ΕπικαιρότηταΑθλητικάΑίθουσα Σύνταξης

Ένα προκάτ με προδιαγραφές NBA αντί του Πανηπειρωτικού Κλειστού

Συντομότερα απ’ ότι αναμενόταν ενδέχεται να καταφέρουν να αποκτήσουν τα Γιάννενα ένα κλειστό γυμναστήριο, ικανό να ανταποκριθεί στις αυξημένες πλέον ανάγκες των σωματείων μπάσκετ και βόλεϊ της περιοχής, αλλά και να δίνει τη δυνατότητα στην πόλη να διεκδικήσει σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις.

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη την Πέμπτη στη Αθήνα, καθώς υπάρχει δυνατότητα μιας εναλλακτικής λύσης αντί της πολυδάπανης και σίγουρα χρονοβόρας κατασκευής του Πανηπειρωτικού Κλειστού Γυμναστηρίου στον Βοτανικό, για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά από τα Γιάννενα ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η λύση που προκρίνεται, έχει να κάνει με την παραχώρηση στην περιφέρεια Ηπείρου του προκάτ κλειστού γυμναστηρίου, χωρητικότητας 13.500- 15.000 θέσεων, που σήμερα είναι εγκατεστημένο στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού και πρόκειται να αποσυναρμολογηθεί, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης. Μάλιστα, σχετική συζήτηση είχε και με τον διευθύνοντα σύμβουλο της LAMDA Development S.A. κ. Αθανασίου, στην οποία έχει περιέλθει πλέον το πρώην αεροδρόμιο.
Η εναλλακτική δυνατότητα δεν είναι ουσιαστικά νέα, καθώς σχετικά είχε μιλήσει και σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος μάλιστα είχε έρθει σε επαφές και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργο Βασιλακόπουλο.
Όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, το κόστος κατασκευής του Πανηπειρωτικού Κλειστού Γυμναστηρίου στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως προέκυψε από τη μελέτη που είχε ζητηθεί από την προηγούμενη αθλητική ηγεσία, υπολογίζεται περίπου στα 15 εκ. ευρώ και όχι στα 4,5 εκ. ευρώ, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, ενώ το κόστος αποσυναρμολόγησης και συναρμολόγησης του προκάτ είναι κατά πολύ μικρότερο. «Η προμέτρηση μαζί με ΦΠΑ δείχνει ένα κόστος περίπου 15 εκατ. ευρώ, με έκπτωση άντε να φτάσουμε 7-8 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι το κόστος συνολικά για το προκάτ θα είναι περίπου το μισό κόστος από τα 5 εκατ. ευρώ του ΠΔΕ, που υπάρχουν για το έργο αυτή τη στιγμή.
Εκτός από την αλλαγή πλάνων για το κλειστό γυμναστήριο, φαίνεται πως υπάρχει πρόθεση αλλαγής και του χώρου, που θα το φιλοξενήσει. Ο κ. Καχριμάνης τόνισε ότι μπορεί να μην τοποθετηθεί το προκάτ στον Βοτανικό, αλλά στην έκταση του δήμου στα Καρδαμίτσια ή σε έκταση 15 στρεμμάτων στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, ενώ στον Βοτανικό μπορεί να γίνει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.
Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ακόμη πως οι προγραμματικές που είχαν υπογραφεί στο παρελθόν, έχουν λήξει, όμως για το θέμα υπάρχει συνεργασία με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ, ώστε να ρυθμιστούν τα ζητήματα διαχείρισης και λειτουργίας, που θα προκύψουν στη συνέχεια.
«Ο κ. Γεωργιάδης ανέλαβε τη δέσμευση να μας το δώσει. Θα είναι μεγάλη υπόθεση αν καταφέρουμε να το μεταφέρουμε στα Γιάννενα», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

Το Κλειστό Γήπεδο Ελληνικού

Το Κλειστό Γήπεδο Ελληνικού κατασκευάστηκε από τις Μηχανική και EllisDon Κατασκευαστική Εταιρεία, ολοκληρώθηκε στις 31 Μαΐου 2004 και εγκαινιάστηκε επίσημα στις 30 Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Χτίστηκε με προδιαγραφές να είναι ένα γήπεδο πανομοιότυπο με αυτά του NBA.
Έχει χωρητικότητα 15.000 θέσεων για αγώνες καλαθοσφαίρισης και 13.500 θέσεων για χειροσφαίρισης. Χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για τα προκριματικά της καλαθοσφαίρισης και τους τελικούς στη χειροσφαίριση. Επίσης, έχει λειτουργήσει ως έδρα για διάφορες ομάδες της Α1 μπάσκετ, όπως η ΑΕΚ, ο Πανελλήνιος, και ο Πανιώνιος.
Η κατασκευή του έγινε μέσω της μετατροπής του υπόστεγου των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο Αεροδρόμιο Ελληνικού, το οποίο είχε παύσει να λειτουργεί το 2001. Το μεταλλικό πλαίσιο του γηπέδου είναι το μοναδικό τμήμα της κατασκευής που παραμένει από το αρχικό κτίσμα. Αυτό έγινε για λόγους εξοικονόμησης χώρου και κατασκευής. Το κόστος του έργου ανήλθε σε περίπου 49 εκατ. ευρώ.
Σίγουρα, πέραν τους κόστους αποσυναρμολόγησης, μεταφοράς και εκ νέου συναρμολόγησης, θα απαιτηθούν σημαντικές επιπλέον δαπάνες. Θα πρέπει να κατασκευαστεί νέο παρκέ, βοηθητικοί χώροι, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Όχι σε «μεταχειρισμένο» κλειστό

Την αντίθεσή του στην προοπτική του προκάτ γυμναστηρίου εκφράζει με δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, επιμένοντας στην κατασκευή του Πανηπειρωτικού Κλειστού Γυμναστηρίου, έστω κι αν το κόστος φτάσει στα 15 εκ. ευρώ.
«Τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την κατασκευή δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στα Γιάννενα, σε έκταση που παραχωρεί ο δήμος Ιωαννιτών, και για το οποίο έργο ο περιφερειάρχης Ηπείρου με τη λογική του “κατόπιν ενεργειών μου”, έχει μιλήσει αρκετές φορές από τις μέρες των εκλογών και μετά, μόνο ως αστείο ακούμε τις δηλώσεις του κ. Καχριμάνη για τις εναλλακτικές που του προτείνει ο υπουργός Ανάπτυξης. Τα 15 εκατ. ευρώ που, όπως λέει ο περιφερειάρχης, είναι το εκτιμώμενο κόστος για ένα καινούργιο δεύτερο κλειστό, δεν είναι καθόλου απαγορευτικά για την τόσο αδικημένη Ήπειρο», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «αντί για δέκα γήπεδα που θα έπρεπε να έχει πάρει η Ήπειρος τα τελευταία χρόνια, καταλήξαμε στο γεγονός ότι τελικά θα παραλάβουμε ένα μεταχειρισμένο γήπεδο προκάτ».
Ο κ. Ριζόπουλος κάνει και μια γενικότερη τοποθέτηση για τις αθλητικές υποδομές στην Ήπειρο, σημειώνοντας ότι η ευθύνη για τις ελλιπείς αθλητικές υποδομές βαρύνει όλο το πολιτικό προσωπικό που πέρασε διαχρονικά από την Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου ασφαλώς και του νυν περιφερειάρχη και επί οκταετία νομάρχη Ιωαννίνων, «γιατί όλοι τους δε διεκδίκησαν αυτά που οφείλονταν στην περιοχή και έτσι πόροι κατανέμονταν ανισοβαρώς στους νομούς που είχαν ισχυρότερους πολιτικούς εκπροσώπους».

Σχετικά άρθρα

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Συμβολή και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη νέα γέφυρα Κοράκου

«Ορίζοντες Ηπείρου»: Κούνησε μαντήλι και ο Δημήτρης Παππάς