ΕπικαιρότηταΑίθουσα Σύνταξης

Συμφωνούν προγραμματικά, αλλά αυτό δεν αρκεί

Το παιχνίδι του… μουντζούρη φαίνεται πως παίζουν οι παρατάξεις «Γιάννενα Νέα Εποχή» και «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα», που ναι μεν δηλώνουν πως θέλουν τη συνεργασία, αλλά δεν εμφανίζονται και τόσο θερμές, με τη στρατηγική τους να προσανατολίζεται κυρίως στο πώς δε θα χρεωθούν ενδεχόμενο ναυάγιο.

Η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει και τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, αν και θεωρητικά, μετά και τις αλλαγές στον «Κλεισθένη», υπάρχει περιθώριο να πάνε οι συζητήσεις και μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου δημοτικού συμβουλίου, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα συγκρότησης των Επιτροπών και της εκλογής προεδρείου. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, ο νέος δήμαρχος θα έχει δυσκολίες στη διοίκηση του δήμου, αφού δε θα υπάρχει η άμεση δυνατότητα ορισμού αντιδημάρχων, με τον ίδιο να επιδιώκει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες και να μην υπάρχει «νεκρό» διάστημα.
Σε προγραμματικό επίπεδο, οι παρατάξεις της νεοεκλεγείσας δημοτικής αρχής και της απερχόμενης βρίσκουν σημεία σύγκλισης και η συνεργασία φαίνεται ως ιδιαίτερα πιθανή. Αυτό αποτυπώθηκε και στη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της παράταξης «Ενότητα Πολιτών -Νέα Γιάννενα», το βράδυ της Τρίτης, όπου τέθηκε επί τάπητος το κείμενο προγραμματικών θέσεων, που συνέταξε η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», όπως είχε συμφωνηθεί στη συνάντηση των δύο παρατάξεων στις 18 Ιουλίου.
Αν και ειπώθηκε πως οι κατευθυντήριες γραμμές είναι αρκετά γενικές και απαιτείται εξειδίκευση, υπήρξε θετική αντιμετώπιση σε ζητήματα που αφορούν την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και το τεχνικό πρόγραμμα. Όλα αυτά, βέβαια, θα αναλυθούν ειδικότερα στη συνέχεια, καθώς πρόταση της παράταξης Μπέγκα είναι να συγκροτηθούν δύο ομάδες, μία από κάθε παράταξη, που από κοινού θα αναλάβουν την εξειδίκευση στα σημεία, που αυτό απαιτείται.
Ωστόσο, από τη συζήτηση προέκυψαν ζητήματα, που δείχνουν πως η προγραμματική σύγκλιση μπορεί να μην είναι αρκετή για να «χτιστεί» μια συνεργασία. Από πολλούς δημοτικούς συμβούλους εκφράστηκε η απορία πώς μπορεί να ευδοκιμήσει μια συνεργασία, όταν από την πλευρά της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» συνεχίζεται και μετεκλογικά η ανάδειξη θεμάτων, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία της ΔΕΥΑΙ. «Δε θα δεχθούμε να ισοπεδωθεί το έργο μας» και «θα πρέπει να μην απεμπολήσουμε όσα έγιναν στη διάρκεια της θητείας μας», ήταν δύο χαρακτηριστικές φράσεις, που ακούστηκαν από χείλη δημοτικών συμβούλων.
Ένα θέμα το οποίο φαίνεται ικανό να τορπιλίσει τη συνεργασία είναι και αυτό του διαχειριστικού ελέγχου στη ΔΕΥΑΙ, με στόχο την ακριβή αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Από την πλευρά της παράταξης Μπέγκα θεωρείται πως ο τρόπος με τον οποίο τίθεται το ζήτημα, αφήνει να δημιουργούνται υπόνοιες για σκάνδαλα και κακοδιαχείριση. Αυτό που αντιπροτείνουν, είναι ο διαχειριστικός έλεγχος να επεκταθεί και σε προηγούμενες της δικής τους θητείες, αλλά ανάλογος έλεγχος να διενεργηθεί και σε άλλες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, από την παράταξη Ελισάφ τονίζεται ότι ο έλεγχος θα αφορά την ημέρα της παράδοσης- παραλαβής και στη συνέχεια θα πάει προς τα πίσω, ενώ δε βλέπουν τον λόγο διενέργειας ανάλογων ελέγχων σε άλλες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο να τον αποκλείουν αν υπάρξουν άλλα στοιχεία.
Ζήτημα ενδεχομένως να προκύψει και με το εύρος της «δημιουργικής πλειοψηφίας», που επιδιώκει ο Μωυσής Ελισάφ. Αν υπάρχει συνεργασία των παρατάξεων Μπέγκα- Ελισάφ, αριθμητικά υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία, ωστόσο ο νέος δήμαρχος φέρεται να είναι διατεθειμένος να προχωρήσει στη συγκρότηση μιας μεγαλύτερης συμμαχίας. Με αυτόν τον τρόπο και δε θα είναι ανακόλουθος στα όσα μέχρι σήμερα δηλώνει, αλλά και δε θα αναγκαστεί να βρίσκεται υπό διαρκή απειλή απώλειας της στήριξης.
Από την παράταξη Μπέγκα δεν εμφανίζονται αρνητικοί σε αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο αντιμετωπίζουν αρνητικά στο να βρεθούν σε ένα μοντέλο συνδιοίκησης μαζί με την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» του Νίκου Γκόντα. Γι’ αυτό και έγινε λόγος στη συνεδρίαση της Τετάρτης για «συνεργασίες με προοδευτικό πρόσημο» και «διαχωριστικές γραμμές». Βέβαια, μάλλον δύσκολα θα τεθεί ανοιχτά θέμα βέτο από την πλευρά της παράταξης Μπέγκα, αλλά και να τεθεί, ακόμη πιο δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από την παράταξη Ελισάφ.
Σήμερα ή αύριο, η παράταξη «Ενότητα Πολιτών -Νέα Γιάννενα» θα στείλει μια επιστολή στην παράταξη Ελισάφ, με την οποία θα κάνει γνωστά τα συμπεράσματα της συνάντησης της δημοτικής ομάδας, ενώ αναμένεται να εκδοθεί και δελτίο τύπου. Από το περιεχόμενο και τον τρόπο γραφής, ενδεχομένως να φανούν εναργέστερα οι διαθέσεις για συνεργασία. Όπως φυσικά και από την ανταπόκριση που θα υπάρξει.

Σχετικά άρθρα

Μεγαλεπήβολοι στόχοι για τη γιαννιώτικη αργυροτεχνία

Αποστόλης Τζελέτας

Εγγυάται το plan b για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας

Σε μία πλατφόρμα «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες