ΕπικαιρότηταΑίθουσα ΣύνταξηςΟικονομία

«Πιλότος» και για το νέο ΕΣΠΑ το πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων Ηπείρου

Ένα πρόγραμμα που υπόσχεται να συμβάλει ουσιαστικά στην άμβλυνση του προβλήματος της ανεργίας, αλλά και να βοηθήσει καίρια πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στα κόστη που δημιουργεί η πρόσληψη προσωπικού, είναι αυτό που θα «τρέξει» η περιφέρεια Ηπείρου από τις αρχές του χρόνου.

Μετά την πρόσκληση που υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, αρχίζει από τις 7 Ιανουαρίου 2020 η υλοποίηση του προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων των τομέων αιχμής της περιφέρειας Ηπείρου για την απασχόληση ανέργων με υψηλά τυπικά προσόντα.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης, το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020», είναι ουσιαστικά «πιλότος» και για άλλες περιφέρειες της χώρας, καθώς είναι το πρώτο που εκπονεί περιφέρεια στη χώρα μας. Στόχος του είναι η απόκτηση πραγματικής εμπειρίας από ανέργους με υψηλά τυπικά προσόντα, ώστε, μετά τη λήξη του προγράμματος, να έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στις επιχειρήσεις που θα τους προσλάβουν, ή να αναζητήσουν εργασία σε άλλες του ιδιωτικού τομέα.
Η ανταπόκριση που θα υπάρξει για την αξιοποίηση του προγράμματος, θα ληφθεί υπόψη και στις προτάσεις που θα υποβληθούν στο νέο ΕΣΠΑ, όταν αυτό λάβει την τελική του μορφή, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Αιτήσεις από υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η πρόσκληση αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στους τέσσερις τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (αγροδιατροφή, βιομηχανία της εμπειρίας, παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ, υγεία/ ευεξία), για το πλήρες μισθολογικό κόστος των ωφελούμενων (μηνιαίες μικτές αποδοχές, εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, και επίδομα αδείας) για 18 μήνες πλήρους απασχόλησης.
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις νέες θέσεις απασχόλησης για επιπλέον τέσσερις μήνες. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα εντός των διοικητικών ορίων της περιφέρειας Ηπείρου.
Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ. Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 7η Ιανουαρίου 2020 (ώρα 13:00), ενώ η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Η αξιολόγηση των προτάσεων είναι άμεση και κάθε πρόταση αξιολογείται αυτοτελώς με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία και ώρα ολοκλήρωσης/ οριστικοποίησης υποβολής της αίτησης στο ΠΣΚΕ και υπό την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί ο φυσικός φάκελος.

Οι προϋποθέσεις πρόσληψης

Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή οικονομικά μη ενεργά άτομα, για τους οποίους συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
• Διαθέτουν έναν από τους παρακάτω τίτλους σπουδών/εκπαίδευσης:
i. πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 (χορηγείται στους αποφοίτους της τάξης μαθητείας των ΕΠΑ.Λ.) μετά από πιστοποίηση,
ii. δίπλωμα επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5 (χορηγείται στους αποφοίτους Ι.Ε.Κ.) μετά από πιστοποίηση,
iii. δίπλωμα/πτυχίο ανώτερης σχολής (τριτοβάθμια ανώτερη και όχι ανώτατη εκπαίδευση),
iv. πτυχίο ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ή βεβαίωση επιτυχούς περάτωσης των σπουδών τους (οι πτυχιούχοι σχολών της αλλοδαπής θα πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας, όπου απαιτείται, από το ΔΟΑΤΑΠ),
v. μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης ή διδακτορικό δίπλωμα (οι τίτλοι σπουδών ιδρυμάτων της αλλοδαπής θα πρέπει να έχουν χορηγηθεί από αναγνωρισμένα από τον Διεπανεπιστημιακό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. ομοταγή-ισότιμα Ιδρύματα/Σχολές/Τμήματα).

• είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπογραφή της σύμβασης ή τρείς μήνες πριν την υπογραφή της σύμβασης δεν απασχολήθηκαν με μισθωτή σχέση εργασίας ή δεν είχαν εισοδήματα από άσκηση ελευθέριου ή άλλου επαγγέλματος και επιχειρηματικής δραστηριότητας,

• είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε. ή είναι ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η Πράξη και για το χρονικό διάστημα υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων απασχόλησης.
Στο επενδυτικό σχέδιο, που θα υποβληθεί από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, θα πρέπει να περιγράφονται αναλυτικά οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, και τα απαραίτητα τυπικά προσόντα (πτυχίο, ειδικότητα) των ωφελουμένων, και θα προκύπτει ότι το επενδυτικό σχέδιο βασίζεται και αφορά μόνο στον επιλέξιμο τομέα δραστηριότητας (ΚΑΔ).

Ανάλογα με τις υφιστάμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης της επιχείρησης, διαμορφώνεται και ο αριθμός των ωφελουμένων για κάθε επιχείρηση.
Επιχειρήσεις με προσωπικό 0-3 θέσεις πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έναν ωφελούμενο, με άνω των 3 έως 9 θέσεις για έως δύο ωφελούμενους, με άνω των 9 έως 19 θέσεις για έως τρεις ωφελούμενους, με άνω των 19 έως 30 θέσεις για έως πέντε ωφελούμενους και επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 30 θέσεων πλήρους απασχόλησης μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα για έως έξι ωφελούμενους.

Ικανοποίηση και καίριες επισημάνσεις από τους «Ορίζοντες Ηπείρου»

Ως αποτέλεσμα δικών της πρωτοβουλιών χαρακτηρίζουν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» την υλοποίηση προγράμματος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων της περιοχής, σημειώνοντας πως ήταν μια βασική δέσμευση των προγραμματικών προτάσεων της παράταξης στις πρόσφατες εκλογές.
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τον βαθμό που προκαλέσαμε το ενδιαφέρον της διοίκησης της περιφέρειας Ηπείρου, έπειτα από πολλά χρόνια διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων, να στρέψει το ενδιαφέρον της στους ανέργους της περιοχής», σημειώνουν χαρακτηριστικά, ωστόσο κάνουν και δυο επισημάνσεις, σε σχέση με τις λεπτομέρειες του προγράμματος που ανακοινώθηκαν από την περιφερειακή αρχή.
Η πρώτη επισήμανση έχει να κάνει με το ότι στην πρόσκληση δεν περιγράφεται καθόλου ο ακριβής τρόπος επιλογής των ωφελούμενων, με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» να τονίζουν ότι χρήζουν διευκρίνισης τα κριτήρια αξιολόγησης, «ώστε να μη μετατραπεί τους επόμενους μήνες η περιφέρεια Ηπείρου και το γραφείο του περιφερειάρχη σε ένα απέραντο “παζάρι”, που θα εκμεταλλευτεί τον πόνο οικογενειών και ανέργων της περιοχής».
Η δεύτερη επισήμανση συνίσταται στο ότι οι δυνητικοί ωφελούμενοι της δράσης δεν είναι μόνο άνεργοι «με υψηλά τυπικά προσόντα», όπως αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς συμπεριλαμβάνει από διδάκτορες ως αποφοίτους ΕΠ.ΑΛ. «Δε διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη λογική αλλά δεν καλύπτει τη βασική στόχευση των δικών μας προγραμματικών θέσεων, που ήταν να δοθεί βάρος σε πτυχιούχους πανεπιστημίου, κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, προκειμένου να αποτραπεί το λεγόμενο brain drain. Αυτό είχε τονίσει και με κατά καιρούς δηλώσεις του ο περιφερειάρχης. Η δράση της περιφέρειας Ηπείρου, έτσι όπως φέρεται να σχεδιάστηκε, μοιράζοντας πιθανά τους διατιθέμενους πόρους, δεν εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη στόχευση», σημειώνει και προκαλεί όλες τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου να πάρουν άμεσα θέση για το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να διαφυλάξουν την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ισότητα των ευκαιριών για όλους.

Σχετικά άρθρα

«Είπα… ξείπα» για την επικινδυνότητα της Εγνατίας

Αποστόλης Τζελέτας

Σύμπραξη για Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας

Κόμβο – κόμβο και κάποια στιγμή η ένωση