ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Άντεξαν στο τοπικό lockdown, δύσκολα θα ανταπεξέλθουν στο γενικό

Να κλείσει κανείς ή να μην κλείσει; Αυτό ήταν το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν οι ιδιοκτήτες των καφέ των Ιωαννίνων, όταν παραμονές της 28ης Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι από την επομένη της εθνικής επετείου η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων τίθεται σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου και η δυνατότητα λειτουργίας περιορίζεται σε delivery και takeaway.

Για τους περισσότερους στην ουσία δεν υπήρξε δίλημμα. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και το γεγονός ότι η λειτουργία των καφετεριών χωρίς τη δυνατότητα φιλοξενίας πελατών περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τον τζίρο τους, το να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές είναι μονόδρομος, καθώς τα ενοίκια τρέχουν, οι υποχρεώσεις επίσης, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι και η μοναδική πηγή εισοδήματος. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις το προσωπικό έχει μειωθεί στο ελάχιστο και οι περισσότεροι ιδιοκτήτες αυξάνουν τον δικό τους χρόνο εργασίας για να ανταπεξέλθουν.
«Τραγική» χαρακτήρισε την κατάσταση ο ιδιοκτήτης του Brother’s cafe στην οδό Χαριλάου Τρικούπη Σταύρος Νασιέλης, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση του κλάδου, με την εκ νέου επιβολή μέτρων, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο σε όλη την επιχειρηματική δραστηριότητα της πόλης, πέρα από τους χώρους εστίασης. Παρόλα αυτά, ανέφερε πως «δική μας πρόθεση είναι να παραμείνουμε ανοικτοί», συμπληρώνοντας πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το καταφέρουν.
Για μια συνεχή συνθήκη αβεβαιότητας που δημιουργεί άγχος και πίεση έκανε λόγο ο ιδιοκτήτης του Bull Café στη λεωφόρο Δωδώνης Κώστας Τσέκας, τονίζοντας επίσης πως έχουν απομείνει ελάχιστες αντοχές στους χώρους εστίασης για την αντιμετώπιση μιας δεύτερης αναστολής λειτουργίας τους, τη στιγμή που η πτώση του τζίρου ήταν ήδη πάνω από το 60%. «Θα το παλέψουμε όσο γίνεται, για δεύτερη φορά, όμως χρειαζόμαστε βοήθεια», είπε χαρακτηριστικά.

Το Bull Cafe στη λεωφόρο Δωδώνης

Παρόμοια κατάσταση περιέγραψε και ο ιδιοκτήτης του Brown café στην οδό Φώτου Τζαβέλλα Νίκος Κυριάκος, ο οποίος επίσης επέλεξε να διατηρήσει ανοικτό το κατάστημά του, σε μια περίοδο που οι περισσότεροι επιχειρηματίες μετράνε απώλειες, χαρακτηρίζοντας πολύ δύσκολο τον χειμώνα που έρχεται για όλους όσοι εργάζονται στον κλάδο της εστίασης.
Βέβαια, το ότι η πλειονότητα των καφετεριών δεν κατέβασε ρολά στο τοπικό μίνι lockdown, δε σημαίνει ότι το ίδιο θα πράξει και στο γενικό lockdown στο οποίο μπαίνει η χώρα από το Σάββατο. Με κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, τις δημόσιες υπηρεσίες να υπολειτουργούν καθώς το 50% του προσωπικού είναι σε τηλεργασία, τις περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης να λειτουργούν με εξ αποστάσεως διδασκαλία και τον καιρό να μην ευνοεί από εδώ και πέρα τις βόλτες και την… άσκηση, ελάχιστοι πλέον θα κυκλοφορούν στην πόλη και ενδεχομένως να κριθεί ασύμφορο για τους ιδιοκτήτες καφέ ακόμη και να βάζουν το κλειδί στην πόρτα.
Κόντρα στο γενικότερο ρεύμα, επιλέγοντας να κατεβάσει ρολά από την πρώτη μέρα, πήγε ο ιδιοκτήτης του Café Καπλάνειο Σωτήρης Γάκης, προβλέποντας σε έναν βαθμό και αυτό που επακολούθησε. «Τα μεγάλα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης σε συνδυασμό με την μεγάλη πτώση της κινητικότητας δεν αφήνουν περιθώρια, την ώρα που οι υποχρεώσεις δε σταματούν», εξήγησε. Δίνοντας και μια ματιά εκ των έσω για την αντιμετώπιση που τυγχάνει ο κλάδος τους, ανέφερε πως ασχέτως από την καθολική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων από πλευράς τους, οι χώροι εστίασης παραμένουν «εύκολοι στόχοι» και το lockdown αποτελεί το «κερασάκι στην τούρτα», σε έναν ήδη πληττόμενο οικονομικά κλάδο.

Κλειστό παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα το cafe Καπλάνειο

Σχετικά άρθρα

Καφενεία, καφετέριες και cafe: μια ιστορία δρόμο!

Μαζικές ακυρώσεις και απόγνωση στον κλάδο της εστίασης

Σε καθολικό lockdown μπαίνουν τα Γιάννενα

Γεωργία Χαλάτση