ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

“Φρένο” στην κυκλοφορία απαγορευμένου ψυκτικού υγρού

Ισχυρό «χτύπημα» στη μαύρη αγορά απαγορευμένου ψυκτικού υγρού κατάφερε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, που κατέσχεσε περισσότερους περίπου 3,5 τόνους φρέον σε φορτηγό στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Αθηνών, ενώ συνέλαβε δύο αλλοδαπούς για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.

Πρόκειται για φρέον που υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις κυκλοφορίας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο για το περιβάλλον. Τα απαγορευμένα ψυκτικά υγρά έχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε φθοριούχα αέρια, ιδιαίτερα επιβλαβή για την ατμόσφαιρα, και η χρήση τους έχει σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον, καθώς επηρεάζουν τη στοιβάδα του όζοντος, συμβάλλοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη μέσω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι αστυνομικοί, κατόπιν αξιοποίησης πληροφορίας για φορτίο με το απαγορευμένο ψυκτικό υγρό, εντόπισαν στο 5ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αθηνών, σταθμευμένο Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο οδηγούσε ο ένας εκ των συλληφθέντων.

Μετά από έρευνα που έγινε στο όχημα, βρέθηκαν στην καρότσα του φορτηγού, κρυμμένες πίσω από τελάρα, 263 φιάλες συγκεκριμένων τύπων ψυκτικού υγρού φρέον, συνολικού βάρους τριών τόνων και 439,1 κιλών, η κυκλοφορία των οποίων απαγορεύεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, στο ίδιο σημείο εντοπίστηκε σταθμευμένο και δεύτερο φορτηγό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε ο δεύτερος αλλοδαπός, ο οποίος, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, είχε οργανώσει και συντονίσει τη μεταφορά του απαγορευμένου υγρού.

Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν εκτός από το απαγορευμένο υγρό και τα δύο φορτηγά, το χρηματικό ποσό των 5.600 ευρώ και τέσσερα κινητά τηλέφωνα, που βρέθηκαν στην κατοχή των συλληφθέντων.

Η μεγαλύτερη ποσότητα του ίδιου ψυκτικού υγρού που κατασχέθηκε στη χώρα μας και αποτελεί «ευρωπαϊκό ρεκόρ», ήταν 23 τόνοι, τον περασμένο Σεπτέμβριο, από την Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Συλλήψεις για παρεμπόριο

Συνελήφθη για κλοπή

Ηπειρωτικός Αγών

Συνελήφθη μετά από δύο ληστείες με την απειλή μαχαιριού