O Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Ζίτσας
ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Ολοκληρώνονται οι ΣΜΑ, αλλά δεν μπορούν να λειτουργήσουν

Η διαχείριση των απορριμμάτων βρέθηκε στο επίκεντρο του απολογισμού της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη αλλά και της συζήτησης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, αναδεικνύοντας ότι η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές, είναι ένα σενάριο που απομακρύνεται, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στον απολογισμό της, η κ. Καλογιάννη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τομέα του περιβάλλοντος, με έργα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, την έγκαιρη εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, την κατασκευή των επεκτάσεων των ΧΥΤΑ και τη μετατροπή τους σε ΧΥΤΥ, τη σταδιακή ολοκλήρωση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), τις Μονάδες Κομποστοποίησης και τα Πράσινα Σημεία, καθώς και την ολοκλήρωση της Μονάδας Αστικών Στερεών Αποβλήτων.
«Αποτέλεσμα αυτών των έργων διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων είναι η προστασία του περιβάλλοντος, με μέγιστο κοινωνικό όφελος και προοπτικές για ένα ισχυρό οικολογικό αποτύπωμα, η μη επιβολή προστίμων στους δήμους και εν τέλει στους πολίτες από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της περιφέρειας μας έναντι εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου και των σχετικών κανονισμών, σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων, αφού καλύπτονται οι αντίστοιχοι δείκτες και στόχοι, που προβλέπονται σε αυτούς. Βασική προϋπόθεση, όμως, για την εκπλήρωση των ανωτέρω, παραμένει η εντατική προσπάθεια, που πρέπει να επιδείξουν οι δημοτικές αρχές για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών τους σχετικά με την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και διαλογή στην πηγή», σημείωσε η κ. Καλογιάννη, ενώ, ερωτηθείσα σχετικά, αναφέρθηκε και στη σημερινή κατάσταση, με το θεσμικό κενό που υπάρχει στους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων.
«Ενώ λειτουργεί η μονάδα, κάποιοι δήμοι ακόμη δε στέλνουν τα απορρίμματα, ενώ είναι υποχρεωμένοι να τα κάνουν, ακόμη και αν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι ΣΜΑ. Μέχρι τέλη Οκτωβρίου, οι ΣΜΑ θα έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και ο εξοπλισμός, όμως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα. Δεν έχει βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τη λειτουργία και δεν μπορούν οι ΦοΣΔΑ να κάνουν προγραμματική για το έργο αυτό, γιατί το απαγορεύει ο «Κλεισθένης». Υπάρχει ένα κενό και ελπίζω η κυβέρνηση να το δει άμεσα», σημείωσε η κ. Καλογιάννη, εξηγώντας ότι δεν μπορούν να υπογραφούν νέες προγραμματικές συμβάσεις από τους υφιστάμενους ΦοΔΣΑ, ώστε να μη δεσμεύσουν τον επόμενο Περιφερειακό Φορέα.
Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά απορριμμάτων, η κ. Καλογιάννη εξέφρασε θετική άποψη, εφόσον δεν επιβαρύνεται η μονάδα, ωστόσο σημείωσε ότι απαιτούνται υπουργικές αποφάσεις. «Είναι δεδομένο ότι υπάρχει στην Ήπειρο η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Εμείς έχουμε θετική άποψη για τη μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές. Υπάρχουν δύο θέματα: με τίποτα δε θα γίνει αυτό εις βάρος της διαχείρισης επεξεργασίας των δικών μας απορριμμάτων. Όσο οι δικοί μας δήμοι δε φέρνουν όλα τα απορρίμματα, μπορούν να έρθουν. Αν όμως ζητηθεί η ταφή υπολείμματος, αποφασίζουν οι ΦοΔΣΑ. Όμως, σε κάθε περίπτωση, για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζονται υπουργικές αποφάσεις. Χρειάζονται πολλά βήματα. Τα βήματα αυτά δεν τα κάνουν οι δήμοι, οπότε θα μείνουν τα πράγματα ως έχουν», τόνισε.
Η αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε, ακόμη, σε έργα και δράσεις που προωθήθηκαν και αφορούν τους τομείς της διοικητικής αναβάθμισης, του περιβάλλοντος και της ενέργειας, του σχεδιασμού και τον προγραμματισμό, στον πρωτογενή τομέα, σε έργα προστιθέμενης αξίας, στη συνεργασία με τους φορείς.
Τα ήδη υφιστάμενα ή δυνητικά αποτελέσματα αυτών των έργων και δράσεων έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τον περιορισμό του λειτουργικού κόστους της περιφέρειας, τη συνεργασία με φορείς για ιεράρχηση έργων και την κάλυψη διαχειριστικών αδυναμιών άλλων φορέων, την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος και οδικών υποδομών.

Η πορεία του Ε.Π. Ήπειρος

Σύμφωνα με την κ. Καλογιάννη, για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020, η περιφερειακή αρχή ταξινόμησε, κωδικοποίησε και κατηγοριοποίησε έργα και δράσεις, με γνώμονα τους στόχους της και τους επιμέρους περιφερειακούς σχεδιασμούς, ενώ σχεδίασε μια στρατηγική προσέγγιση για να δοθεί προτεραιότητα στις δημόσιες επενδύσεις έρευνας και καινοτομίας για την οικονομική μεταμόρφωση της περιφέρειας, υλοποιώντας τη Στρατηγική «Έξυπνης Εξειδίκευσης», με στόχο τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και την αντιμετώπιση των ευκαιριών της αγοράς.
Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί 327 πράξεις, με προϋπολογισμό 257 εκ. ευρώ περίπου (76,2% του ΠΕΠ) και οι νομικές δεσμεύσεις αφορούν 288 πράξεις, με προϋπολογισμό περίπου 150 εκ. ευρώ (ποσοστό 44,4%). Οι απορροφήσεις ανέρχονται σε 73,7 εκ. ευρώ για 117 πράξεις.

Σχετικά άρθρα

Την ενδυνάμωση του ΑΣΔΣΑ Ηπείρου θέτει ως στόχο η Τ. Καλογιάννη

Άλλα συμφώνησαν, αλλιώς τους προέκυψαν

Αποστόλης Τζελέτας

ΑΣΔΣΑ Ηπείρου: Προμηνύεται δύσκολη η… συμβίωση

Αποστόλης Τζελέτας