ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Καθολική παράταση των προθεσμιών ζητούν οι εργολήπτες

Προβλήματα και στην εκτέλεση των έργων προκάλεσαν τα περιοριστικά μέτρα για τη διάδοση του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις.

Όπως σημειώνει το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Ιωαννίνων, ο περιορισμός στις μετακινήσεις, η επιβολή επιπρόσθετων μέτρων ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια, η δυσκολία επισκέψεων σε δημόσιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., ασφαλιστικούς φορείς κ.ά.), αλλά και η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών εμπορικών επιχειρήσεων, επηρέασαν την εξέλιξη των έργων που κατασκευάζουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις και δεν ήταν δυνατόν να γίνουν με τους ρυθμούς που είχαν προβλεφθεί στα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα των έργων.
Το πρόβλημα είναι, βέβαια, πανελλαδικό, και γι’ αυτό αρκετοί φορείς έχουν ήδη προβλέψει την αυτοδίκαιη αναστολή όλων των προθεσμιών που προβλέπονται στο νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης των συμβάσεων, όπως κατά περίπτωση ισχύει. Στο πλαίσιο αυτό, και το Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων ζητά από τον δήμο Ιωαννιτών να μεριμνήσει για τη χορήγηση παρατάσεων σε όλες τις προθεσμίες που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων έργων για όσο διάστημα επικρατούν οι προαναφερόμενες συνθήκες.
Το αίτημα θα συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών και αναμένεται να αντιμετωπιστεί θετικά, καθώς αναγνωρίζεται η βασιμότητα των λόγων που προβάλλουν οι εργολήπτες δημοσίων έργων, αλλά και θα απεμπλέξει τον δήμο από μια διαδικασίας εξέτασης κάθε αιτήματος ξεχωριστά. Έτσι, αναμένεται να δοθεί μια παράταση ίση με τις ημέρες ισχύος των περιοριστικών μέτρων, δηλαδή ενός διμήνου περίπου.

Σχετικά άρθρα

Η ταλαιπωρία πρόσκαιρη, τα έργα… μόνιμα

Ηπειρωτικός Αγών

Ταύτιση απόψεων για τα έργα στους δήμους

Υλοποίηση των δεσμεύσεων ζητούν ΤΕΕ/ΤΗ και ΠΕΔΜΕΔΕ Ηπείρου