ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Αιχμηρές απαντήσεις από τη δημοτική αρχή- Πήρε θέση και ο Αλ. Καχριμάνης

Οι επιθέσεις που δέχθηκε για το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, δεν ήταν δυνατόν να μείνουν αναπάντητες από τη δημοτική αρχή.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρη η επιλογή της να μην απαντήσει επί ουσιαστικών ζητημάτων που τίθενται για το έργο, κάτι που προφανώς θα το κάνει στην Οικονομική Επιτροπή και στο δημοτικό συμβούλιο, επιλέγοντας να αντιπαρατεθεί στο επίπεδο της δημιουργίας εντυπώσεων σε πρώτη φάση.
Απαντώντας σε σχέση με την επιλογή της να μεταθέσει χρονικά τη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή για την επόμενη Τρίτη, ξεκαθαρίζει ότι ο λόγος δεν ήταν άλλος από το να δώσει όσα στοιχεία ζητήθηκαν και τον χρόνο για την επεξεργασία τους, σχολιάζοντας ότι αυτό δεν εκτιμήθηκε και θεωρήθηκε ως αδυναμία. «Η σημερινή δημοτική αρχή έχει αποδείξει στην πράξη ότι πιστεύει στον διάλογο, τη συνεννόηση και τη συνεργασία. Έχει αποδείξει ότι πορεύεται με αρχές την πλήρη διαφάνεια και τη συνέπεια. Στο πλαίσιο αυτό, κεντρικός της άξονας είναι να καταβάλει τη μέγιστη προσπάθεια για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και τη διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου», αναφέρει.
Ωστόσο, στο υπόλοιπο της απάντησης, η δημοτική αρχή περνά στην αντεπίθεση, εστιάζοντας και από την πλευρά της στην κριτική που ασκείται για την εμπλοκή της περιφέρειας Ηπείρου στην όλη διαδικασία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η απάντηση προς την παράταξη «Ιωάννινα 2023», καθώς υπονοείται και ρήξη στις σχέσεις της επικεφαλής της Τατιάνα Καλογιάννη με τον περιφερειάρχη, με τον οποίο συνεργαζόταν μέχρι πρότινος με την ιδιότητα της αντιπεριφερειάρχη.
Η δημοτική αρχή απευθύνει πέντε ερωτήματα στην κ. Καλογιάννη: αν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην περιφέρεια Ηπείρου και από πότε, αν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στις υπηρεσίες της περιφέρειας και στις δυνατότητές τους να υλοποιήσουν όσα προβλέπει η προγραμματική σύμβαση, αν έχει λησμονήσει τις επιστολές της, με την ιδιότητα της αντιπεριφερειάρχη, προς δήμους της Ηπείρου ώστε να τους πείσει για τα οφέλη του συγκεκριμένου μοντέλου, αν έπαψαν σήμερα να υφίστανται αυτά τα οφέλη που τότε εγγράφως υποστήριζε, καθώς και αν την ενδιαφέρει να γίνει ή να μη γίνει το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού.
«Η κ. Καλογιάννη ας απαντήσει στην κοινωνία. Η δημοτική αρχή γνωρίζει τις απαντήσεις. Και της συνιστά μέχρι το 2023 να προσγειωθεί στην πραγματικότητα», αναφέρει στην απάντησή της η δημοτική αρχή, κάνοντας λόγο για ένα ακόμη ολίσθημα της κ. Καλογιάννη και της παράταξής της, που «έχοντας στο μυαλό τους μόνο τις εκλογές του 2023, πήραν κυριολεκτικά διαζύγιο από την πραγματικότητα και φτάνουν σε έσχατα σημεία λαϊκισμού».
Αιχμηρή είναι η απάντηση και προς την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», για την οποία σημειώνει ότι εκτίθεται όταν προεξοφλεί ότι δε θα γίνει καμία συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, καθώς θα γίνει συζήτηση «και εκεί θα είναι όλα στο φως».
«Η εποχή των “λευκών επιταγών” έχει παρέλθει. Το γνωρίζει ο κ. Μπέγκας όταν με την υπογραφή του εκχωρούσε στην περιφέρεια όλες τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Γίνεται σαφές ότι η μείζονα αντιπολίτευση, αφού διοίκησε πέντε χρόνια αφήνοντας μοναδική παρακαταθήκη στην πόλη μία σειρά από μακέτες, δε θέλει να συναινέσει σε κανένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει την εικόνα των Ιωαννίνων. Ας κρίνουν την στάση της οι πολίτες», καταλήγει η απάντηση.

«Υπάρχουν κανόνες», απαντά ο περιφερειάρχης

Απάντηση έδωσε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ως προς το κομμάτι της προγραμματικής σύμβασης και της κριτικής που ασκείται για το ότι δε δίνονται τα πλήρη στοιχεία της μελέτης στον δήμο Ιωαννιτών.
«Όταν υπογράφεται μια προγραμματική σύμβαση υπάρχει μια πνευματική ιδιοκτησία, η οποία σήμερα ανήκει στην περιφέρεια. Κάποια στοιχεία που ζητήθηκαν, τα δώσαμε στον δήμο Ιωαννιτών. Τα πάντα θα δοθούν όταν υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και θα υπάρχει Επιτροπή Παρακολούθησης. Τότε το δικό μας πνευματικό πόνημα θα ανήκει και στον δήμο. Η προγραμματική θα λύσει το όποιο πρόβλημα. Καταλαβαίνετε ότι κάποια πράγματα έχουν και αρχή και κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κ. Καλογιάννη έχει προωθήσει το πρόγραμμα και στα πλαίσια αυτά έχουν γίνει οι ενέργειες.

Σχετικά άρθρα

Και πρόταση για υφυπουργείο Ορεινότητας

Προαναγγελία εκπόνησης νέας μελέτης για τον πεζο-ποδηλατόδρομο

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας