Η φωτογραφία είναι από το Prevezatoday.gr
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Μαύρος» Σεπτέμβριος με εννέα νεκρούς στην άσφαλτο

Ένας από τους χειρότερους μήνες σε ό,τι αφορά τα τροχαία δυστυχήματα, ήταν ο Σεπτέμβριος, καθώς έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο εννέα συνολικά άτομα, τα περισσότερα μάλιστα νέοι άνθρωποι.

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 14 τροχαία ατυχήματα έναντι 11 τον Σεπτέμβριο του 2019). Εξ αυτών τα πέντε ήταν θανατηφόρα (έναντι ενός το 2019), ένα με σοβαρό τραυματισμό (δύο το 2019) και οκτώ με ελαφρύ τραυματισμό (όσα και το 2019).
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 24 παθόντες (έναντι 16 το 2019). Ειδικότερα, καταγράφηκαν εννέα νεκροί (έναντι δύο το 2019), ένας σοβαρά τραυματίας (έναντι τριών το 2019) και 14 ελαφρά τραυματίες (έναντι έντεκα το 2019).
Το πλέον πολύνεκρο τροχαίο ήταν αυτό στο 26ο χλμ. της Εθνικής οδού Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, στο ύψος της Καστροσυκιάς, τα ξημερώματα της 13ης Σεπτεμβρίου, όταν μετά από μετωπική σύγκρουση δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων τραυματίστηκαν θανάσιμα και οι τέσσερις επιβαίνοντες. Στο ένα αυτοκίνητο με οδηγό έναν 23χρονο, επέβαιναν ένας 19χρονος και μία 19χρονη, όλοι κάτοικοι Πρέβεζας, ενώ το δεύτερο όχημα οδηγούσε ένας 70χρονος συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος, επίσης κάτοικος Πρέβεζας.
Τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 19χρονος, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε μεταλλικά κιγκλιδώματα, στο 75ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου στην περιφερειακή οδός της Άρτας.Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του οδηγού, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, όπου κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.
Ένας ακόμη νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου στο 70ο χλμ Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας, στο ύψος των Χαλκιάδων. Η μοτοσυκλέτα που οδηγούσε ο 18χρονος συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με φορτηγό αυτοκίνητο που οδηγούσε 38χρονος αλλοδαπός, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του αναβάτη.
Μία ημέρα αργότερα καταγράφονταν ένα ακόμη θανατηφόρο τροχαίο, στην Εθνική Πρέβεζας- Ιωαννίνων, κοντά στη γέφυρα Καλογήρου. Μετά από σύγκρουση ΙΧ αυτοκινήτου με ταξί, έχασε τη ζωή της μία 48χρονη επιβάτης του ταξί και λίγα 24ωρα αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της και μία 17χρονη επιβάτης του ΙΧ αυτοκινήτου.
Ένας ακόμη νέος έχασε την ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε σε αγροτικό δρόμο στην Ανέζα Άρτας. Το τροχαίο έγινε όταν ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 78χρονος συγκρούστηκε με δίκυκλο μοτοποδήλατο που οδηγούσε 39χρονος, κάτοικος χωριού της Άρτας, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα.
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ήταν η υπερβολική ταχύτητα, η παραβίαση προτεραιότητας, η οδήγηση χωρίς σύνεση και προσοχή, η ολισθηρότητα του οδοστρώματος, αίτια αναφερόμενα στον καιρό– ισχυροί άνεμοι και λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς.

«Βροχή» παραβάσεων

Συνολικά 6.686 παραβάσεις βεβαιώθηκαν τον Σεπτέμβριο σε ελέγχους στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου. Από αυτές ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του,
Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν 1.505 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 429 για μη χρήση κράνους και 214 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 123 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 77 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 63 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 26 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και 25 για αντικανονικό προσπέρασμα. Σημειώνεται, επίσης, ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 95 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 591 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Σχετικά άρθρα

Τρεις νεκροί τον Οκτώβριο σε τροχαία στην Ήπειρο

Αποστόλης Τζελέτας

Βαρύς ο φόρος αίματος τον Ιούλιο στην Ήπειρο

Λιγότερα τα τροχαία τον φετινό Οκτώβριο