ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κανένα ζήτημα για τα έργα του Ε.Π. “Ήπειρος 2014 -2020”

Τη διαβεβαίωση ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» προχωρά σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με μια μόνο μικρή μείωση της τάξης των 6 εκ. ευρώ, που θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, έδωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

«Η Ήπειρος δεν πρόκειται να στερηθεί πόρους από έργα και δράσεις, που είναι ήδη ενταγμένα στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020», τόνισε ο κ. Καχριμάνης, μία ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι 13 περιφερειάρχες, οι υπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι υφυπουργοί Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως το αρχικό πρόγραμμα της Ηπείρου ανέρχονταν στα 337 εκ. ευρώ, το οποίο, με την υπερδέσμευση που ήδη έχει εξασφαλιστεί, θα ανέλθει τελικά στα 370,130 εκ. ευρώ, έναντι των 376,6 εκ. ευρώ που θα μπορούσε να ήταν υπό προϋποθέσεις στη λήξη του.Το υπολειπόμενο ποσό των περίπου 6 εκ. ευρώ είναι εκείνο που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το κεντρικό κράτος για το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζει για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

«Καταλαβαίνετε ότι το πρόγραμμα της Ηπείρου είναι ένα πρόγραμμα δουλεμένο, που έχει νομικές δεσμεύσεις και είναι σε τέτοια φάση υλοποίησης,που δεν μπορεί να διαθέσει επιπλέον χρήματα για το κεντρικό πρόγραμμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Δε βλέπω κανένα πρόβλημα για την περιφέρειά μας», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης.

Οι 13 περιφερειάρχες έθεσαν το αίτημά τους για αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των περιφερειών, μετά τα νέα δεδομένα, κάτι ωστόσο που θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στη συζήτηση αυτή, ο κ. Καχριμάνης σημείωσε ότι από τους υπουργούς τονίστηκε πως για το 2020 δεν έχουν τεθεί από την Ε.Ε. κάποιες δεσμεύσεις, δε γνωρίζουν όμως τι θα ισχύσει για το 2021. «Κι εκεί είναι ο δικός μας προβληματισμός. Καταλαβαίνεται το δικό μας άγχος γιατί υπάρχουν και ανελαστικές δαπάνες. Για το 2021 ούτε ο υφυπουργός μπορεί να πει πόσο δύσκολο θα είναι και γι’ αυτό μας είπε να προγραμματίσουμε έργα που θα κλείσουν εντός του έτους», κατέληξε.

 

Συνεργασία για την ενίσχυση των αγροτών

Σε συνεχή επαφή με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη βρίσκεται, στο μεταξύ, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτεροι τρόποι ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο κ. Καχριμάνης εκτίμησε πως η διάθεση αμνοεριφίων στην Ήπειρο το φετινό Πάσχα είναι καλύτερη από ότι σε άλλες περιοχές, δεδομένων των συνθηκών, ωστόσο οι τιμές είναι χαμηλές. «Συμπιεσμένες» είναι και οι τιμές γάλακτος προς τους παραγωγούς, καθώς συνεχίζονται οι εισαγωγές, για τις οποίες το υπουργείο ετοιμάζει ένα πολύ αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως ανέφερε.

Τόνισε, ακόμη, ότι σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, οι χοιροτρόφοι, αλλά και οι παραγωγοί κηπευτικών κ.α. προϊόντων. «Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο για τη βοήθεια που θα παρασχεθεί την “επόμενη ημέρα” προς όλους τους παραγωγούς», σημείωσε ο περιφερειάρχης.

 

Σχετικά άρθρα

Με ευρεία ατζέντα θεμάτων η συνάντηση με τον περιφερειάρχη

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

Δεν υιοθέτησε την ανάγκη μητρώου για τα γεφύρια ο Αλ. Καχριμάνης