ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κύμα ανησυχίας και στην Ήπειρο για τον κοροναϊό

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται η χώρα, αλλά και η Ήπειρος ιδιαίτερα, με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελεί την «πύλη» από και προς την γειτονική Ιταλία, όπου εξαπλώνεται ραγδαία ο κοροναϊός.

Η εμφάνιση εκατοντάδων κρουσμάτων του ιού στη γειτονική χώρα σήμανε συναγερμό και στην Ελλάδα, όπου το πρωί πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέρα για τον κοροναϊό παρείχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, υπογραμμίζοντας ότι «η χώρα είναι θωρακισμένη». Σύμφωνα με τον υπουργό, τα 13 νοσοκομεία αναφοράς (με το ΠΓΝΙ να είναι αναπληρωματικό κέντρο αναφοράς) είναι καθόλα έτοιμα, ενώ το υπουργείο Υγείας συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου, με τη διανομή φυλλαδίων και την ανάρτηση αφισών σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Παράλληλα, ενημερώνονται και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας βρέθηκε σήμερα στην Πάτρα και θα βρεθεί αύριο και στην Ηγουμενίτσα, για να ενημερώσει τα πληρώματα επιβατηγών κι εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης από τον κοροναϊό.
Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.
Στο μεταξύ, το πρωί η πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων και την Διευθύντρια Νοσηλευτικής του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωναϊό. Έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν στο ενδεχόμενο ύποπτου περιστατικού με λοίμωξη από τον νέο ιό στο χώρο του λιμένα και επίσης δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό.

«Φρένο» στις εκδρομές στην Ιταλία

Αναστέλλονται προσωρινά όλες οι σχολικές εκδρομές με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στα σχολεία η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως.
Δύο σχολεία στην Ήπειρο, ένα της Πρέβεζας και ένα των Ιωαννίνων, επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Ιταλία, αλλά τελικά οι εκδρομές ματαιώθηκαν κατόπιν των εξελίξεων, ενώ ανεστάλησαν δύο ακόμη εκδρομές που είχαν προγραμματίσει λύκεια των Ιωαννίνων, με ημερομηνία αναχώρησης την ερχόμενη Παρασκευή.
Παράλληλα, 41 μαθητές και τέσσερις συνοδοί καθηγητές από σχολείο του νομού Θεσπρωτίας επέστρεψαν το πρωί της Κυριακής από σχολική εκδρομή στην Ιταλία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια ανησυχία.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Καμπουράκης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον διευθυντή της σχολικής μονάδας, αλλά και τους εμπλεκόμενους φορείς και δε φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Στην Ιταλία βρίσκονται εδώ και δυο ημέρες επίσης 14 σπουδαστές και ένας συνοδός της ειδικότητας Αρχιμαγείρων του Δημοσίου ΙΕΚ Ιωαννίνων, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα Erasmus.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΔΙΕΚ Μιχάλη Αλεξίου, ο οποίος το πρωί βρέθηκε στο υπουργείο Παιδείας, υπάρχει συνεχής επικοινωνία και με την ηγεσία του υπουργείου και με την αποστολή στην Ιταλία. Όπως ανέφερε, στην πόλη όπου βρίσκονται οι σπουδαστές δεν υπάρχουν κρούσματα κοροναϊού, ούτε έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα από τις ιταλικές αρχές. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να δρομολογηθεί η επιστροφή τους, εφόσον κριθεί αναγκαίο και δοθεί τέτοια εντολή από το υπουργείο.

Σχετικά άρθρα

Έπεσαν οι υπογραφές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Στον Όμιλο Grimaldi με 84,1 εκατ. ευρώ το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Βελτιωμένες προσφορές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας ζητά το ΤΑΙΠΕΔ