ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Φθίνει διαρκώς το μαθητικό δυναμικό

Η λειτουργία 22 νηπιαγωγείων και 13 δημοτικών σχολείων σε ολόκληρη την Ήπειρο αναστέλλεται για το σχολικό έτος 2019-2020, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, γεγονός που αναδεικνύει τη μείωση του μαθητικού δυναμικού, κυρίως σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, πέρα από τις ορεινές περιοχές, όπου είναι λίγο-πολύ αναμενόμενη η φθίνουσα πορεία του μαθητικού δυναμικού, λόγω των επιπρόσθετων δυσκολιών που αποτρέπουν τις οικογένειες με παιδιά να εγκατασταθούν σε αυτές μόνιμα, ακόμη και σε περιοχές κοντά στην πόλη των Ιωαννίνων, όπως η Περίβλεπτος, το Επισκοπικό και τα Μάρμαρα, δεν υπάρχουν μαθητές για νηπιαγωγείο ή δημοτικό σχολείο.
Σύμφωνα με την απόφαση, που δημοσιεύει το esos, στον νομό Ιωαννίνων αναστέλλεται η λειτουργία των νηπιαγωγείων Αβγού, Ασβεστοχωρίου, Επισκοπικού, Ηλιόκαλης, 1ο Μαρμάρων, Μηλιωτάδων, Νήσου, Περιβλέπτου, Μικρού Περιστερίου και Τσεπελόβου.
Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά σχολεία, αναστέλλεται η λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Τυφλών, του 25ου Δ.Σ. Ιωαννίνων και των δημοτικών σχολείων Βοβούσας, Κεφαλοχωρίου, Άνω Λαψίστας, Ματσουκίου, Περιβλέπτου και Τσεπελόβου.
Στην Άρτα θα ανασταλεί η λειτουργία του 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγείων Κεραμάτων, Κλειδιά, Κυψέλης, Λουτρότοπου, Πέτρας, Ροδαυγής και Χανόπουλου, στη Θεσπρωτία των νηπιαγωγείων Κεστρίνης και Μαζαρακιάς και στην Πρέβεζα των νηπιαγωγείων Χειμαδιού και Βαλανιδόρραχης.
Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά, στην Άρτα αναστέλλεται η λειτουργία των δημοτικών σχολείων Κομμένου και Παλαιοκάτουνου και στη Θεσπρωτία Γκρίκας-Ψάκας, Κεστρίνης και Μαζαρακιάς.
«Η αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε, καθώς δεν υπήρχε μαθητικό δυναμικό, ενώ εφόσον τα επόμενα χρόνια, υπάρξουν μαθητές, θα λειτουργήσουν ξανά», ανέφερε μιλώντας στον Η.Α. ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγόρης Τζίμας, σημειώνοντας πως πλέον η απόφαση αυτή εκδίδεται από το υπουργείο με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν και όχι τις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα

Στο μεταξύ, με απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, επεκτείνεται το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα» σε 1.227 δημοτικά σχολεία, ανάμεσά τους 21 σχολεία στον νομό Ιωαννίνων.
Πρόκειται για τα 1ο, 2ο, 4ο Ειδικό Ιωαννίνων, 3ο, 4ο, 6ο, 10ο, 13ο, 16ο και 24ο δημοτικά σχολεία Ιωαννίνων, το 9ο Διαπολιτισμικό Ιωαννίνων, το δημοτικό σχολείο Αγίας Μαρίνας, το 2ο Ανατολής, το 1ο Μαρμάρων, το 1ο Περάματος και τα δημοτικά σχολεία Ασβεστοχωρίου, Δροσοχωρίου, Κατσικά, Κουτσελιού, Λογγάδων και Μπάφρας-Νεοκαισάρειας, 16ο Ιωαννίνων.
Στην Άρτα η επέκταση αφορά τα 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 9ο δημοτικά σχολεία Άρτας και τα δημοτικά σχολεία Αγίων Αναργύρων, Αγίου Σπυρίδωνα, Αμμοτόπου, Ανέζας, Γαβριάς, Ελεούσας Άρτας, Καλαμιάς, Καλοβάτου, Καμπής, Κιρκιζάτων, Κορφοβουνίου, Κωστακιών, Ράχης και Χαλκιάδων.
Στη Θεσπρωτία, τα 2ο, 3ο και 5ο δημοτικά σχολεία Ηγουμενίτσας, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηγουμενίτσας, το 2ο Φιλιατών και τα δημοτικά σχολεία Γραικοχωρίου, Νέας Σελεύκειας, Παραποτάμου, Ξηρολόφου, Μαργαριτίου και Νεράιδας.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Σχετικά άρθρα

Ενθύμιον σχολικού  έτους 1952-53…

Λουκία Τζάλλα

Μικροί άνθρωποι, μεγάλοι φόβοι

«Ζωντάνεψε» ξανά η Πωγωνιανή

Γεωργία Χαλάτση