ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πράσινο φως στην προγραμματική για τον οδοφωτισμό από το Ελεγκτικό Συνέδριο

Έναν ακόμη σκόπελο κατάφερε να ξεπεράσει το έργο της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού στον δήμο Ιωαννιτών, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο άναψε το πράσινο φως για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών.

Αρχικά, το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου είχε κρίνει ότι υπάρχει κώλυμα στην υπογραφή του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης, λόγω προβλήματος με τη χρηματοδότηση του έργου. «Δεν προκύπτει η ένταξη του επενδυτικού έργου, στην υλοποίηση του οποίου αποσκοπεί η σύναψη της συγκεκριμένης προγραμματική σύμβαση, στα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια της χρηματοδοτικής σύμβασης (ELENA -2014-058)», αναφερόταν χαρακτηριστικά.
Η περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε να προσφύγει επί της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού του δήμου Ιωαννιτών εντάχθηκε στη σύμβαση «ELENA 2014-058» μεταγενέστερα της υπογραφής της σύμβασης.
Όπως κάνει και επίσημα γνωστό η περιφέρεια Ηπείρου, με την υπ’ αριθμ. 2066/2020 απόφαση του VII Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (δικαστικός σχηματισμός) έγινε δεκτή η προσφυγή της περιφέρειας Ηπείρου και κρίθηκε καθόλα σύννομο το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της περιφέρειας Ηπείρου και του δήμου Ιωαννιτών, με αντικείμενο την προετοιμασία, ωρίμανση και δημοπράτηση του έργου «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», προϋπολογιζόμενης δαπάνης 19.192.214,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.ΓΙ.Α. (15.477.592,00 ευρώ πλέον ΦΠΑ), που είχε υποβληθεί προς έλεγχο.
Το έργο, με σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της περιφέρειας Ηπείρου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Μηχανισμό «European Local ENergy Assistance» (ELENA) με κωδικό «ELENA-2014-058», ο οποίος (μηχανισμός) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ για τη χρηματοδότηση βιώσιμων μορφών ενέργειας σε τοπικό επίπεδο με προέχον αντικείμενο τη συνδρομή των αρμόδιων φορέων κατά το στάδιο ωρίμανσης ενεργειακών έργων που εκτελούνται με την υποστήριξη τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Σχετικά άρθρα

Επόμενο βήμα η ένταξη στο ΕΣΠΑ

«Πράσινο φως» για τα led σε Γιάννενα και Πρέβεζα

Η «Μυτιληναίος Α.Ε.» ανάδοχος για τα led της Περιφέρειας