ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τα κακώς κείμενα του Νησιού σε μια επιστολή

Πολλά από τα προβλήματα του Νησιού των Ιωαννίνων συμπυκνώνει μέσα σε μια επιστολή ο εικαστικός δημιουργός και σύμβουλος πολιτιστικής διαχείρισης Ηλίας Μπουντούρης, ο οποίος ζητά την παρέμβαση του δήμου Ιωαννιτών για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα.

Για την ακρίβεια, ο κ. Μπουντούρης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο Νησί τα τελευταία χρόνια, είχε απευθυνθεί εκ νέου στη δημοτική αρχή στις 13 Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όπως αναφέρει, έγιναν μόνο πλημμελείς εργασίες συντήρησης και υπήρξε πλήρης αδιαφορία για την ουσία των προβλημάτων, κάποια εκ των οποίων εμπεριέχουν και επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία. Για τον λόγο αυτό, προώθησε εκ νέου την ίδια επιστολή, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά την κοινοποίησε σε υπηρεσίες, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στα ΜΜΕ, μέχρι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το αν η ΚΕΔΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ασχοληθούν, δεν το ξέρουμε, αλλά η αναφορά των προβλημάτων, έστω και με μια δόση υπερβολής ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις, έχει την αξία της. Η εικόνα του Νησιού δεν είναι αυτή που του πρέπει, ειδικά στα σημεία που δεν είναι στη συνήθη διαδρομή που ακολουθούν οι επισκέπτες, από το σημείο άφιξης των καραβιών έως το Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου.
Ο κ. Μπουντούρης αναφέρεται στην παντελή έλλειψη κάδων ανακύκλωσης, στην προβληματική συγκομιδή σκουπιδιών από τους υπάρχοντες κάδους καθώς και στην αμελή καθαριότητα των δρόμων και των πεζοδρομίων, σημειώνοντας ότι θυμίζουν περιοχή σε παρακμή και όχι περιοχή που συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Απαράδεκτη χαρακτηρίζει και την εικόνα στις δημοτικές τουαλέτες. Αναφέρεται, επιπρόσθετα, σε απεριποίητα παρτέρια, σε αφρόντιστους εξωτερικούς χώρους, σε ανύπαρκτη κοπή άγριων χόρτων, ιδιαίτερα πέριξ της πλατείας Σεράι και στον περιφερειακό δρόμο του Νησιού, τον οποίο χαρακτηρίζει και επικίνδυνο για πεζούς και ποδηλάτες, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη και χωρίς κιγκλίδωμα. Λόγος γίνεται, ακόμη, για σωρεία από πεταμένα ή παράνομα αποθηκευμένα σε δημόσιους χώρους αντικείμενα, όπως δίχτυα, ξύλα, βάρκες, εξοπλισμό σκαφών κλπ, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται σε ιδιωτικές αποθήκες ή σε αυστηρά καθορισμένους δημοτικούς χώρους, μακριά από κατοικίες ή άλλους χώρους ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Ο κ. Μπουντούρης καταγγέλλει, επίσης, πολεοδομικές παραβάσεις σε όλο τον οικισμό, μα κυρίως όσων έχουν ιδιοκτησίες που άπτονται του περιφερειακού δρόμου της Νήσου και ιδιαίτερα της έκτασης από την προβλήτα του πορθμείου και μέχρι και το καρνάγιο.
Τέλος, υποβάθμιση της καθημερινότητας και προσβολή στο κοινό αίσθημα χαρακτηρίζει την πρόσδεση και το μόνιμο αγκυροβόλημα τεσσάρων και πλέον πλοίων της γραμμής μπροστά στα παράθυρα όσων διαμένουν ή έχουμε επιχείρηση στην πλατεία Σεράι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (καυσαέριο, συνεχής φασαρία από εργασίες, ολοσχερής αποκλεισμός από τη θέα κ.λπ).

Σχετικά άρθρα

Αυτοψία Γ. Αμυρά στις εργασίες δασοπροστασίας στο Νησί

«Το νησί χωρίς όνομα», ένα audio book για το Νησί των Ιωαννίνων

Πρωτομαγιά στο Νησί Ιωαννίνων

Ηπειρωτικός Αγών