ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

«Με συνεργασία και συντονισμό θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες»

Τη συμβολή της περιφέρειας Ηπείρου στη μάχη του κορωνοϊού θέλησε να σημειώσει, για μια ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος τόσο σε δράσεις σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επιχειρησιακό με βραχίονα τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων.

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε πως μέχρι σήμερα υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τα νοσοκομεία, των οποίων η περιφέρεια Ηπείρου έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα, όπως το ίδιο έπραξε και με το πανεπιστήμιο για την παραγωγή τρισδιάστατων μασκών. Η συνολική συνδρομή της περιφέρειας σε ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό, μαζί με το ποσό των 180.000 ευρώ που πρόκειται να δοθεί εντός των ημερών στο Νοσοκομείο Φιλιατών, ξεπερνά το 1.050.000 ευρώ. Επίσης, έχει διαθέσει υγειονομικό υλικό σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και σε άλλες υπηρεσίες, ενώ έχουν γίνει εκτεταμένες απολυμάνσεις, ενώ από την Τρίτη θα επαναληφθεί η διανομή.
Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση θα μπορέσει να υπάρξει στην περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα που έχουν καταθέσει οι περιφέρειες, για να κάνουν χρήση για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που προορίζονται για την υγεία.
«Θεωρώ υποχρέωσή μου αυτές τις δύσκολες ημέρες να είμαστε με τους πάντες σε επαφή», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης και ανέφερε πως στο πλαίσιο αυτό η περιφέρεια συνεργάστηκε με τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη Α.Ε.» για τη διανομή εκ μέρους της πακέτων προϊόντων της σε ευπαθείς ομάδες των δήμων Άρτας και Ιωαννίνων και τώρα προετοιμάζεται ανάλογη πρωτοβουλία και για τους δήμους Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας. Γνωστοποίησε, επίσης, πως επικοινώνησε μαζί του ο διευθύνων σύμβουλος της P&I AG Βασίλης Τριάδης, ο οποίος του εξέφρασε την πρόθεσή του να συνδράμει τα νοσοκομεία της Ηπείρου, όπως έχουν πράξει ως τώρα και άλλες επιχειρήσεις. Ήδη από τον περιφερειάρχη του διαβιβάστηκε αίτημα της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου για προμήθεια υγειονομικού υλικού.
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι δουλεύουν στα νοσοκομεία και στις υγειονομικές υπηρεσίες για το έργο τους. Εμείς είμαστε συνεχώς αρωγοί τους και δεν αφήνουμε τίποτε να πέσει κάτω, είτε πρόκειται για νοσοκομεία, είτε για Κέντρα Υγείας. Θεωρώ πως με το συντονισμό που έχουμε και με τη βοήθεια του Θεού, θα περάσουμε τα δύσκολα», υπογράμμισε.

Ο ΕΟΔΥ παίρνει τις αποφάσεις

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε και στις δράσεις και παρεμβάσεις που γίνονται για την εξωνοσοκομειακή διαχείριση κρουσμάτων κορωνοϊού, μετά την κριτική που δέχθηκε η περιφέρεια τις προηγούμενες μέρες, λέγοντας πως ακολουθούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ.
«Το τι θα κάνουμε, πώς θα ενεργήσουμε, την τελική απόφαση μέσα από τις όλες διαδικασίες την έχει ο ΕΟΔΥ. Δεν παίρνουμε εμείς κάποια απόφαση, δεν έχουμε αρμοδιότητα», υπογράμμισε, αναφερόμενος στα κρούσματα σε επιχείρηση της Άρτας.

Έκκληση για τήρηση των μέτρων

Ο περιφερειάρχης κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα προληπτικά μέτρα και να αποφεύγουν τον συνωστισμό, αναφέροντας ως αρνητικό παράδειγμα την κίνηση στην παραλίμνια περιοχή και στο αισθητικό δάσος «Φρόντζου» των Ιωαννίνων. Ζήτησε, επίσης, να μην υπάρξουν μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα, προτρέποντας όλους τους καταναλωτές να προμηθευτούν από ένα αρνί ή κατσίκι, ώστε να στηριχθεί ο παραγωγικός τομέας.
Τέλος, τόνισε ότι οι Κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας έχουν ενημερώσει όλες τις επιχειρήσεις (τροφίμων, πτηνοτροφεία, σφαγεία κ.ά.) για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, όπως και τη διατήρηση προσωπικού ασφαλείας, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα τροφοδοσίας σε περίπτωση που υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις.

Αναστολή προθεσμιών για το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων

Με απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναστέλλονται (μέχρι την άρση των έκτακτων μέτρων) οι προθεσμίες της πρόσκλησης «Δράση ΕΚΤ Περιφέρειας Ηπείρου: Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων των τομέων αιχμής για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα», στο πλαίσιο του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020».
Η αναστολή αφορά την υλοποίηση και ολοκλήρωση πράξεων, καθώς και την υποβολή αιτήματος επαλήθευσης και πιστοποίησης. Η αναστολή ισχύει από 3 Μαρτίου και μέχρι την έκδοση σχετικής νεότερης απόφασης.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Για λόγους ελαφριάς συντήρησης η παράταση της διακοπής κυκλοφορίας

Αποστόλης Τζελέτας

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας