ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Λάδι στη φωτιά… οι κάμερες στα σχολεία

Καθολική και διακομματική είναι η αντίδραση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τροπολογία του υπουργείου Παιδείας που επιτρέπει την απευθείας μετάδοση μέσω καμερών των μαθημάτων στα σχολεία.

Με ικανοποιητική συμμετοχή, δεδομένων των συνθηκών, που ωστόσο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη αφού οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ξανά τα δια ζώσης μαθήματα, πραγματοποιήθηκε και στα Γιάννενα συγκέντρωση και πορεία των εκπαιδευτικών, με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και τη στήριξη του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ. Επίσης, στο πλευρό των εκπαιδευτικών βρέθηκε και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Ιωαννίνων. Η πορεία ξεκίνησε από την Ακαδημία, κατευθύνθηκε προς το δημαρχείο και επέστρεψε στην κεντρική πλατεία.
Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αντίθεσή τους στο περιεχόμενο της τροπολογίας, τονίζοντας και τον αντιεκπαιδευτικό χαρακτήρα αλλά και τα ζητήματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων που ενέχει.
Το θέμα των καμερών αποτελεί την αιχμή του δόρατος, καθώς αντιδράσεις υπάρχουν γενικότερα για το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας. Έτσι, τα αιτήματα των εκπαιδευτικών περιλαμβάνουν και την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού, όπως το χαρακτηρίζουν, νομοσχεδίου, τη μη εφαρμογή της τροπολογίας Κεραμέως για την ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, την ουσιαστική λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, αλλά και αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα πάγιο αίτημα.
«Είναι πάρα πολλά τα σημεία που μας βρίσκουν αντίθετους», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Στέφανος Μιχάλης, προσθέτοντας το ζήτημα που έχει προκύψει με το όριο ηλικίας στη φοίτηση στα ΕΠΑ.Λ., τα πρότυπα σχολεία και την τράπεζα θεμάτων, που εφαρμόστηκε και το 2014 με αρνητικά αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά τις κάμερες, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να μη συμμετέχουν και να μην επιτρέψουν μια τέτοια διαδικασία. «Αντί το υπουργείο να εστιάσει στο πώς θα γίνουν οι διορισμοί για να μπορέσουν τα σχολεία να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο, αναλώνεται σε άλλες μεθοδεύσεις και δε ζητά καθόλου τις απόψεις των μάχιμων εκπαιδευτικών», ανέφερε.
Αντιεκπαιδευτικά χαρακτήρισε και το πολυνομόσχεδιο και την τροπολογία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κώστας Παργανάς, καλώντας το υπουργείο να τα αποσύρει. «Δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην εκπαίδευση, το υπουργείο εκμεταλλεύεται το γεγονός της πανδημίας και προσπαθεί χωρίς διάλογο να περάσει διατάξεις και νόμους που βρίσκουν όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και την κοινωνία αντίθετες», σημείωσε.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τη διαφωνία με τις πρακτικές του υπουργείου Παιδείας εξέφρασε το μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Θανάσης Μαχτσίρας. «Η κυβέρνηση υλοποιεί κατά γράμμα τη λαϊκή ρήση βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε- έξι. Έφερε τροπολογία για κάμερες στις τάξεις, ένα πλήρες αντιδραστικό μέτρο και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές. Μέσα σε αυτή την κατάσταση κάλεσε τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς την διασφάλιση όλων των μέτρων προστασίας και έφερε το πολυνομοσχέδιο. Δε θέλουν ένα σχολείο καλύτερο, αλλά να υπηρετεί τις ανάγκες τους», τόνισε.
Τη διαφωνία των γονέων με τις αλλαγές που φέρνει το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, μετέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Τάσος Τόκας, ενώ ζήτησε και την κατάργηση της τροπολογίας για τις κάμερες την οποία χαρακτήρισε παράνομη. «Θα είμαστε εδώ και οι γονείς, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μπουν κάμερες στις τάξεις», ανέφερε.
Να μην εφαρμοστεί και υλοποιηθεί αυτή η τροπολογία ζητά και η ΑΔΕΔΥ, με τον πρόεδρο Χρήστο Γρίβα να σημειώνει ότι η τροπολογία δε συνοδεύεται καν από τη συναίνεση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ενώ χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό και αντιεκπαιδευτικό το πολυνομοσχέδιο. «Καλούμε την κοινωνία να δώσει τη μάχη μαζί με τους εκπαιδευτικούς γιατί

Σχετικά άρθρα

Διαβεβαιώσεις για παρεμβάσεις στα σχολικά κτίρια

 «Κλεφτοπόλεμος» για την αξιολόγηση

Γεωργία Χαλάτση

«Υπάρχουν κενά» καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Μαθητών