ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ήξεις αφήξεις για τις μόνιμες προσλήψεις στην εκπαίδευση

Παλινωδίες και προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών ως προς τον χρόνο πρόσληψης μόνιμων εκπαιδευτικών αποδίδει η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Αφορμή αποτέλεσε η απάντηση της υπουργού σε ερώτηση της κ. Τζούφη, που είχε κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου, με την κ. Κεραμέως να ανακοινώνει ως μόνο ένα μέρος των 4.500 μόνιμων προσλήψεων της ειδικής αγωγής θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, αυτό που αφορά τη μικρότερη κατηγορία υποψηφίων της προκήρυξης 1ΕΑ/2019 και όχι τη μεγάλη ομάδα των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με την κ. Τζούφη, υπάρχει αναδίπλωση της κ. Κεραμέως, καθώς δήλωνε πως οι προσλήψεις θα γίνουν έως το τέλος του 2019, ενώ απαντά και στην προσπάθεια της υπουργού να επιρρίψει την ευθύνη των καθυστερήσεων στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αποποιηθεί τις ευθύνες της, τονίζοντας πως ο ΑΣΕΠ είναι ανεξάρτητη αρχή υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών. Η βουλευτής Ιωαννίνων παρουσίασε το ακριβές χρονικό των ενεργειών της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας, ισχυριζόμενη πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συντόνισε τις απαραίτητες ενέργειες σε διάστημα μικρότερο (Φεβρουάριος- Ιούνιος 2019) από αυτό που είχε στη διάθεσή της η νέα ηγεσία μέχρι σήμερα, ώστε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες (Ιούλιος- Δεκέμβριος 2019).
Επιπλέον, η κ. Τζούφη επισημαίνει ότι η υπουργός Παιδείας απέφυγε να δεσμευτεί για οποιαδήποτε ρύθμιση σχετικά με τους αποκλεισμένους υποψήφιους λόγω τη μη καταβολής του παράβολου των 3 ευρώ, οι οποίοι όχι μόνον θα αποκλειστούν από τους μόνιμους διορισμούς, αλλά θα χάσουν και τη δυνατότητα να προσληφθούν ως αναπληρωτές την επόμενη τριετία.
Εσκεμμένα ασαφής χαρακτηρίζει η αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ και την απάντηση για τις καθυστερήσεις στην κατανομή του προσωπικού κατά κλάδο και κατά ειδικότητα, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσλήψεων. Επίσης, αναφέρει ότι η υπουργός Παιδείας απέφυγε να απαντήσει για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση στελέχωσης των τμημάτων ένταξης, που αποκλείει εκπαιδευτικούς των θετικών επιστημών.
Τέλος, τονίζει ότι η κ. Κεραμέως ανέφερε πως το υπουργείο θα προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών στη γενική εκπαίδευση εντός του 2020, δίχως να προσδιορίσει τον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα, με την κ. Τζούφη να επισημαίνει πως ο προϋπολογισμός για το 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή, δεν προβλέπει δαπάνες για μόνιμους διορισμούς προσωπικού στη γενική εκπαίδευση. Επίσης, υπογραμμίζει ότι η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις της γενικής γραμματέως Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ. Γκίκα, πως διορισμοί στη γενική εκπαίδευση δεν πρόκειται να δρομολογηθούν νωρίτερα από το 2021.

Σχετικά άρθρα

«Μεμφόμαστε την κυβέρνηση για να διαφυλάξουμε το Κράτος Δικαίου»

Η κοινωνική αντιπολίτευση οδηγεί σε μέτωπο εντός Βουλής

Ένα ακόμη… «στο τέλος του έτους» για το Π.Δ. της Παμβώτιδας

Αποστόλης Τζελέτας