ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τρεις νέοι κυκλικοί κόμβοι για βελτίωση της οδικής ασφάλειας

Στην κατασκευή τριών νέων κυκλικών κόμβων σε Γιάννενα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία προχωρά η περιφέρεια Ηπείρου, σε συνέχεια του προγράμματός της για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μέσω της κατασκευής κυκλικών κόμβων σε διασταυρώσεις εθνικών και επαρχιακών οδών με μεγάλη κίνηση οχημάτων.

Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας ανέδειξε την Ένωση Ιωάννης Καραμπιτιάνης– Γεώργιος Ν. Κυρίτσης & ΣΙΑ Ε.Ε. οριστικό ανάδοχο για την κατασκευή δύο κυκλικών κόμβων στην παραλιακή οδό Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα στις χ.θ. 5+900 (συμβολή με την οδό Λασκαράτου) και στη θέση Φραξήλα, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, καθώς και τον Νικόλαο Κασσαβό προσωρινό ανάδοχο για τη βελτίωση της 1ης επαρχιακής οδού και κατασκευή κυκλικού κόμβου στο Γραικοχώρι Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ.
Εκτός αυτών, ολοκληρώθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή διπλού κυκλικού κόμβου στην Ε.Ο. Ιωαννίνων– Άρτας στη διασταύρωση προς Νεοκαισάρεια, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, και με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δημοσίευση της ανακοίνωσης- πρόσκλησης για ενημέρωση των πολιτών.
Η Οικονομική Επιτροπή έλαβε αποφάσεις και για μια σειρά άλλων οδικών έργων. Η Γ.Ν. & Θ. Θωμάς Ο.Ε./ Εργοτεχνική αναδείχθηκε οριστικός ανάδοχος για τη βελτίωση της Ε.Ο. Άρτας– Τρικάλων έως όρια Ηπείρου (758.000 ευρώ) και η Γεώργιος Τάσσης – Γεώργιος Δημητρίου Ο.Ε. για την αποκατάσταση βατότητας οδών και σύνδεσή τους με επαρχιακή οδό στα όρια του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προς εξυπηρέτηση ΑμεΑ (250.000 ευρώ), ενώ αναδείχθηκαν προσωρινοί ανάδοχοι ο Δημ. Φούκας για τη συντήρηση– σήμανση 5ης επαρχιακής Οδού Π.Ε. Πρέβεζας (143.400 ευρώ), ο Ηλίας Κατσιμπόκης για τη συντήρηση- βελτίωση οδού Ν. Σινώπη- Κανάλι- Εθνική οδός Πρέβεζας– Ηγουμενίτσας (Β’ φάση) (120.000 ευρώ), ο Σωτήριος Σφήκας για την κατασκευή πεζοδρομίων και βελτίωση της 4ης επαρχιακής οδού εντός των ορίων του δήμου Αρταίων (80.000 ευρώ) και ο Αλ. Λαϊνάς για την ασφαλτόστρωση οδικού τμήματος στο Δ.Δ. Λυγιάς δήμου Πρέβεζας (24.000 ευρώ).

Διαγωνισμός για τη Μονάδα Κομποστοποίησης στην Άρτα

Την έγκριση των όρων διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας για την κατασκευή Μονάδας Κομποστοποίησης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων της περιφερειακής ενότητας Άρτας, σε θέση της κοινότητας Σελλάδων του δήμου Νικ. Σκουφά, ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της περιφέρειας Ηπείρου.
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο για το περιβάλλον έργο, καθώς θα γίνεται κομποστοποίηση οργανικών αποβλήτων/υπολειμμάτων τροφών και πράσινων αποβλήτων (γρασίδι, κλαδέματα κ.λπ.) που προκύπτουν από εργασίες συντήρησης του πρασίνου δήμων και ιδιωτών. Προβλέπεται να εξυπηρετεί τους τέσσερις δήμους της Π.Ε. Άρτας και τον δήμο Ζηρού της Π.Ε. Πρέβεζας. Έχει σχεδιαστεί για δυναμικότητα επεξεργασίας τουλάχιστον 4.200 τόνων ετησίως, προς παραγωγή υψηλής ποιότητα εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ), το οποίο έχει υπολογιστεί περί του 1.800 τόνους κοµπόστ υψηλής ποιότητας.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.055.000 ευρώ. Εξ αυτών ποσό 1.500.000 ευρώ έχει εξασφαλιστεί από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασία Interregg IRA CBC «Greece- Albania 2014-2020» και το υπόλοιπο 1.555.000 ευρώ θα διατεθεί από την ΣΑΕΠ 030 της περιφέρειας Ηπείρου.

Αντιπλημμυρικά- έργα αγροτικής ανάπτυξης

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε, επίσης, προσωρινό ανάδοχο τον Αθανάσιο Σιούλα για την παροχή υπηρεσιών για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στην Π.Ε. Θεσπρωτίας (76.342,08 ευρώ) και ανάδοχο τον Άγγελο Τσιμπίκη για το αντιπλημμυρικό έργο σε χείμαρρο στο Δ.Δ. Ν. Σινώπης Πρέβεζας (45.000 ευρώ).
Τέλος, εγκρίθηκε η δημοπράτηση των επειγουσών εργασιών ανάντη Ιστορικής γέφυρας Άρτας (300.000 ευρώ) και για την αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης από τη γεώτρηση στη θέση «Κεφαλόβρυσο» έως τον οικισμό της κοινότητας Μανολιάσας (140.000 ευρώ).

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Κυκλικοί κόμβοι: Έρχεται η σειρά της περιφερειακής οδού

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου