ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ο κορωνοϊός «έπληξε» και την εγκληματικότητα

Μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας φαίνεται πως προκάλεσε ο κορωνοϊός, καθώς από τις αστυνομικές υπηρεσίες συνελήφθησαν τον Μάρτιο μόλις 193 άτομα, ένας αριθμός που είναι από τους μικρότερους των τελευταίων ετών.

Οι περισσότερες συλλήψεις, 113 συνολικά, ήταν για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών, εκ των οποίων τρεις διακινητές, ενώ συνελήφθησαν ακόμη 15 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, τρία για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, πέντε για κλοπές- διαρρήξεις, 23 για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και σωματικές βλάβες, ένα για πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις, οκτώ για ενδοοικογενειακή βία, επτά για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.), έξι για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, ένα για πλαστογραφία, έξι για διατάραξη οικιακής ειρήνης, τρία για ψευδή καταμήνυση και δύο για διάφορα αδικήματα του ποινικού κώδικα και των ειδικών ποινικών νόμων (υγειονομικές παραβάσεις, παραβάσεις Γ.Ο.Κ., παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό πλημμελήματος κ.λπ.).
Εξιχνιάστηκαν μία υπόθεση θανατηφόρας σωματικής βλάβης, 21 υποθέσεις κλοπών, δύο υποθέσεις απάτης, έντεκα υποθέσεις ναρκωτικών, τέσσερις υποθέσεις περί όπλων, τρεις υποθέσεις διακίνησης παράτυπων μεταναστών και τρεις υποθέσεις κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων.
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες, κατασχέθηκαν 239,03 γραμμάρια κάνναβης, 67,6 γραμμάρια κοκαΐνης, 30,39 γραμμάρια ηρωίνης, 0,6 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης «σοκολάτα», τέσσερα πιστόλια – αεροβόλα, 13 φυσίγγια, ένα μαχαίρι και τέσσερα ανευρεθέντα οχήματα.

«Η εικόνα αυτή έχει σαφώς διπλή ανάγνωση», τόνισε μιλώντας στον Η.Α. ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων & Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, αστυνόμος Β΄ Ηλίας Μήτσιος, επιβεβαιώνοντας πως από την ανάλυση των στοιχείων της εγκληματικότητας που είναι στη διάθεση του, όντως παρατηρείται σε γενικές γραμμές μία μείωση των σχετικών δεικτών κατά την περίοδο του Μαρτίου, τόσο σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2020 όσο και με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
«Δεν είναι μόνο τα περιοριστικά μέτρα αναφορικά με την κυκλοφορία των πολιτών και τη λειτουργία ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, που εύλογα οδηγούν στη μείωση των αντίστοιχων δεικτών. Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που εφαρμόζεται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, με συνεχείς ελέγχους και περιπολίες, τόσο για την τήρηση της εφαρμογής των μέτρων αυτών όσο και την πρόληψη αδικημάτων, το οποίο δρα σαφώς αποτρεπτικά για τους επίδοξους δράστες εγκληματικών ενεργειών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μήτσιος.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση