ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ξεκίνησε έστω και μετ’ εμποδίων η εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Με τη συμμετοχή 700 περίπου μαθητών λυκείου μέχρι στιγμής εφαρμόζεται στον νομό Ιωαννίνων η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει για τους μαθητές γυμνασίου και στη συνέχεια του δημοτικού.

Από την περασμένη εβδομάδα βρίσκονται στη θέση τους οι ομάδες υποστήριξης στα λύκεια, με την πλατφόρμα για τη σύγχρονη εκπαίδευση να λειτουργεί κανονικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, που μετέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου Κώστας Καμπουράκης, έχουν δημιουργηθεί 230 ψηφιακές τάξεις, σε 25 περίπου σχολεία, ενώ στον νομό Θεσπρωτίας έχουν δημιουργηθεί 36 τάξεις με 80 περίπου μαθητές.
Ταυτόχρονα, σήμερα ολοκληρώνεται η προεργασία και τηλε-ενημέρωση των ομάδων υποστήριξης για τα γυμνάσια, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η αντίστοιχη διαδικασία για τα δημοτικά.
Μάλιστα, για τα δημοτικά σχολεία, στη «μάχη» της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μπαίνει και η τηλεόραση με το υπουργείο Παιδείας να δρομολογεί την εκπαιδευτική τηλεόραση (μέσω καναλιού της ΕΡΤ), που θα αφορά πρωτίστως τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτός είναι ένας τρόπος για να ξεπεραστούν και πολλά προβλήματα που υπάρχουν από την υπερφόρτωση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί το υπουργείο (Cisco Webex Meetings), δε φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα, πέραν των χαμηλών ταχυτήτων που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία της χώρας, αλλά και της περιοχής μας.
Ωστόσο, για την εγγραφή των μαθητών στην ασύγχρονη εκπαίδευση θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, το οποίο δέχεται επίσης έντονο φορτίο, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η εισαγωγή στο σύστημα από γονείς και εκπαιδευτικούς.
Σύμφωνα με τον κ. Καμπουράκη, έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την αναβάθμιση του δικτύου από την πλευρά του υπουργείου, ενώ επίσης έχει προταθεί ένας προγραμματισμός ωρών ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Δηλαδή, οι μαθητές των δημοτικών να «μπαίνουν’ στο σύστημα 8 το πρωί με 12 το μεσημέρι, των γυμνασίων 12 με 4 το μεσημέρι και των λυκείων από τις 8 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.
Βεβαίως, δε λείπουν τα προβλήματα σε οικογένειες που ενδεχομένως δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ή σύνδεση στο διαδίκτυο. Τέτοια ζητήματα υπάρχουν και στην περιοχή μας αλλά. είναι ελάχιστα. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μαθητές μπορούν να συνδεθούν και μέσω τηλεφώνου, ωστόσο δε θα έχουν «εικόνα», παρά μόνο ήχο.
«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να λυθούν αυτά τα θέματα. Μόλις τελειώσει όλο αυτό, θα μπορούσε να υπάρξει μια μέριμνα, να βρεθεί τρόπος να εξοπλιστούν όλοι οι μαθητές. Εξάλλου έχει γίνει και στο παρελθόν», σημείωσε ο κ. Καμπουράκης.
Ωστόσο, τόνισε πως «δε χρειάζεται άγχος», ούτε από τους γονείς, ούτε από τους μαθητές, καθώς αυτή η διαδικασία δεν έχει ως στόχο την κάλυψη της ύλης, αλλά τη συνέχιση της επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία.
«Είναι δύσκολο εγχείρημα, μιλάμε για χιλιάδες σχολεία και εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, καταλαβαίνω τις ανησυχίες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε, και το κάνουμε, και το υπουργείο και οι διευθύνσεις και κυρίως οι εκπαιδευτικοί, κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε το σχολείο να μπει σε κάθε σπίτι», σημείωσε.
Ο κ. Καμπουράκης έκανε ειδική αναφορά στα παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τα οποία σήμερα είναι αναγκασμένα να βρίσκονται στο σπίτι όλη την ήμερα, καθώς είναι δύσκολο να λειτουργήσει η τηλε-εκπαίδευση.
Σημείωσε δε πως τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης έχουν δημιουργήσει ομάδες ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, με τους οποίους τα παιδιά και οι οικογένειές τους μπορούν να έρθουν σε επαφή και να κουβεντιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κ.Ε.Σ.Υ. Ιωαννίνων στο τηλέφωνο 2651075387 (8 π.μ.-2 μ.μ.) ή με μήνυμα στο mail@kesy.ioa.sch.gr. Το Κ.Ε.Σ.Υ. θα λαμβάνει τα μηνύματα και η ομάδα υποστήριξης ή μέλος του προσωπικού σχετικής ειδικότητας θα επικοινωνεί με τον αποστολέα, ώστε να παράσχει την κατάλληλη υποστήριξη με διαδικασία απόλυτης προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Σχετικά άρθρα

Συνεχίζεται η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού στην περιφέρεια

Γεωργία Χαλάτση

Πιθανότητα εξέτασης ειδικών μαθημάτων και στα Γιάννενα

Θα δώσουν λύσεις, αλλά οι ανάγκες παραμένουν

Γεωργία Χαλάτση