Φωτογραφία: Λαμπρινή Σταμούλη
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για τον ναό του Οσίου Παϊσίου

Τον θεμέλιο λίθο για τον ναό του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και των παρεκκλησιών της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Αποστόλου Θωμά, στην περιοχή της Κιάφας, τοποθέτησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, το πρωί της Κυριακής, αμέσως μετά την τέλεση της Θείας λειτουργίας και του αγιασμού.

Στην τελετή παραβρέθηκε πλήθος πιστών και εκπρόσωποι αρχών και φορέων, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Κεφάλα, ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο πρώην δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γιώργος Ζάψας και Γιούλα Μητροκώστα.

Ο κ. Μάξιμος εξήγησε γιατί επελέγη να ανεγερθεί ο ναός για έναν νεοφανή Άγιο, ενώ σημείωσε ότι «τους ναούς δεν τους χτίζουν οι άρχοντες και οι δεσποτάδες, αλλά η ευσέβεια και η πίστη του λαού».

«Αποφασίσαμε τον ναό αυτό να τον αφιερώσουμε σε έναν νεοφανή Άγιο, ο οποίος πέρασε από εδώ και πάτησε τα χώματα αυτά, της Ηπείρου και των Ιωαννίνων. Έναν Άγιο άνθρωπο, ο οποίος είναι δώρο του Θεού στην εποχή μας, είναι παρηγορία και στηριγμός στις δύσκολες ημέρες που περάσαμε και περνούμε, αλλά είναι και ένας φάρος και ένας φωτοδότης και ένας οδηγός, έτσι ώστε να μην τραυματιστούμε στις δυσκολίες τις εποχής αυτής, τις πνευματικές και τις πρακτικές, αλλά να βρούμε δύναμη να σταθούμε όρθιοι με πίστη προς τον Θεό για να προχωρήσουμε την ζωή μας», σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε και στο έργο της ανακύκλωσης.

«Εδώ στα Γιάννενα το περιβάλλον είναι προτεραιότητα και για την περιφέρεια και για τον δήμο και για την Ιερά Μητρόπολη. Δεν είναι ακτιβισμός, όπως νομίζουν μερικοί, είναι πνευματική μας υποχρέωση. Μερικοί αφελείς και αθεολόγητοι λένε “κάνουν οι παπάδες και οι δεσποτάδες ακτιβισμό, δήθεν για το περιβάλλον”. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, είναι πνευματική μας υποχρέωση να διαφυλάξουμε το περιβάλλον, τη δημιουργία και να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπούν και να σέβονται τα δημιουργήματα του Θεού» σημείωσε, ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ανέγερση του ναού.

Ο ναός θα είναι προκατασκευασμένος και έχει ήδη αρχίσει να κατασκευάζεται στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου θα αρχίσει να μεταφέρεται τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με τον κ. Μάξιμο, ο οποίος ανέφερε πως, χάρη στην τεχνολογία, έχουμε το «παράδοξο» να θεμελιώνεται ένας ναός, ο οποίος έχει ήδη ανεγερθεί.

Η μεταφορά θα γίνει με δωρεά της εταιρίας ΙΝΤΡΑΚΑΤ, η οποία και έχει αναλάβει την ανέγερση του ναού. Το οικόπεδο έχει παραχωρηθεί από τον δήμο Ιωαννιτών, ενώ ακριβώς απέναντι από τον ναό, σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, έχει παραχωρηθεί ακόμη ένα οικόπεδο για την ανέγερση αίθουσας εκδηλώσεων 150 τμ., το οποίο θα χρησιμοποιείται, πέρα των άλλων, σε συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σχετικά άρθρα

Ενίσχυση της Μητρόπολης Ιωαννίνων με 17 κληρικούς

Ανακομιδή λειψάνων του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου στη Μητρόπολη

Λουκία Τζάλλα

Στο επίκεντρο οι δράσεις της Μητρόπολης