ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Παρέδωσαν «μισογεμάτο» το ποτήρι της ΔΕΥΑΙ

Μια θετική προοπτική για τα επόμενα χρόνια διαβλέπει για τη ΔΕΥΑΙ ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρός της Μάκης Χρυσοστόμου, όπως προκύπτει από μια συγκριτική παρουσίαση οικονομικών στοιχείων, που παρέδωσε στη σημερινή διοίκηση και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο Η.Α.

Αναμφίβολα, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι η ΔΕΥΑΙ επέστρεψε στην κερδοφορία και μάλιστα τα κέρδη θα ήταν ακόμη μεγαλύτερα και θα είχαν καλύψει τις συσσωρευμένες ζημιές, αν στη χρήση του 2017 δεν καλούνταν να σχηματίσει προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων καθ’ υπόδειξη των ορκωτών λογιστών. Όπως αναφέρει ο μέχρι πριν λίγους μήνες αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, μετά από διαδοχικές ζημιογόνες χρήσεις, η επιχείρηση άλλαξε ρότα προς κερδοφόρα χαρακτηριστικά. «H επιχείρηση έως το 2010 είχε σωρευμένες ζημίες ίσες με 1,2 εκατ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κυρίως στις διαχειρίσεις των χρήσεων 2000 έως 2007, όπου η επιχείρηση σημείωσε ζημίες ίσες με 17,75 εκατ. ευρώ. Οι διαχειρίσεις των χρήσεων 2011 έως 2014 είχαν ζημίες ίσες με 1,3 εκατ. ευρώ, που είχαν σαν αποτέλεσμα οι σωρευμένες ζημίες να φτάσουν στα 2,5 εκατ. ευρώ. Την περίοδο του 2015 έως και του 2017 η επιχείρηση άλλαξε ρότα προς κερδοφόρα αποτελέσματα. Στην περίοδο αυτή σημειώθηκαν κέρδη ίσα με 1,33 εκατ. ευρώ. Σαν αποτέλεσμα, οι σωρευμένες ζημίες μειώθηκαν στα 1,18 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της επιχείρησης, στη χρήση του 2017 σχηματίστηκαν προβλέψεις επισφαλών απαιτήσεων, απαξιώσεων αποθεμάτων και λοιπών κινδύνων, συνολικού ποσού 1,257 εκατ. ευρώ. Οι ανωτέρω προβλέψεις καθώς και άλλες προσαρμογές έγιναν για να συμμορφωθεί η επιχείρηση προς τις παρατηρήσεις των ορκωτών. Το ποσό των προβλέψεων επιβάρυνε τα κέρδη της χρήσης. Αν δεν είχαν σχηματιστεί αυτές οι προβλέψεις, ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων διοικήσεων, τα κέρδη της περιόδου διοικήσεως μας, θα ήταν ίσα με 2,587 εκατ. ευρώ και οι σωρευμένες ζημίες θα ήταν πλέον σωρευμένα κέρδη ίσα με 75.000 ευρώ», υποστηρίζει ο κ. Χρυσοστόμου, εκτιμώντας ότι και τα κέρδη της χρήσης του 2018 (δεν είχαν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα) θα είναι τέτοια που θα καλύψουν το υπόλοιπο των ζημιών.
Το δεύτερο σημείο ιδιαίτερης σημασίας έχει να κάνει με την πορεία των υποχρεώσεων της εταιρείας. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάζονται στις 17 σελίδες του εγγράφου, η προηγούμενη διοίκηση κατάφερε να μειώσει τα χρέη της επιχείρησης κατά 2,9 εκατ. ευρώ, παρότι την περίοδο 2015–2018 καταλογίστηκαν τόκοι τραπεζών και υπερημερίας ύψους 4 εκατ. ευρώ. «Για πρώτη φορά στην ιστορία της επιχείρησης, διοίκηση καταφέρνει να αποπληρώσει τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο διοίκησης της και αποπληρώνει και μέρος των χρεών προηγούμενων διοικήσεων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την περίοδο 1/1/2015 έως 31/12/2018 αποπληρώθηκαν χρέη σε προμηθευτές ίσα με 32,3 εκατ. ευρώ, χρέη σε πιστωτές διάφορους ίσα με 3,3 εκατ. ευρώ», σημειώνεται μεταξύ άλλων, με τον κ. Χρυσοστόμου να συμπληρώνει στα συμπεράσματά του: «Η επιχείρηση έχει μπει σε δρόμο κερδοφορίας, ώστε τα επόμενα χρόνια, αν οι προσπάθειες των επόμενων διοικήσεων δε μειωθούν και μείνουν στον ίδιο δρόμο, τα κέρδη να επιστρέψουν στους καταναλωτές μέσω της μείωσης των τελών που επιβαρύνονται για ύδρευση και αποχέτευση».

Στα 15 εκατ. ευρώ οι οφειλές από πελάτες

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πορεία των απαιτήσεων της επιχείρησης από πελάτες, των οφειλών δηλαδή των καταναλωτών προς τη ΔΕΥΑΙ. Από τα 7 περίπου εκατομμύρια του 2010 και τα 12 εκατομμύρια του 2014, το 2018 οι απαιτήσεις από πελάτες είναι ίσες με 15 εκατομμύρια περίπου, ένα νούμερο που πραγματικά προκαλεί… ίλιγγο.
Ο κ. Χρυσοστόμου αποδίδει την αύξηση των οφειλών στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ωστόσο σίγουρα δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος, καθώς είναι κοινή παραδοχή πως υπάρχουν «στρατηγικοί κακοπληρωτές», αλλά και αδυναμία ενός επαρκούς μηχανισμού ελέγχου και είσπραξης. Ωστόσο, ως θετικό της η προηγούμενη διοίκηση καταγράφει την ανάσχεση του ρυθμού αύξησης των οφειλών. «Λόγω των κινήσεων που υλοποιήθηκαν (ρυθμίσεις οφειλών κ.ά.), η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο είναι μικρότερη. Ακόμα, η αύξηση των απαιτήσεων του 2014 αντί αυτών του 2010 είναι ίση με 5 περίπου εκατ. ευρώ και αποτελεί το 38,62 % του τζίρου του 2014, ενώ η αύξηση των απαιτήσεων του 2018 σε σχέση με το 2014 είναι ίση με 3 εκατ. ευρώ και αποτελεί το 20,91 % του τζίρου της χρήσης του 2018. Από τα ανωτέρω δεδομένα συνάγεται ότι η επιχείρηση είναι πλέον αποτελεσματικότερη στην είσπραξη των απαιτήσεων της. Ως συνέπεια, η αυξητική τάση των απαιτήσεων μετριάστηκε λόγω των πρωτοβουλιών της διοίκησης και αναμένεται να μειωθεί περισσότερο, λόγω των μέτρων που έχουν ήδη αποφασισθεί αλλά δεν έχουν εκτελεστεί εντός της χρήσης του 2018 (μέτρο έκπτωσης συνέπειας)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΥΑΙ, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, οι απαιτήσεις από καταναλωτές βαίνουν μειούμενες την τελευταία διετία. Κατά την 31/12/17 οι καταναλωτές όφειλαν στην Δ.Ε.Υ.Α.Ι. 15.083.976,11 ευρώ, ενώ την 31/12/2018 οι συνολικές απαιτήσεις από καταναλωτές είχαν ύψος 15.038.510,37 ευρώ. «Η μείωση είναι ίση με 45.500 ευρώ περίπου και δεν είναι μεν σημαντική, αλλά είναι ενδεικτική της προσπάθειας εξυγίανσης που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της επιχείρησης καθώς και από τη διοίκησής της», υπογραμμίζεται.

Τα υπόλοιπα στοιχεία

Από εκεί και πέρα, στη συγκριτική παρουσίαση οικονομικών στοιχείων αποτυπώνονται στοιχεία, που δείχνουν αυξητική πορεία του κύκλου εργασιών σε σχέση με το 2010 και το 2014, αύξηση των πάγιων επενδύσεων (έργα, οικόπεδα, κτίρια, μεταφορικά μέσα κ.λπ.) κατά 7 εκατ. ευρώ στα χρόνια της προηγούμενης διοίκησης, μείωση των δανείων στο προσωπικό, μείωση των εξόδων για τόκους υπερημερίας και συμπίεση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, στο οποίο περιλαμβάνεται και το κόστος μισθοδοσίας.
Στο σημείο αυτό, υπάρχει η επισήμανση ότι η μείωση της μισθοδοσίας του 2014 κατά 2,9 εκατ. ευρώ δεν ωφέλησε την επιχείρηση και τους καταναλωτές όσο θα έπρεπε, καθώς οι συνολικές δαπάνες δε μειώθηκαν ισόποσα, αλλά μόνο κατά 0,97 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του κόστους μισθοδοσίας στην ουσία χρηματοδότησε άλλες δαπάνες (προμήθειες κ.λπ.).
Αναφορά υπάρχει και στις ληφθείσες επιχορηγήσεις, με την προηγούμενη διοίκηση να παρουσιάζει μια υστέρηση σε αυτόν τον τομέα, καθώς από το 2014 έως το 2018 εισπράχθηκαν περίπου 4.600.000 ευρώ σε επιχορηγήσεις, ενώ από το 2010 έως το 2014 εισπράχθηκαν 16.600.000 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν εγκεκριμένα και συμβασιοποιημένα έργα ύψους 42 εκατ. ευρώ, με κύριο αυτό της αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού, με τα γνωστά προβλήματα.
Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με το ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά και δεν προσέρχονται στα ταμεία. Αν και δεν υπάρχουν αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία, από το σχετικό γράφημα προκύπτει ότι την τελευταία τριετία βαίνει συνεχώς μειούμενος ο αριθμός όσων πληρώνουν με μετρητά, ενώ αντίθετα αυξάνονται οι αποπληρωμές μέσω τραπεζών και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σχετικά άρθρα

Σε πλήρη λειτουργία από τον Ιούνιο ο νέος βιολογικός

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας