ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Περίμεναν περισσότερα οι επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης

Με μερική ικανοποίηση υποδέχθηκαν την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης επαγγελματίες στον τουρισμό, καθώς κρίνονται ως ένα βαθμό επαρκή για το ξεκίνημα, αλλά δύσκολα θα καταφέρουν να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους μέχρι το φθινόπωρο,αλλά και στη συνέχεια, όταν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις πάψουν να ισχύουν.

Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στις 29 Μαΐου θα λειτουργήσουν τα camping και τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ τα υπόλοιπα στις 15 Ιουνίου, οπότε και θα ξεκινήσει και η είσοδος επισκεπτών από άλλες χώρες.

Αυτό που αναμένουν οι επαγγελματίες του τουρισμού, είναι να ανακοινωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ώστε να εξετάσουν κατά πόσο θα είναι εφικτό να τηρηθούν, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και για το τι θα γίνει με την αστική ευθύνη σε περίπτωση τυχόν κρούσματoς, κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί και δύσκολα θα καλύπτεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τα φορολογικά και εργασιακά ζητήματα, εντοπίζονται θετικά και αρνητικά σημεία στα όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού και εξειδικεύτηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Θετικά κρίνεται η στήριξη της απασχόλησης και η παράταση της διαδικασίας αναστολής έως τις 31 Ιουλίου, με δεδομένο ότι κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός, με τους επαγγελματίες να ζητούν γενναία ενίσχυση των ελληνικών οικογενειών και οικονομικά κίνητρα για να ταξιδέψουν.

«Το πακέτο των 30 εκ. ευρώ για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού είναι μηδαμινό. Με βάση την αντίστοιχη ενίσχυση στη γειτονική Ιταλία και αναλογικά με τον πληθυσμό, θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 400 εκ. ευρώ και να αφορά πάνω από 1 εκ. δικαιούχους και όχι 250.000», σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, ενώ πρόσθεσε πως η μείωση του ΦΠΑ μόνο σε καφέ και μη αλκοολούχα δεν επαρκεί. Πολύ περισσότερο, όταν οι επαγγελματίες του τουρισμού ζητούν την κατάργηση ή και μείωση του τέλους διαμονής.

Πάντως, η εικόνα για το πρώτο τεστ, που είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, στα Γιάννενα δεν είναι καλή, καθώς υπάρχουν ελάχιστες και μεμονωμένες κρατήσεις. «Είναι θετική η μείωση ΦΠΑ στις μεταφορές και χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να δοθεί ώθηση στους πολίτες να αρχίσουν να ταξιδεύουν», σημείωσεο κ. Σουρέλης, επισημαίνοντας πως μέχρι την επανεκκίνηση των πτήσεων, που για περιφερειακά αεροδρόμια, όπως αυτό των Ιωαννίνων, θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, μοναδικό στήριγμα αποτελεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Σε ό,τι αφορά τις κινήσεις τοπικά, από την πλευρά του δήμου και της περιφέρειας, για την τουριστική προβολή της περιοχής, υπάρχει ένας προβληματισμός στον κλάδο, μήπως θα πρέπει προς το παρόν και μέχρι να βελτιωθεί η εικόνα, να υπάρξει ένα «πάγωμα», κάτι που συζητείται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Είναι αμφίβολα τα αποτελέσματα αυτή τη χρονική στιγμή. Σε άλλες περιοχής πιέζουν όλοι να παραμείνουν τα κονδύλια σε εφεδρεία και να διατεθούν για την προβολή όταν θα βελτιωθούν τα πράγματα. Προς το παρόν, πρέπει το κράτος να δώσει τα εχέγγυα για να επανέλθει ο τουρισμός και στη συνέχεια να ακολουθήσει η τουριστική προβολή», σημείωσε.

Κάτι καλύτερο ανέμενε και ο κλάδος της εστίασης

Τις λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους και την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και μέτρα από την πλευρά του δήμου Ιωαννιτών για τη στήριξη και ταυτόχρονα ελάφρυνση των επιχειρήσεων, αναμένει ο κλάδος της εστίασης.

Για τον σκοπό αυτό, μια ακόμη συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ των στελεχών της δημοτικής αρχής και του προέδρου του Σωματείου καφέ, εστιατορίων και συναφών επαγγελμάτων ΧρήστουΤάτση, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του κλάδου για το αν θα καταφέρουν να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους, μετά τις απώλειες των εσόδων από τους καλύτερους, για τον κλάδο, μήνες, τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν ικανοποιούν πλήρως τον κλάδο που ανέμενε μείωση του ΦΠΑ οριζόντια και τουλάχιστον στο 11%, σύμφωνα και με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για τη διατήρηση των μέτρων όπως η μείωση του ενοικίου και η ενίσχυση της απασχόλησης, μόνο έως το τέλος του καλοκαιριού.

Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, προβλέπεται και η μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Το ποσοστό της μείωσης θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Τάτσης, η μείωση της προκαταβολής προβλέπεται ήδη στον Κώδικα Φορολογίας, για επιχειρήσεις που έχουν πτώση πάνω από 25% του τζίρου.

«Αυτοί οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν αίτηση για μείωση της προκαταβολής, έτσι και αλλιώς. Με τρεις μήνες κλειστά τα μαγαζιά, προφανώς όλοι θα έχουν πτώση του τζίρου πάνω από 25%», σημείωσε.

Σχετικά άρθρα

Ικανοποιητικές δεδομένης της εποχής οι πληρότητες για το Πάσχα

Μέτρα «φρένο» στα Airbnb  ζητούν οι ξενοδόχοι

Η Ένωση Ξενοδόχων συγχαίρει τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC