ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Οι κάμερες τους βγάζουν στους δρόμους

Μια πιο μαζική συμμετοχή σε σχέση με άλλα εκπαιδευτικά συλλαλητήρια, αναμένεται να έχει αυτό που οργανώνει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από την Ακαδημία.

Κι αυτό γιατί δε θα αφορά μόνο το πολυνομοσχέδιο για τις αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης που βαίνει προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά και την τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος, που αντιμετωπίζεται από τον εκπαιδευτικό κόσμο και όχι μόνο ως παραβίαση των προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Κυρίαρχο, πάντως, αίτημα για την ΕΛΜΕ είναι η απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού –όπως το χαρακτηρίζει- πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, ενώ υπάρχουν και αιτήματα για λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και άμεσους διορισμούς εκπαιδευτικών.
Τη στήριξη της κινητοποίησης των Εκπαιδευτικών αποφάσισε και το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση, που, εν μέσω πανδημίας και με εντελώς αντιδημοκρατικό τρόπο, κατέθεσαν για ψήφιση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, αλλά και την τροπολογία για τις κάμερες στις σχολικές αίθουσες.
Την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου ζητά και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, το οποίο στην ανακοίνωσή του αναφέρεται και στην επαναλειτουργία των σχολείων, κάνοντας λόγο για συνεχείς «εκπτώσεις» στους αναγκαίους όρους ασφάλειας και υγιεινής. Ωστόσο, εστιάζει κυρίως στη ρύθμιση που επιτρέπει την εγκατάσταση καμερών για την online παρακολούθηση του μαθήματος, με πρόσχημα την αδυναμία μαθητών να προσέρχονται στο σχολείο λόγω της πανδημίας, καθώς επίσης και την επέκταση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και εκτός πανδημίας. «Ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για άκρως αντιδραστική εξέλιξη, αφού όχι μόνο δεν πατάει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο, αλλά παραβιάζει και τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι βαθιά γελασμένη η κυβέρνηση, αν στο μυαλό της έχει την προσπάθεια αντικατάστασης της φυσικής παρουσίας των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Το λέμε με απλά λόγια: Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δε θα ανεχτούμε να διαμορφώσουμε προσωπικότητες που θα συνηθίζουν στην παρακολούθηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για μια άκρως αντιεπιστημονική, αντιπαιδαγωγική αλλά και επικίνδυνη ενέργεια κάνει λόγο και η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, η οποία καλεί με τη σειρά της στην αυριανή κινητοποίηση έξω από την Ακαδημία.
Πέρα από το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων και του κινδύνου να γίνουν ορατές και αντικείμενο σχολιασμού από τρίτους οι ατομικές ιδιαιτερότητες, οι συμπεριφορές, η πρόοδος και η εν γένει συμπεριφορά των μαθητών, η Ένωση Γονέων θέτει και άλλες παραμέτρους, όπως το ότι δε νοείται «τάξη» με τους μαθητές και τον εκπαιδευτικό σε διαφορετικούς χώρους, αλλά και το ότι υπονομεύεται η αρμονική διαδικασία της σχολικής ζωής στην τάξη και η ψυχική υγεία των παιδιών. «Τα παιδιά μας είναι μαθητές και όχι πρωταγωνιστές σε ριάλιτι σόου. Δεν θα επιτρέψουμε να εκχυδαϊστεί η εκπαιδευτική διαδικασία ούτε να υποβαθμιστεί το παιδαγωγικό έργο», σημειώνει.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λειτουργίας των σχολείων και της επάρκειας των υλικών ατομικής υγιεινής, σημειώνεται ότι η πρώτη μέρα λειτουργίας ανέδειξε πως τα αντισηπτικά είναι λίγα και δίνονται με το σταγονόμετρο, δόθηκαν ελάχιστες μάσκες και 1-2 πακέτα γάντια για τις καθαρίστριες, δεν αγοράστηκε καμιά μηχανή αυτόματης τροφοδοσίας χειροπετσετών για τις τουαλέτες, οι «απολυμάνσεις» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα απλό πέρασμα με χλωρίνη 1-2 φορές την ημέρα, ενώ οι καθαρίστριες φτάνουν οριακά για να καλύψουν τις ανάγκες των σχολείων.

Σχετικά άρθρα

Ζήτημα ύπαρξης η αύξηση των μισθών

Ο Ευ. Παπαϊωάννου νέος πρόεδρος στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων

Πρώτη και με διαφορά η ΔΑΚΕ στην ΕΛΜΕ Ιωαννίνων