ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Προγραμματική Δήμου- Περιφέρειας για τα σχολεία στο παλιό “Χατζηκώστα”

Από κοινού θα αναλάβουν περιφέρεια Ηπείρου και δήμος Ιωαννιτών να προχωρήσουν στην ανέγερση σχολικών μονάδων στον χώρο του παλαιού Νοσοκομείου «Γ. Χατζηκώστα» για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία του 1ου νηπιαγωγείου Ιωαννίνων και του Σχολείου Αναπήρων Παίδων.

Παρά τις δεσμεύσεις τον προηγούμενο χρόνο, τα δύο σχολεία θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται, το μεν 1ο Νηπιαγωγείο στους χώρους του Καπλάνειου Δημοτικού Σχολείου, το δε Σχολείο Αναπήρων Παίδων στο κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ, καθώς οι εργασίες δεν προχώρησαν πέραν της κατεδάφισης του παλαιού κτίσματος στο πρώην Νοσοκομείο «Χατζηκώστα».
Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου θα συνυπογράψουν προγραμματική σύμβαση, η οποία καθορίζει σαφώς τις υποχρεώσεις των δύο μερών, με στόχο το έργο να ανεβάσει ταχύτητα και να είναι έτοιμο με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο του 2021. Βέβαια, η διάρκεια της σύμβασης είναι διετής, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει και να εξαντληθεί.
Σε ό,τι αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος θα σηκώσει η περιφέρεια Ηπείρου, με δεδομένο, βέβαια, ότι ο δήμος είναι αυτός που θα επιβαρυνθεί στη συνέχεια με τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των νέων κτιρίων.
Η περιφέρεια Ηπείρου, έχοντας ήδη στην κατοχή της, για ίδιες ανάγκες, δύο προκατασκευασμένα κτίρια (210 τμ έκαστο), αναλαμβάνει την έκδοση της απαιτούμενης άδειας για τα προκατασκευασμένα κτίρια, καθώς και τη μεταφορά, διάθεση και θεμελίωσή τους. Τα κτίρια βρίσκονται σήμερα στην περιοχή του Κατσικά και αποτελούνται από οκτώ προκατασκευασμένες κυψέλες το καθένα, οι οποίες συνενωμένες δημιουργούν τους χώρους των νηπιαγωγείων (αίθουσες, χώροι υγιεινής, κουζίνα κ.λπ.). Ο συνολικός προϋπολογισμός για το σύνολο των εργασιών που αναλαμβάνει, βάσει της προγραμματικής σύμβασης, ανέρχεται στο ποσό των 312.480 ευρώ.
Από την πλευρά του, ο δήμος Ιωαννιτών αναλαμβάνει την κατασκευή περίφραξης, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, τη σύνδεση με το δίκτυο ακαθάρτων του συγκροτήματος «παλαιού Χατζηκώστα» και την ηλεκτροδότηση των κτισμάτων, με τον προϋπολογισμό των εργασιών να ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ.
«Το θέμα της μετεγκατάστασης απασχόλησε τη δημοτική αρχή πριν ακόμη αναλάβει. Ήδη φροντίσαμε από την αρχή να κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ενώ αντιμετωπίσαμε προβλήματα σε δίκτυα, έγιναν οι κατεδαφίσεις αλλά υπήρξαν δυσκολίες για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης, σημειώνοντας τις καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας.
«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρωθεί σε όσο το δυνατόν συντομότερο χρόνο», πρόσθεσε.

Σχετικά άρθρα

Αναβολή στο παρά πέντε για τις εκλογές στον ΑΣΔΣΑ Ηπείρου

Βάρος στην ενημέρωση για την τήρηση των υποχρεώσεων

Απολογείται για τις κλήσεις ο Δήμος