ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Έκρυβε αρχαία σε αγρόκτημα

Στη σύλληψη ενός ακόμη αρχαιοκάπηλου προχώρησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων, αξιοποιώντας πληροφορίες που έφτασαν, και αυτή τη φορά, από τον ιδιωτικό ερευνητή και σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Πειραιώς και Νήσων Γιώργο Τσούκαλη.

Μετά από οργανωμένη επιχείρηση, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα το μεσημέρι της Πέμπτης σε αγροτεμάχιο στο χωριό Πετρί του δήμου Νεμέας Κορινθίας, εντοπίζοντας έναν μικρό αρχαιολογικό θησαυρό.
Κρυμμένα στο αγροτεμάχιο βρέθηκαν τμήμα αναγλύφου ρωμαϊκών χρόνων, δύο οινοχόες και τέσσερις ψευδόστομοι αμφορίσκοι υστεροελλαδικών χρόνων, τέσσερις πρόχοι εκ των οποίων οι δύο γεωμετρικών χρόνων, τρεις μικρές πρόχοι, ομοίωμα πρόχου, πυξιδίσκη και καλυκωτό σκύφος υστεροελλαδικών– πρώιμων γεωμετρικών χρόνων, πέντε πυξίδες, εκ των οποίων οι τρεις με πώμα, και κυάθιο κλασικών- ελληνιστικών- υστεροελλαδικών χρόνων, χάλκινο ειδώλιο γεωμετρικών – αρχαϊκών χρόνων, λίθινο επίκρανο βυζαντινών ή μεταβυζαντινών χρόνων, πέντε αργυρά νομίσματα κλασικών– ελληνιστικών χρόνων, δυσανάγνωστο νόμισμα και ένα κύπελλο.
Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 40χρονος αγρότης, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράβαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος και ο χρόνος απόκτησης των κατασχεθέντων αντικειμένων, τα οποία, σύμφωνα με γνωμάτευση αρχαιολόγου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα αρχαία αντικείμενα θα παραδοθούν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορίνθου.

Συναδελφικά συγχαρητήρια

Τα συναδελφικά της συγχαρητήρια εκφράζει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, για τη νέα, σημαντική επιτυχία στη μάχη για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι συνάδελφοί μας, έπειτα από τη σωστή αξιοποίηση στοιχείων, επιμονή και μεθοδικότητα κατάφεραν να εντοπίσουν αρχαιοκάπηλο και να τον οδηγήσουν ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, κατάσχοντας τα αρχαία αντικείμενα, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του, με σκοπό την παράδοσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Η άρτια οργανωμένη επιχείρηση των έμπειρων αστυνομικών μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν έλαβε χώρα στα Γιάννενα, αλλά σε χωριό του βομού Κορινθίας. Το γεγονός αυτό αντανακλά στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ιωαννίνων και γενικότερα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου. Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, δηλώνουμε απερίφραστα αρωγοί και συμπαραστάτες στους συναδέλφους αυτούς οι οποίοι με τις φιλότιμες προσπάθειές τους και τις επιτυχίες τους αναβαθμίζουν το κύρος του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εδραιώνοντάς τη, όχι άδικα, στη κορυφή της λίστας εμπιστοσύνης των πολιτών», αναφέρει.

Σχετικά άρθρα

«Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη»

Γεωργία Χαλάτση

Δράσεις ευαισθητοποίησης κατά της αρχαιοκαπηλίας

Αιτιάσεις για νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλίας από την Μ. Τζούφη

Ηπειρωτικός Αγών