ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Η ανάγκη συντήρησης αφορμή για κάτι μεγαλύτερο

Την ανάγκη… ευκαιρία θέλει να κάνει η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες τη διαδικασία για να χαρακτηριστεί το Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Ιωαννίνων ως διατηρητέο μνημείο.

Αν και η πρωτοβουλία προέκυψε αρχικά από την ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις αποκατάστασης του κτιρίου, που σε λίγα χρόνια θα μετρά έναν αιώνα ζωής, στη συνέχεια ο στόχος έγινε μεγαλύτερος και προέκυψε η ευκαιρία να μετατραπεί το κτίριο σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο και ο περιβάλλων χώρος σε ένα πάρκο αναψυχής και δραστηριοτήτων.
Μετά την κατάθεση της πρότασης για χαρακτηρισμό του κτιρίου ως διατηρητέο, έγινε ένα ακόμη βήμα, με την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας να καταθέτει τη θετική εισήγησης της προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Προηγήθηκε, καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού, καταγραφή όλων των απαιτούμενων στοιχείων και ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου από το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων, την οποία η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ευχαριστεί, σε ανακοίνωσή της, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα αναφορικά με τη διερεύνηση χαρακτηρισμού.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα λαμβάνοντας γνώση της πρόσφατης θετικής εισήγησης προς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς ένα σημαντικότατο βήμα ολοκληρώθηκε», αναφέρει η διοίκηση και επισημαίνει ότι στόχος είναι η αποκατάσταση του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντα χώρου, με σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου, την ιστορία του και αξιοποιώντας το για υπηρεσίες του Κέντρου, αλλά και για τη δημιουργία χώρων διάδρασης για όλη την πόλη των Ιωαννίνων.
Αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της όλης προσπάθειας, καθώς τα Γιάννενα μπορούν να αποκτήσουν ένα ακόμη σημείο αναφοράς. Εκτίμηση είναι πως στα πολλά διαθέσιμα τετραγωνικά του κτιρίου μπορούν να δημιουργηθούν χώροι για πολιτιστικά δρώμενα, μικροί συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, αλλά και περιπατητικές διαδρομές, ήπιες αθλητικές δραστηριότητες και αλσύλλιο αναψυχής στην υπόλοιπη έκταση, «συνθέτοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο χώρο αλληλεπίδρασης του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας με την πόλη μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας, η διοίκηση του οποίου έκανε τα τελευταία χρόνια μια φιλότιμη προσπάθεια να ανοίξει τις πόρτες του χώρου στο ευρύ κοινό με τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και άλλων δράσεων.
Άλλωστε, ο αριθμός πλέον των παιδιών που φιλοξενούνται, είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη δυναμικότητα του κτιρίου. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, πως για ένα μικρό διάστημα το 2016 τα κορίτσια που διέμεναν εκεί, είχαν μεταφερθεί σε άλλες δομές, προκειμένου να αξιολογηθεί η στατικότητα του κτιρίου, που είχε υποστεί ζημιές μετά από σεισμική δόνηση.
«Η πολιτιστική μας κληρονομιά εκτιμούμε ότι πρέπει να διαφυλάσσεται, να αναδεικνύεται και να αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας. Με το σκεπτικό αυτό εκτιμούμε ότι και το υπουργείο Πολιτισμού θα λάβει τη σχετική απόφαση χαρακτηρισμού του κτιρίου αυτού ως διατηρητέου μνημείου, δίνοντας μας τη δυνατότητα να περάσουμε άμεσα και στην φάση υλοποίησης των ανωτέρω σκοπών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το ιστορικό λειτουργίας

1922: Με τον νόμο 2851/1922 ιδρύθηκαν τα Εθνικά Οικοτροφεία Απόρων Μαθητών (1922 – Ν.2851 ΠΕΡΙ ΙΔΡΥΣΕΩΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΩΝ)
1973: Με το 273/1973 Βασιλικό Διάταγμα, τα ανωτέρω Ορφανοτροφεία και Οικοτροφεία μετετράπησαν σε Κέντρα Παιδικής Μέριμνας.
2011: Με τον νόμο 4025/2-11-2011 (ΦΕΚ 228 τ.Α΄) «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις» συγχωνεύτηκε με τα αντίστοιχα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Κόνιτσας και Πωγωνιανής και αποτέλεσε παράρτημα του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού Ιωαννίνων
2012: Με το Ν. 4052/1-3-2012 κεφάλαιο Γ΄ άρθρο 9 (ΦΕΚ 41 τ. Α) από 1-7-2012 υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
2013: Με τον Ν.4109/2013 «Κατάργηση και συγχώνευση νομικών προσώπων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα..», δημιουργείται το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Ιωαννίνων (αποτελούμενο από τις Μονάδες Ιωαννίνων, Πωγωνιανής και Κόνιτσας) του Ν.Π.Δ.Δ. Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου.

Σχετικά άρθρα

Βούληση για πιο στενή συνεργασία

Δώρα, ευχές και ενημέρωση σε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ΕΛΕΠΑΠ

Τμήμα Βραχείας Φιλοξενίας στη Μονάδα ΑμεΑ Ιωαννίνων