ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αντίθετο στην προσφυγή για τους δασικούς χάρτες

«Απέναντι» στην απόφαση της κεντρικής διοίκησης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για προσφυγή κατά των εξαιρέσεων εκτάσεων από τους δασικούς χάρτες, βρίσκεται το παράρτημα Ηπείρου και Νήσων, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως σε αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό, η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων του Δημοσίου και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος να αναμορφώσει το σύνολο των δασικών χαρτών, εξαιρώντας πολλές κατηγορίες εκτάσεων, με το επιχείρημα ότι δε ζητήθηκε η γνώμη της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» για τον καθορισμό των τεχνικών προδιαγραφών και ότι οι εξαιρέσεις δεν έγιναν με επιστημονικά κριτήρια.

Αντίθετα, η διοικούσα επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου-Νήσων θεωρεί ότι με τις διατάξεις αυτές αναγνωρίζονταιαπό το υπουργείο Περιβάλλοντος όλες οι διοικητικές πράξειςπου εκδόθηκαν από τους φορείς του κράτους και αφορούνεκτάσειςπου απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, και αποδόθηκαν για γεωργικήή κτηνοτροφική ή μεικτή χρήση και συνδέθηκαν με το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως επισημαίνει, από το ξεκίνημα τις διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, είχε υποστηρίξει το έργο αυτό και είχε καταστήσει σαφές ότι αποτελεί ένα αναπτυξιακό εργαλείο και όχι μόνο μια συνταγματική υποχρέωση δεκαετιών.Ταυτόχρονα είχε επισημάνει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρέπει να γίνουν από το κράτος, έτσι ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να μπει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για την αγροτική παραγωγή, τις επιδοτήσεις, τα έργα και τις επενδύσεις.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου Γιώργος Κουμπής, το νομοθετικό πλαίσιο μέχρι τώρα δεν είχε καταρτιστεί, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών στην χωρά μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Μόνο στην Π.Ε. Ιωαννίνων έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα 16.415 αντιρρήσεις κατά του θεματικού περιεχομένου των δασικών χαρτών. «Φανταστείτε και στις άλλες περιφερειακές ενότητες όπου ακόμα δεν ξεκίνησε η διαδικασία», σημείωσε.

Οι διοικητικές πράξεις πριν το 1975 που αναφέρονται, είναι αποφάσεις της επιτροπής απαλλοτριώσεων ( κληροτεμάχια,αγροτική γη δημοσίων κτημάτων, εκτάσεις εξαιρεθείσες υπέρ ιδιοκτήτων κτλ), παραχωρητήρια αγροτικών κλήρων, αποφάσεις διανομών και αναδασμών, ειδικά αγροτικά μητρώα (αμπελουργικό, ελαιουργικό), εκτάσεις μη ανακληθεισών οικοδομικών αδειών.

Επομένως, σύμφωνα με το ΓΕΩΤΕΕ Ηπείρου, πρόκειται για εκτάσεις που νομίμως είχαν αποδοθεί στους πολίτες και συμπεριλαμβάνονται στο γεωγραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν υπάγονται πια στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, με συνέπεια να αναμορφώνονται οι δασικοί χάρτεςπου αναρτήθηκαν πριν την εφαρμογή του νέου νομού (ανεξάρτητα εάν είναι ολικώςή μερικώς κυρωθέντες) και οι ίδιες διαδικασίες να ισχύουν και για τους υπό ανάρτηση.

«Το Παράρτημα ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ηπείρου – Νήσων με γνώμονα την προαγωγή της αγροτικής οικονομίας, προασπίζοντας τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των αγροτών, και έχοντας υπόψη τη διασφάλιση της αγροτικής παραγωγικής γης, της αγροτικής παραγωγής, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος και θέλοντας να αποφύγει τον παραλογισμό του κράτους, θεωρεί ότι οι διατάξεις αυτές κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφέρει η απόφαση.

Σχετικά άρθρα

Ο Θ. Κορωναίος πρόεδρος στο παράρτημα Ηπείρου – Νήσων του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Στις κάλπες οι γεωτεχνικοί την Κυριακή

Δασικοί χάρτες: Νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων