ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Στην Ήπειρο η επόμενη Τράπεζα Τροφίμων

Τη δική της τράπεζα τροφίμων, η οποία θα αξιοποιεί το πλεόνασμα στην παραγωγή τροφίμων και θα το αναδιανέμει με αντικειμενικά κριτήρια, αναμένεται να αποκτήσει το επόμενο διάστημα η Ήπειρος.

Μετά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, το Ίδρυμα για την Καταπολέμηση της Πείνας- Τράπεζα Τροφίμων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για ένα ανάλογο εγχείρημα και στα Γιάννενα, θέλοντας να αξιοποιήσει τη δραστηριοποίηση στην περιοχή μεγάλων εταιρειών τροφίμων, αλλά και να ενισχύσει τις κοινωνικές δομές της Ηπείρου.
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκε στα Γιάννενα ο πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων Παναγής Βουρλούμης, ο οποίος είχε επαφές με τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του. Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής Δημήτρης Πάνου, ο οποίος αντιμετωπίζει θετικά την πρωτοβουλία, καθώς μέσω αυτής μπορεί να ενισχυθεί τόσο η δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όσο και άλλες δομές, όπως είναι τα γηροκομεία.
Η Τράπεζα Τροφίμων ιδρύθηκε το 1995 στην Αθήνα ως ανεξάρτητο και αυτοδιοίκητο κοινωφελές ίδρυμα. Είναι ο 1ος φορέας στην Ελλάδα με αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης. Από την ίδρυσή της εντάσσεται ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων (FEBA), φέρνοντας στην Ελλάδα το πρότυπο και την δομή των υπολοίπων Τραπεζών Τροφίμων της Ευρώπης.
Το 1998 ιδρύθηκε παράρτημα στην Θεσσαλονίκη, το οποίο από τις αρχές του 2015 λειτουργεί ανεξάρτητα ως Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλονίκης, ενώ το 2018 ιδρύθηκε και η Τράπεζα Τροφίμων Θεσσαλίας με έδρα τη Λάρισα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας λειτουργίας παραρτημάτων σε όλα τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα της χώρας.
Τα Γιάννενα θεωρούνται στρατηγικό σημείο, καθώς βρίσκονται στη συμβολή δύο μεγάλων οδικών αξόνων και η Τράπεζα Τροφίμων θα μπορέσει να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες της Ηπείρου, αλλά ενδεχομένως και γειτονικών περιοχών.
Θεμελιώδης σκοπός είναι η διαχείριση τροφίμων χωρίς εμπορική αξία, αλλά κατάλληλα προς κατανάλωση, τα οποία χωρίς την Τράπεζα Τροφίμων θα κατέληγαν στην χωματερή. Με τη λειτουργία της, περισσότεροι από 1.000 τόνοι τροφίμων κάθε χρόνο, αντί να καταστρέφονται στις χωματερές, φτάνουν στο τραπέζι ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη.
Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Τράπεζας Τροφίμων ήταν η αλλαγή της νομοθεσίας. Μέχρι τότε, τρόφιμα τα οποία είναι μεν κατάλληλα για κατανάλωση, αλλά για κάποιο λόγο (π.χ. ελλιποβαρούς συσκευασίας, σχισμένης ετικέτας ή σύντομης ημερομηνίας λήξης) δεν μπορούσαν να διοχετευτούν στο εμπόριο, οδηγούνταν στις χωματερές υποχρεωτικώς. Διαφορετικά, τα θεωρούσαν πωληθέντα και φορολογητέα. Με την αλλαγή της νομοθεσίας, εξαιρέθηκαν της φορολόγησης όσα δίνονται για φιλανθρωπία και έτσι έχουν ένα ακόμα κίνητρο οι επιχειρήσεις να μην καταστρέφουν αυτά τα τρόφιμα, αν και δυστυχώς ακόμη οδηγούνται στις χωματερές μεγάλες ποσότητες.
Γηροκομεία, ορφανοτροφεία, κέντρα απεξάρτησης, φορείς υποστήριξης μεταναστών, οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, συσσίτια και εκκλησίες συνιστούν τους καθημερινούς συνεργάτες της Τράπεζας Τροφίμων, σε ένα δίκτυο φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης.
Στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας της, η Τράπεζα Τροφίμων έχει διακινήσει περισσότερους από 16.500 τόνους προϊόντων και έχοντας αναπτύξει μακροχρόνιες συνεργασίες με περισσότερους από 430 φορείς, συνεχίζει το έργο της προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις.
Το εγχείρημα, πάντως, δεν είναι εύκολο και επιδίωξη των ανθρώπων της Τράπεζας Τροφίμων είναι να βρει ανθρώπους, που θα μπορέσουν να «τρέξουν» το εγχείρημα τοπικά.
«Εμείς προσφερόμαστε να βοηθήσουμε με το know how. Το πιο σωστό θα ήταν ιδιωτικές πρωτοβουλίες που ήδη υπάρχουν, χωρίς να σταματήσουν να κάνουν ό,τι κάνουν, να αρχίσουν να υιοθετούν τα πρωτόκολλα των Τραπεζών Τροφίμων της Ευρώπης, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί μια ελληνική ομοσπονδία Τραπεζών Τροφίμων. Το πρόβλημα είναι ότι τα μέσα μας είναι πολύ περιορισμένα. Συγκεντρώνουμε περισσότερους από 1.000 τόνους τροφίμων τον χρόνο, συνεργαζόμαστε με σχεδόν 150 ιδρύματα σε τακτική βάση, “τρέχουμε” και τα άλλα προγράμματα. Για να “μεταφυτέψουμε” τον θεσμό και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, θα χρειαστούμε βοήθεια», είχε τονίσει σε μια συνέντευξή του πριν μερικά χρόνια ο Π. Βουρλούμης.
Ήδη, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Η.Α. έχει βρεθεί συνεργάτης, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην αποθήκευση, αλλά και στη συγκέντρωση και τη διανομή των προϊόντων, καθώς δραστηριοποιείται στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας με μεγάλη εμπειρία.

Σχετικά άρθρα

Ένας ακόμη βανδαλισμός σε βρεφονηπιακό σταθμό

Κάλεσμα για συνδρομή στους πληγέντες από τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.

Η «χειρότερη Δημοτική Αρχή ever»