεγάλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Παράλληλα, έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας από υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να συνταχθεί ένας σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας, ενώ έγιναν μικρής κλίμακας παρεμβάσεις για την επίλυση πλημμυρικών φαινομένων, βελτίωσης φωτισμού, αποκατάστασης περιφράξεων και τοποθέτηση χημικών τουαλετών.

Σχετικά άρθρα

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για μια νέα Δημοτική Αγορά

Ένας πρότυπος ελαιώνας δημιουργείται στην Ηλιόκαλη

Απομακρύνθηκε ο αμίαντος, προς τοποθέτηση τα νέα στέγαστρα