ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καλέσματα υπακοής και… ανυπακοής

Κατά μόνας θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ψήφισμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είχε τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη της εκδήλωσης.

Αιτία δεν είναι άλλη φυσικά από τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
Στο ψήφισμά του, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 47η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σημειώνοντας ότι το μήνυμά της «παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις και πορείες, ωστόσο και στα Γιάννενα, όπως και σε άλλες πόλεις, υπάρχουν καλέσματα. «Στον δρόμο του αγώνα» καλεί τους πολίτες το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, χαρακτηρίζοντας την πανδημία πρόφαση για την απαγόρευση των εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου και προσθέτοντας ότι στόχος είναι να τις μετατρέψουν σε ένα απλό μνημόσυνο.
«Δεν είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που απειλούν τη δημόσια υγεία, δεν είναι οι εκδηλώσεις του οργανωμένου λαϊκού κινήματος που γίνονται με μέτρα προστασίας πολύ πιο αυξημένα, απ’ αυτά στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς εκεί που την ευθύνη την έχει το κράτος και η εργοδοσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, που καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν –με κάθε μέτρο αυτοπροστασίας- το μήνυμα της οργανωμένης απειθαρχίας.
Το κάλεσμα είναι για τις 5 το απόγευμα της Τρίτης , στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου είναι προγραμματισμένο να γίνει κατάθεση στεφάνων από τους φοιτητικούς συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.
Κάλεσμα στην πορεία του Πολυτεχνείου απευθύνουν και οι παρατάξεις «Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα» και «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», στις 6 το απόγευμα της Τρίτης, στο παλιό πανεπιστήμιο. «Με μακάβριο πρόσχημα τον κορωνοϊό, η κυβέρνηση επιχειρεί να απαγορεύσει την πορεία για το Πολυτεχνείο και “φυσικά δε θα υπακούσωμεν”», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και καλεί σε μαζική διαδήλωση για τη συντριβή κάθε απόπειρας απαγόρευσης.

Σχετικά άρθρα

Εβδομάδα Γερμανόφωνου Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μεταφέρεται η αργία, 1η Μάη η απεργία

Με πολλαπλούς συμβολισμούς η Ολυμπιακή Φλόγα στο Πανεπιστήμιο

Γεωργία Χαλάτση