ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Επισπεύδεται η επιστροφή Γιαννιωτών εκδρομέων από την Ιερουσαλήμ

Μία ημέρα νωρίτερα θα επιστρέψουν στα Γιάννενα οι 50 εκδρομείς από την περιοχή, μέλη του ΚΑΠΗ Ανατολής οι περισσότεροι, που από την Καθαρά Δευτέρα βρίσκονται στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας θρησκευτική περιήγηση στους Άγιους Τόπους.

Αν και η εκδρομή δε διοργανώθηκε από τον δήμο Ιωαννιτών ή από τον ΟΚΠΑΠΑ, αλλά με δική τους πρωτοβουλία, ο δήμαρχος Ιωαννίνων επικοινώνησε με την πρεσβεία και το προξενείο της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ, ώστε να προγραμματιστεί η το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή τους. Αυτό, άλλωστε, ήταν και επιθυμία των ίδιων των εκδρομέων, αφού από το απόγευμα της Πέμπτης το πρόγραμμά τους έχει ακυρωθεί ουσιαστικά για προληπτικούς λόγους, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί ούτε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι αν μεταβούν σε ισραηλινό έδαφος, δε θα τους επιτραπεί να επιστρέψουν στο ξενοδοχείο τους έξω από τη Βηθλεέμ, σε περιοχή υπό παλαιστινιακό έλεγχο.
Η παρέμβαση του δημάρχου είχε ως στόχο και να μεταφερθεί το γκρουπ των εκδρομέων σε ισραηλινό έδαφος μέχρι την αναχώρησή τους αύριο τα ξημερώματα, ώστε, σε περίπτωση που εμφανίσει κάποιος ύποπτα συμπτώματα, να μεταφερθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ και όχι της Βηθλεέμ.
«Μιλήσαμε μαζί τους και είναι όλοι άριστα στην υγεία τους και πολύ χαλαροί. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχει ετοιμότητα και σε επίπεδο πολιτείας, και σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου, αλλά και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο», ανέφερε ο κ. Ελισάφ, εκτιμώντας πάντως πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει κρούσμα κορωνοϊού και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης. «Μέχρι τώρα σταθήκαμε τυχεροί», συμπλήρωσε.

Οδηγίες για κατ’ οίκον περιορισμό

Σε συνεχή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας βρίσκεται ο ΟΚΠΑΠΑ, προκειμένου να λάβει οδηγίες για τον τρόπο διαχείρισης των εκδρομέων με την επιστροφή τους από την Ιερουσαλήμ.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, αν κάποιος ασθενήσει μέσα στις επόμενες ώρες, δε θα ταξιδέψει με την ίδια πτήση, αλλά θα παραμείνει στο Ισραήλ, αν ασθενήσει στη διάρκεια της πτήσης θα μείνει στην Αθήνα, ενώ αν κάποιος ασθενήσει φτάνοντας στα Γιάννενα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Για τις επόμενες 14 ημέρες όλοι οι εκδρομείς θα παραμείνουν στο σπίτι τους, σε περιορισμό και θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας, ώστε αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Ο κ. Πάνου έκανε γνωστό ότι το ΚΑΠΗ της Ανατολής θα μείνει κλειστό για μία βδομάδα, ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία απολύμανσης τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στους παιδικούς σταθμούς.

Ψυχραιμία και εγρήγορση

Ερωτηθείς ο δήμαρχος Ιωαννίνων, με την ιδιότητα του καθηγητή Παθολογίας, αν συμφωνεί με όσους ζητούν να αποφασιστεί άμεσα το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, ήταν επιφυλακτικός, μην αποκλείοντας ωστόσο την αναγακιότητα του μέτρου. «Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Αν με ρωτούσατε χθες, θα σας έλεγα κατηγορηματικά όχι. Σήμερα δε θα το πω με την ίδια βεβαιότητα», ανέφερε, σημειώνοντας πως «το να νεκρώσεις ουσιαστικά τη χώρα, είναι μια πολύ μεγάλη απόφαση».
«Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Η λήψη μέτρων πρέπει να είναι ανάλογη με τα κρούσματα που εκδηλώνονται. Προς το παρόν αυτό γίνεται. Στην δική μας περιοχή δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής», κατέληξε ο κ. Ελισάφ, συστήνοντας ψυχραιμία και εγρήγορση.

Σχετικά άρθρα

Επανέρχονται οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

Γεωργία Χαλάτση

«Επιμένει» να μας ταλαιπωρεί ο κορωνοϊός

Η επείγουσα φάση έληξε, ο κορωνοϊός παραμένει

Γεωργία Χαλάτση