ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Με αιτήματα στον πρωθυπουργό ο δήμος Δωδώνης

Τη δυνατότητα να θέσει τα μεγάλα και χρονίζοντα προβλήματα της περιοχής στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που τον συνόδευαν, είχε ο δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης.

Ο δήμαρχος επανέφερε το παλαιότερο αίτημα για ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, όπως και την καταχώριση των μολύβδινων χρηστηρίων (γνωστά ως ελάσματα) του Μαντείου στον Διεθνή Κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου», ενώ ζήτησε την επανεξέταση της Α’ Ζώνης προστασίας και τον περιορισμό της στη βάση των ρυθμίσεων που ίσχυαν προ του 1992.

Παράλληλα, επανέφερε το αίτημα για την αποκατάσταση των ζημιών από έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς ο δήμος αναμένει χρηματοδοτήσεις από το 2015, ενώ έθεσε σειρά ακόμη ζητημάτων, μεταξύ των οποίων, η σύνδεση της παραποτάμιας περιοχής του Λούρου με την Ιόνια Οδό.

Ζήτησε ακόμη χρηματοδότηση για εκπόνηση Τοπικού Χωρικού Σχεδίου και την αποπεράτωση του δρόμου σύνδεσης του κόμβου της Εγνατίας με την περιοχή της Λάκκας Σουλίου, στελέχωση του Κέντρου Υγείας Δερβιζιάνων και ίδρυση Πολυιατρείου στην Τύρια.

Σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων τόνισε ότι εξακολουθεί να μην έχει τη συναίνεση των κατοίκων και ζήτησε τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικού οφέλους 5%, απευθείας στον δήμο, όπως και τη δέσμευση της εταιρείας να απασχολεί εργατικό δυναμικό από την περιοχή.

Τέλος, ο δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το λεκανοπέδιο ως ενιαία ενότητα, έτσι ώστε γειτνιάζουσες περιοχές να μην αντιμετωπίζονται με κριτήρια δύο ταχυτήτων.