ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Κατώτερος των περιστάσεων ο χάρτης αθλητικού τουρισμού

«Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα». Η φράση αυτή από τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντος μπορεί να χαρακτηρίσει τον «Χάρτη Αθλητικού Τουρισμού και Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής της Ηπείρου», που δημιούργησε η περιφέρεια Ηπείρου και έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της.

Το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα που, σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας και Άθλησης Βασίλη Γοργόλη, θα οδηγήσει στην πιστοποίηση και στη δυνατότητα εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων για τη διοργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων σε όλη την Ήπειρο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εξαιρετικά πρόχειρη καταγραφή σκόρπιων αθλητικών εκδηλώσεων ανά την Ήπειρο, χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση ως προς τη δυναμική τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΕΔΩ
Το αποτέλεσμα για κάποιον που θα ανατρέξει στον περίφημο «Χάρτη Αθλητικού Τουρισμού και Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής της Ηπείρου» είναι να εμφανίζονται ως ομοειδείς εκδηλώσεις το Zagori Mountain Running και o Γύρος Λίμνης, που συγκεντρώνουν δεκάδες εκατοντάδες αθλητές από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με αγώνες μικρής εμβέλειας, στους οποίους τρέχουν οι κάτοικοι της περιοχής. Ή διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι αγώνες θαλάσσιου σκι και τα πρωταθλήματα σκοποβολής να μπαίνουν στο ίδιο «τσουβάλι» με διασυλλογικούς αγώνες και camps, αλλά και δραστηριότητες όπως τα πόνι στον Αχέροντα. Συν τω ότι απουσιάζουν από την καταγραφή πολλές σημαντικές αθλητικές εκδηλώσεις της περιοχής, τις οποίες μάλιστα έχει χρηματοδοτήσει κατά καιρούς η περιφέρεια, άρα προφανώς όφειλε να γνωρίζει την ύπαρξή τους, ακόμη και αν δε φρόντισαν οι διοργανωτές τους για την καταγραφή.
Ένα ερώτημα που τίθεται, επίσης, είναι γιατί η περιφέρεια Ηπείρου εμφανίζεται ως ο κύριος διοργανωτής ορισμένων αγωνιστικών εκδηλώσεων, τις οποίες είναι γνωστό τοις πάσι ότι άλλοι είναι οι διοργανωτές και η περιφέρεια έρχεται ως συνδιοργανωτής, καλύπτοντας κάποιες από τις δαπάνες. Για παράδειγμα, στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων, η περιφέρεια εμφανίζεται ως ο διοργανωτής του Athlos Zagori 3×3, του Γύρου Λίμνης, του Διεθνούς Αγώνα Πρακτικής Σκοποβολής στη μνήμη του ολοκαυτώματος Λιγγιάδων, του Ioannina Boxing Cup, του Διεθνούς πρωταθλήματος Αντισφαίρισης, με τους Α.Ο. Ελαφότοπου, Α.Ο. Ποσειδών, Ο.Π. Σκοποβολής Μπούντο Ιωαν νίνων, Πυγμαχι κό Γ.Σ. και Όμιλο Αντισφαίρισης Ιωαννίνων αντίστοιχα να εμφανίζονται ως συνδιοργανωτές, όταν ισχύει το αντίθετο.
Στον «Χάρτη Αθλητικού Τουρισμού και Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής της Ηπείρου» καταχωρήθηκαν συνολικά 89 αθλητικές εκδηλώσεις διαφόρων αθλημάτων και 69 δραστηριότητες αναψυχής. Εκτός από την ανάρτησή του στην ιστοσελίδα της περιφέρειας Ηπείρου, έχει κατατεθεί στην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης, Εμπορίου και Τουρισμού, προκειμένου να προβεί η υπηρεσία σε όλες εκείνες τις απαραίτητες διοικητικές ενέργειες και πράξεις, ώστε η περιφέρεια Ηπείρου να πιστοποιηθεί ως Φορέας οργάνωσης εκδηλώσεων – δράσεων Αθλητικού Τουρισμού, να εγγραφεί στο ηλεκτρονικό Αρχείο της Γ.Γ.Α. και να λάβει τη σχετική βεβαίωση.
Τα επόμενα βήματα είναι «αφενός η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη Γ.Γ.Α, αφετέρου η αύξηση της προσέλευσης αθλητών- επισκεπτών και η τόνωση των τοπικών κοινωνιών όπου διεξάγονται αυτές οι αθλητικές δραστηριότητες», όπως έχει δηλώσει ο κ. Γοργόλης.
Το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό μέσα από μία λίστα που θυμίζει πρόχειρο σημειωματάριο σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί μια εμπεριστατωμένη καταγραφή, με την κατάλληλη ιεράρχηση και αξιολόγηση, είναι κάτι που καλείται να απαντήσει η περιφέρεια.

Σχετικά άρθρα

Προσδοκίες για αύξηση επισκεπτών από την Κύπρο

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση