ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Δεν άδειασαν οι εστίες του πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παραμένουν στα Γιάννενα και στις φοιτητικές εστίες 116 φοιτητές του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μεταξύ των οποίων 78 ξένοι φοιτητές, από Ιταλία και Ισπανία ανάμεσα σε άλλες χώρες, που έχουν «εγκλωβιστεί» στη χώρα λόγω των κλειστών συνόρων.

Αν και οι εστίες θα έπρεπε να έχουν εκκενωθεί από την περασμένη Τετάρτη, σύμφωνα με την ΚΥΑ που εκδόθηκε στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, η παραμονή τους είναι μονόδρομος, με το πανεπιστήμιο να φροντίζει για τη συνέχιση της σίτισής τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένοι φοιτητές από την Ιταλία και Ισπανία πήγαν μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους, αλλά επέστρεψαν, καθώς οι πτήσεις τους ακυρώθηκαν.
Μάλιστα, παραμένουν στην πόλη και φοιτητές που διέμεναν σε ξενοδοχεία της πόλης, από τα οποία αναγκαστικά «εκδιώχθηκαν», αφού σταμάτησε η λειτουργία τους. Και για αυτές τις περιπτώσεις δίνεται φιλοξενία σε δωμάτιο εστιών, μέχρι το πανεπιστήμιο να λάβει οδηγίες από το υπουργείο.
«Παρακολουθούμε το θέμα και θέλουμε να τονίσουμε ότι οι φοιτητές που δεν έχουν φύγει, επικαλούνται σοβαρούς λόγους, όπως ευπαθή και ηλικιωμένα άτομα στις οικίες τους, αλλά και δυσκολία των μετακινήσεων, καθώς πολλοί προέρχονται από νησιά ή και την Κύπρο», σημείωσε ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
Άλλωστε, και σε ανακοίνωση του, το πρυτανικό συμβούλιο του πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισημαίνει την ανάγκη επανεξέτασης όλων των προβλημάτων που προκύπτουν από τις δυσκολίες στις μετακινήσεις και την ασφάλεια των οικείων τους, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή βρίσκονται σε καραντίνα.
Η διοίκηση του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην ανακοίνωση, δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ασφάλεια και φροντίδα όλων των φοιτητών, και καλεί την πολιτεία για την εξέταση των προβλημάτων αυτών, μέσα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σχετικά άρθρα

«Ατυχής» για τον Τρ. Αλμπάνη η απόφαση του ΕΟΔΥ

Διαφωνεί με τη σύσταση ένστολου σώματος το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εν αναμονή του ολοκληρωμένου σχεδίου