ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Νέες δομές κατά των εξαρτήσεων μέσω ΕΣΠΑ

Τη στήριξή της στο ΚΕΘΕΑ εκφράζει εμπράκτως η περιφέρεια Ηπείρου, σε μια περίοδο που η δομή βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το αυτοδιοίκητο.

Αναγνωρίζοντας το πολύπλευρο έργο της στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αλλά και τη σημαντική δράση του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος στην περιοχή, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης προχώρησε στην υπογραφή δύο πράξεων για την ενίσχυση του δικτύου του ΚΕΘΕΑ, εντάσσοντας τη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».
Στα Γιάννενα θα υλοποιηθεί «Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης Περιφέρειας Ηπείρου» με προϋπολογισμό 223.500 ευρώ. Στο πλαίσιο της πράξης, προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (νομικός, οικονομολόγος κ.ά.), που θα παρέχει στους εξυπηρετούμενους από τα θεραπευτικά κέντρα του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο νομική υποστήριξη, υποστήριξη σε θέματα που αφορούν την οικονομική δραστηριότητα, ενώ θα αναπτυχθεί και μία δράση για την ανάπτυξη προεπαγγελματικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων.
Στην Άρτα το ΚΕΘΕΑ θα λειτουργήσει «Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ηπείρου», με προϋπολογισμό 218.460 ευρώ. Μέσω του Κέντρου θα παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους και η παραπομπή τους σε εξειδικευμένες δομές, εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφικτό. Το Πολυδύναμο Κέντρο προσφέρει αξιολόγηση – εκτίμηση αναγκών, συμβουλευτική/ κινητοποίηση, βραχεία παρέμβαση, συνεργασίες και παραπομπές σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Με άλλη πράξη, χρηματοδοτείται και ο ΟΚΑΝΑ για τη δημιουργία «Δικτύου δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων», με συνολικό προϋπολογισμό 512.919 ευρώ. Με την πράξη προβλέπεται η δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου στην Πρέβεζα για την παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων υπηρεσιών πρόληψης (σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης της περιφέρειας).
Τα συγκεκριμένα προγράμματα στοχεύουν στην έγκαιρη εφαρμογή ουσιαστικών και στοχοθετημένων μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες πολιτών, στην παροχή προσβάσιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων παρεμβάσεων και στην προώθηση υγιών μορφών ψυχαγωγίας και διασκέδασης μακριά από καταχρήσεις και εξαρτήσεις.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΖΕΛΕΤΑΣ

Σχετικά άρθρα

Προγραμματική σύμβαση για την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του «συμπλέγματος» Κορωνησίας

Στους κερδισμένους του 2023 η Περιφέρεια Ηπείρου

Αποστόλης Τζελέτας

Γέφυρα – αντίγραφο στη θέση της ιστορικής γέφυρας Κοράκου