ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με αποστάσεις επέστρεψαν στις εκκλησίες των Ιωαννίνων οι πιστοί

Στους ναούς μετά από σχεδόν δύο μήνες επέστρεψαν οι πιστοί σήμερα και στα Γιάννενα, καθώς οι εκκλησίες επαναλειτούργησαν με ανοιχτές τις πόρτες τους.

Τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν από νωρίς τη πρωί της Κυριακής στον Μητρόπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στις άλλες εκκλησίες για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, η οποία πλέον δε γίνεται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά με αυστηρά μέτρα προστασίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Τα καθίσματα στο εσωτερικό των ναών ήταν λιγοστά και χωροθετημένα σύμφωνα με τα όσα ορίζονται σε σχετική εγκύκλιο, ενώ καρέκλες τοποθετήθηκαν και στα προαύλια των εκκλησιών, απ’ όπου παρακολούθησε μεγάλος αριθμός πιστών την ακολουθία, η οποία ακουγόταν και από τα μεγάφωνα.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων σε κάθε χώρο λατρείας καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50.
Διπλή Θεία Λειτουργία τελέστηκε σε όσες εκκλησίες βρίσκονται σε υπηρεσία περισσότεροι του ενός ιερείς. Η πρώτη για τους ηλικιωμένους και πλέον ευαίσθητους από τις 7 έως τις 9.15 το πρωί και η δεύτερη από 10 έως και 11 το πρωί, ενώ μεταξύ των δύο λειτουργιών έγινε επισταμένος καθαρισμός και εξαερισμός.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση