ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Από… κόσκινο το θέμα των led

Για την επόμενη εβδομάδα μετατέθηκε η συζήτηση για το θέμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδικού και αστικού φωτισμού του δήμου Ιωαννιτών, προκειμένου να δοθεί χρόνος στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να μελετήσουν τα επιπλέον στοιχεία που τέθηκαν υπόψη τους, μετά από αίτημα της παράταξης «Ιωάννινα_2023», η οποία είχε ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης μέχρι να της παραδοθούν.

Τα επιπλέον στοιχεία αφορούν την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, τον σχεδιασμό του νέου προτεινόμενου φωτισμού, τον προϋπολογισμό του έργου, την εξοικονόμηση ενέργειας, το περιβαλλοντικό όφελος και το χρηματοοικονομικό μοντέλο, με την παράταξη «Ιωάννινα_2023» να είναι εξαιρετικά αναλυτική σε αυτά που ζητάει, καθώς δεν προέκυπταν μέσα από την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια, που προωθεί η δημοτική αρχή.
Η συζήτηση που προσδιορίστηκε να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, αναμένεται να είναι μια δοκιμασία για τη δημοτική αρχή, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών και όσους χειρίστηκαν το θέμα, να πρέπει να είναι καλά διαβασμένοι, καθώς απέναντί τους θα βρουν την επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία είναι αυτή που ως αντιπεριφερειάρχης κατάφερε να εξασφαλίσει τα κονδύλια από τον μηχανισμό ELENA για έργα ενεργειακής αναβάθμισης στην Ήπειρο. Και μπορεί η παράταξή της να ψήφισε υπέρ της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την υλοποίηση του έργου στο δημοτικό συμβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις για τον τρόπο που προχωρά το όλο εγχείρημα.
Ένα δείγμα των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν, έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βασίλης Κοσμάς στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που συνεδρίασε και πάλι με τηλεδιάσκεψη. Όπως αναφέρεται στη γραπτή εισήγησή του που δόθηκε στα ΜΜΕ, η δημοτική αρχή να φέρει προς συζήτηση το σχέδιο της Προγραμματικής, χωρίς να καταθέσει όλα τα στοιχεία που η παράταξή του στη συνέχεια ζήτησε, εστιάζοντας και στο ότι από το σχέδιο προγραμματικής έλειπε η τεκμηρίωση του προϋπολογισμού του έργου (19.200.000 ευρώ) και του κατασκευαστικού κόστους (7.000.000 ευρώ).
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» στην εκχώρηση κάθε αρμοδιότητας στην περιφέρεια Ηπείρου μέχρι και τη δημοπράτηση του έργου, καθώς και στην παράκαμψη όλων των υπηρεσιών του δήμου στην επίβλεψη και έγκριση των διαδικασιών μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.
«Η παράταξή μας προτρέπει τη δημοτική αρχή να πάψει να αντιμετωπίζει τα θέματα με προχειρότητα και με ερασιτεχνισμό που προκαλεί τουλάχιστον μειδιάματα, και αναμένει, σε κανονική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να κατατεθούν με τον κανονικό τρόπο, όλα τα προαναφερόμενα», τονίζει η παράταξη «Ιωάννινα_2023», υπεραμυνόμενη πάντως της αναγκαιότητας υλοποίησης του έργου και των πλεονεκτημάτων συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την εκτέλεσή του.

Σχετικά άρθρα

Ημερίδα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις

Κάλεσμα συμμετοχής και αγώνα για τον δήμο του 2030

Με δεσμεύσεις για άρση των ανισοτήτων