ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

ΠΕΔ Ηπείρου- Διάθεση υπήρχε, αλλά δεν έφτανε

Με την αναμενόμενη εκλογή του δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, που είχε ως θέμα τη συγκρότηση του προεδρείου και την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αντιπρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Φιλιατών Σπύρος Παππάς και γραμματέας ο δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης, ενώ στην εκτελεστική επιτροπή εξελέγησαν ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Βαγγέλης Πήχας και ο δημοτικός σύμβουλος Ιωαννίνων Φίλιππος Ευαγγέλου, άπαντες από την «Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία», την παράταξη της κεντροδεξιάς.
Παρά τη διάθεση να υπάρξει διαπαραταξιακό προεδρείο και από τις δύο πλευρές, αυτό δεν κατέστη τελικά δυνατόν, με την «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» να κατεβάζει δική της πρόταση με τον δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη για πρόεδρο, τον δημοτικό σύμβουλο Ζίτσας Βασίλη Γαρδίκο για αντιπρόεδρο και τον δημοτικό σύμβουλο Ηγουμενίτσας Γιάννη Γόγολο για γραμματέα. Πρόταση που φυσικά δεν υπερψηφίστηκε, καθώς ψηφίστηκε μόνο από επτά μέλη του 21μελούς Δ.Σ., με την πρόταση της «Ενωμένης Αυτοδιοικητικής Πορείας» να ψηφίζεται από δώδεκα μέλη. Απόντες ήταν ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας και μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος, και ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος.
Οι λόγοι που εμπόδισαν τελικά την επίτευξη συμφωνίας για διαπαραταξιακό προεδρείο, ήταν δύο. Αφενός δεν τα βρήκαν στο μοίρασμα των θέσεων με την παράταξη της κεντροαριστεράς να ζητά δύο μέλη στο προεδρείο και την εκτελεστική επιτροπή, ενώ η «Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία» έδινε μία θέση στο προεδρείο στην αντιπολίτευση. Αφετέρου, η «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» έθεσε ζήτημα προγραμματικής σύγκλισης με θέση υπέρ της απλής αναλογικής, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό.
Ο νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της διαδικασίας, ευχαρίστησε όσους τον στήριξαν και τόνισε πως μπορεί τελικά να μην κατέστη εφικτή η συγκρότηση διαπαραταξιακού προεδρείου, ωστόσο θα γίνει προσπάθεια για συναίνεση σε επίπεδο αποφάσεων στη συνέχεια. «Υπήρχε έδαφος, αλλά δεν ευδοκίμησε. Δε θα πάμε σε αντίπαλα στρατόπεδα. Είμαστε εδώ για να λειτουργήσουμε συναινετικά στην πράξη και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ευθύνες στην πλειοψηφία απέδωσε εμμέσως πλην σαφώς ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης. «Δε βάλαμε όρους. Θα μπορούσε να υπάρξει διαπαραταξιακό προεδρείο. Θέλαμε την εκπροσώπηση, δεν έγινε όμως αποδεκτό. Έχουν την πλειοψηφία και δε θέλησαν τη δική μας βοήθεια. Δικαίωμά τους, δεν κακίζουμε κανέναν. Θα είμαστε θετικοί σε ότι καλό έρχεται για την Ήπειρο», ανέφερε στις δηλώσεις του.

Σχετικά άρθρα

Με πρόταση για την πυροπροστασία ακινήτων

Αντιπρόταση για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ με «ολιστικό» χαρακτήρα

Σκέψεις για επιστροφή των Πολεοδομιών στις Περιφέρειες