ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Πρόταση για παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο

Με προτάσεις για την εξεύρεση χώρων τοπικά, που θα επιτρέψουν τη λειτουργία των σχολείων με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα, η πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη συναντήθηκε με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενόψει της έναρξης της νέας χρονιάς.

Παράλληλα, πρότεινε να ζητήσουν περισσότερους αναπληρωτές προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, καθώς η πρώτη φάση περιλαμβάνει 21.000 αναπληρωτές, την ώρα που πέρυσι συνολικά προσελήφθησαν οι διπλάσιοι, χωρίς να υπολογίζει τα κενά που θα προκύψουν λόγω των ειδικών συνθηκών και αδειών.

«Θεωρώ ότι από εδώ και πέρα οι αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται έτσι. Να αξιολογεί κανείς τα επιδημιολογικά δεδομένα τοπικά, να δει τι έχει από πλευράς χώρων, τα ζητήματα καθαριότητας και υλικών και να λαμβάνονται αποφάσεις με τοπικό χαρακτήρα. Ευτυχώς μέχρι στιγμής η Ήπειρος έχει τα λιγότερα κρούσματα και αυτό μας δίνει λίγο περισσότερο χρόνο», σημείωσε η κ. Τζούφη.

Σε κεντρικό επίπεδο, ωστόσο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε τον χρόνο που είχε για να προετοιμάσει την νέα σχολική χρονιά. «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, δε συζητά κανείς αυτό, αλλά για το κατά το δυνατόν ασφαλέστερο άνοιγμα των σχολείων. Γίνεται μια πολύ σοβαρή κριτική στη χώρα ότι δαπανήσαμε πολύ περισσότερο χρόνο, κόπο και χρήμα για να μιλήσουμε για το άνοιγμα του τουρισμού και λιγότερο να προγραμματίσουμε το ασφαλέστερο άνοιγμα των σχολείων. Αυτό που λέμε είναι ότι δεν αρκεί η μάσκα και χάθηκε πολύτιμος χρόνος», είπε φέρνοντας ως παράδειγμα την γειτονική Ιταλία.

Επεσήμανε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συζήτησε να καταγράφονται στα πρακτικά και οι απόψεις των εμπειρογνωμόνων, σημειώνοντας πως υπάρχουν και μεταξύ αυτών διαφορετικές απόψεις, και κατέληξε πως απαιτείται μια εθνική στρατηγική, προκειμένου να πειστούν και οι πολίτες για την τήρηση των όποιων μέτρων.

Κριτική άσκησε και για την οικονομική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και του τουρισμού, κάνοντας λόγω για παλινωδία στις αποφάσεις για τα μέτρα και μη απορρόφηση περισσότερων κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, όπως άλλες χώρες.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας