ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση»

Πανγιαννιώτικο συλλαλητήριο με σύνθημα «Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά» πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, επικρίνοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με τα εργασιακά ζήτημα.

Σύμφωνα με το μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και πρόεδρο του Συνδικάτου Γάλακτος– Τροφίμων– Ποτών Δημήτρη Καλύβα, τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία, είχαν ως στόχο να ενισχύσουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ στην πραγματικότητα διαμόρφωσαν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων, αυξήθηκε η υποαπασχόληση, επιβλήθηκε η εκ περιτροπής εργασία και η μείωση του μισθού, ενώ υπήρξαν απολύσεις μέσω της μη ανανέωσης συμβάσεων.

«Δε μπορούμε να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια. Τώρα είναι η ώρα να απαιτήσουμε δυναμικά να καταργηθούν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και όλες οι αντεργατικές διατάξεις, εισόδημα για όλους, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων, κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των εθνικοτήτων», σημείωσε ο κ. Καλύβας και κάλεσε όλα τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο.

 

Στο συλλαλητήριο μουσικοί και «ΛΑΝΤΖΑ»

Κάλεσμα των μουσικών στην κινητοποίηση απευθύνει το Σωματείο «Η αλληλοβοήθεια», τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο.«Στον κλάδο μας, στα Γιάννενα, που οι μουσικοί είμαστε η δύναμη του πολιτισμού μας σε πανηγύρια, γάμους και γιορτές, οι συνάδελφοι ζούμε ξανά μέσα στην ανασφάλεια και την ανεργία για τη ζωή μας και τα παιδιά μας. Δε χωράμε πια στο έργο τους. Δε χωράμε πια στην πολιτική τους», σημειώνεται στο κάλεσμα,που καταλήγει: «Ο αγώνας των καλλιτεχνών να συναντηθεί με τους αγώνες όλου του λαού για να μην πληρώσουμε ξανά την κρίση τους».

Σε «γενικό ξεσηκωμό» καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου η Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση στον Επισιτισμό Τουρισμού, με τα μέλη της να χαρακτηρίζουν «κακόγουστο ανέκδοτο» τις εξαγγελίες για στήριξη των εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων θα παραμείνουν άνεργοι έως την επόμενη σεζόν, όπως ανέφερε η Λίνα Νέζου, με αφορμή και την πανελλαδική ημέρα δράσης για τον κλάδο.

Παράλληλα, το μέλος της «ΛΑΝΤΖΑ» Αρετή Τάσση έκανε λόγο για κωλυσιεργία των τριμερών διαδικασιών με ευθύνη της κυβέρνησης, που αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου ζητούν επαναπρόσληψη όλων των εποχικών υπαλλήλων και εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να μη γίνουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας αλλά και να επεκταθεί το επίδομα ανεργίας για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που δεν ανοίγουν μετά το lockdown. «Δε θα πληρώσουμε εμείς την κρίση. Να πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν από το “τουριστικό θαύμα” τα προηγούμενα χρόνια», σημείωσαν τα μέλη της «ΛΑΝΤΖΑ».

Σχετικά άρθρα

Σε χωριά της Θεσσαλίας η βοήθεια του Εργατικού Κέντρο

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το Εργατικό Κέντρο

Λαϊκά μπάνια και την ερχόμενη Κυριακή

Ηπειρωτικός Αγών